null Earth Overshoot Day vindt steeds vroeger in het jaar plaats

NW_EarthOvershootDay_11959_head_large.jpg
Duurzaamheid
Earth Overshoot Day vindt steeds vroeger in het jaar plaats
Op woensdag 1 augustus 2018 werd een nieuw record gevestigd. Nog nooit eerder vond Earth Overshoot Day zo vroeg in het jaar plaats. Earth Overshoot Day is de dag wanneer wij wereldwijd net zoveel van de grondstoffen gebruikt hebben als de Aarde in één jaar kan opbrengen. Joop de Kraker, universitair hoofddocent Milieu-natuurwetenschappen aan de Open Universiteit, heeft in een aantal interviews verdere toelichting gegeven over dit onderwerp.

Verbruik versus aanbod

Al sinds 1970 gebruiken we met ons allen meer grondstoffen dan de aarde binnen één jaar terug kan leveren. De berekening op welke dag de wereldwijde ecologische voetafdruk gelijk is aan de biocapaciteit wordt gedaan door het Global Footprint Network. Zij berekenen de ecologische voetafdruk en de biocapaciteit. De voetafdruk is wat we verbruiken aan voedsel en grondstoffen. En hoeveel bos en water nodig is om ons afval, en dan met name onze uitstoot van broeikasgassen, te absorberen. De biocapaciteit is de hoeveelheid voedsel en grondstoffen die de aarde binnen één jaar kan produceren en de uitstoot die bossen en oceanen kunnen absorberen.

Grote boosdoeners

De grootste boosdoeners blijken verre vliegreizen, vleesconsumptie en autorijden. Het is met name belangrijk om te gaan letten op onze CO2-uitstoot en ons afval. Anders dan vaak wordt gedacht heeft bevolkingsgroei veel minder invloed. De groei van de wereldwijde voetafdruk wordt voor het overgrote deel bepaald door de toenemende consumptie van de gemiddelde wereldburger.

Joop de Kraker

Joop de Kraker is als universitair hoofddocent Milieu-natuurwetenschappen verbonden aan de Open Universiteit. Ook is hij hoogleraar Duurzaamheidsbeoordeling aan de Universiteit Maastricht. Hij gaf onlangs interviews aan NRC, NOS op 3 en NPO radio 5 waar hij dieper ingaat op Earth Overshoot Day.

Joop de Kraker