null Drie OU-initiatieven genomineerd voor een Computable award 2020

Snapshots Informatica en informatiekunde
Digital Learning
Drie OU-initiatieven genomineerd voor een Computable award 2020
Het Ict-vakblad Computable reikt jaarlijks de Computable awards uit. Dit jaar zijn drie initiatieven van de OU genomineerd. Het platform voor digitale didactiek DDguide is genomineerd in de categorie beste onderwijsproject. In de categorie Digitale transformatie is RAGE genomineerd, het project dat onderdelen voor leergames heeft ontwikkeld die iedere gamebouwer kan gebruiken. En Testomat, het team dat een model ontwikkelt waarmee softwareontwikkelaars hun testautomatisering kunnen verbeteren, is genomineerd als partnerproject. Vanaf 31 augustus is het mogelijk te stemmen.

Via DDguide deelt OU haar kennis over online onderwijs

Half maart gingen de scholen dicht en moest in allerijl overgeschakeld worden in online lesgeven. De Open Universiteit besloot onmiddellijk haar kennis en ervaring met online onderwijs te delen en richtte het platform voor digitale didactiek DDguide in. 17 maart vond de eerste van een reeks webinars plaats rond online lesgeven. Grote aantallen leerkrachten namen daaraan deel en nog altijd worden de opnames van de colleges veel bezocht. DDguide is een van de vijf genomineerden voor de Computable Award voor het beste onderwijsproject.

RAGE maakt het maken van leergames makkelijker en efficiënter

RAGE is een Europees project, geleid door de Open Universiteit, dat herbruikbare softwarecomponenten heeft gemaakt voor leergames (serious games). De meer dan 50 componenten zijn vrij beschikbaar voor gameontwikkelaars en gamestudio’s en zij kunnen deze geavanceerde technologieën in hun gameprojecten integreren. Zo kunnen ze betere games maken, in kortere tijd en tegen lagere kosten. RAGE is één van de tien genomineerden in de categorie Digitale transformaties.

Testomat: softwareaanpassingen beter en sneller testen

Vandaag de dag is het niet genoeg dat software foutvrij is: het moet ook goed aanpasbaar zijn, oftewel ‘agile’. De balans vinden tussen aanpasbaarheid en afwezigheid van bugs is een uitdaging, vooral als het gaat om safety-gerelateerde producten zoals healthcare en rail. Een aanpassing geeft immers altijd het risico op nieuwe bugs. Het Testomat-project wil softwareteams ondersteunen om kwaliteitssoftware te kunnen leveren die foutenvrij én aanpasbaar is. Testomat doet dat door de state-of-the art in geautomatiseerd software testen drastisch te verbeteren, zowel in tools als in aanpak. De Open Universiteit werkt daarvoor samen met Axini, Testwerk en TNO. Testomat is een van de tien genomineerden in de categorie Partnerproject.

Stemmen vanaf 31 augustus

Wie de winnaars worden, wordt voor 50% bepaald door de professionele jury en voor 50% door het publiek. Van 31 augustus tot 1 november 2020 kan iedereen dus zijn stem uitbrengen op zijn/haar favoriet. De winnaars worden op 24 november 2020 bekendgemaakt.