null Blitz, Brookes & Brexit: iconische objecten en gebeurtenissen in historische musea

CW_Lezing_BlitzBrooksBrexit_PieterDeBruijn_head_large.jpg
Blitz, Brookes & Brexit: iconische objecten en gebeurtenissen in historische musea
Hoe verkrijgen historische gebeurtenissen een mythische status? Welke rol spelen beelden en objecten daarin? En hoe gaan musea daarmee om? Op woensdag 27 november 2019 verkent Pieter de Bruijn, universitair docent Cultuurgeschiedenis aan de Open Universiteit, het antwoord op deze vragen in een lezing voor studenten cultuurwetenschappen en andere belangstellenden.

'Iconisering' bij de Tweede Wereldoorlog en slavernij

In de nacht van 29 op 30 november 1940 werd Londen wederom getroffen door een bombardement van de Duitsers. Een dag later publiceerde de Daily Mail een foto op de voorpagina die iconische status zou verwerven: een door vuur uitgelichte St Paul’s Cathedral omringd door zwarte rook. De foto en de gebeurtenissen waarnaar zij verwijst, zouden uiteindelijk symbool komen te staan voor een gevoel van saamhorigheid, collectief lijden en overlevingsdrang dat ook in hedendaagse interpretaties van de Tweede Wereldoorlog vaak nog doorklinkt. Politici verwijzen zelfs naar deze ‘Blitz spirit’ om hun standpunt over de ‘Brexit’ te onderbouwen. Ook de omgang met het slavernijverleden kent zo zijn eigen iconische beelden en mythen. Denk aan de schematische weergave van het slavenschip Brookes die door de antislavernijbeweging werd gebruikt om de gruwelen van de slavernij te tonen.

Op basis van een analyse van tentoonstellingen over deze geschiedenissen in Engeland bestuderen we de rol van musea in het proces van 'iconisering' van objecten en gebeurtenissen. Tijdens de lezing is er veel ruimte voor interactie en het stellen van vragen.

Meer informatie

  • Deze lezing wordt georganiseerd door studentenvereniging De Verlichting.
  • Bijwonen van de lezing is kosteloos na aanmelding via het aanmeldformulier.
  • Wanneer? Woensdag 27 november 2019 van 19.00 – 21.00.
  • Waar? Studiecentrum Eindhoven, Fellenoord 360 (4e etage).
  • Deze lezing wordt aangemerkt als een CW-debat met studiepunten.