null Live online college: Online leren en multimedia

OW_DDguide_Presentatieclip_17103_head_large.jpg
Leren
Live online college: Online leren en multimedia
Op woensdag 25 maart 2020 van 19.00 – 20.00 uur geeft de Open Universiteit een live online college met als onderwerp Hoe maak ik een goede instructievideo. Vragen stellen tijdens het college is mogelijk. Dit college is de zesde in een reeks gratis online colleges waarin de Open Universiteit haar expertise wil delen met alle onderwijsprofessionals die vanwege het coronavirus online onderwijs willen geven.

De experts

Het college van 25 maart 2020 wordt verzorgd door Jeroen Storm, Ellen Rusman en Stefaan Ternier. Zij leggen uit hoe je verschillende soorten media effectief kunt inzetten in afstandsonderwijs.

  • Onderzoeker Ellen Rusman (faculteit Onderwijswetenschappen) laat zien hoe je als docent videovoorbeelden kunt gebruiken bij het online aanleren van vaardigheden.
  • Ontwerper Jeroen Storm (Expertisecentrum onderwijs) geeft een aantal concrete tips en richtlijnen (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek) voor het ontwikkelen van een goede instructievideo.
  • Onderzoeker Stefaan Ternier (faculteit Onderwijswetenschappen ) neemt je mee naar de wereld van virtual reality in onlineonderwijs.

Moderatoren zijn dr. Marjan Nijkamp, universitair docent Gezondheidspsychologie, en drs. Iwan Wopereis, docent Expertisecentrum onderwijs ECO.

Volg het college

Ga naar de website Digitale didactiek om naar de colleges te gaan. De sessie is het best te volgen via de browsers Chrome en Firefox. Voor het optimaal volgen van de sessies wordt gebruik van een headset of oortjes geadviseerd.

Terugkijken op website Digitale didactiek

Na afloop zijn de online-colleges terug te zien eveneens via de website over Digitale didactiek. Op deze website brengt de OU op het gebied van online onderwijs bijeen. Denk aan (wetenschappelijk onderbouwde) adviezen voor docenten van allerlei onderwijsniveaus die hun onderwijs online willen brengen, maar vooral praktische tips & tricks. De website wordt de komende dagen nog verder uitgebreid.

Gepland: volgende online colleges

  • Op donderdag 26 maart 2020 van 19.00 - 20.00 uur: Effectief, efficiënt en plezierig online studeren - studietips voor studenten, door Renate de Groot, hoogleraar Biopsychologie van het leren bij de faculteit Onderwijswetenschappen.

Nieuwe webinars

Houd de website in de gaten. Als uit de colleges blijkt dat er behoefte is aan kennis over andere onderwerpen, dan worden er nieuwe colleges gepland Die worden via deze website en via de website DIgitale didactiek aangekondigd.

Over de experts

Jeroen Storm is user experience ontwerper bij het Expertisecentrum onderwijs (ECO) van de Open Universiteit. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen van digitale onderwijsproducten zoals educatieve games, mobiele apps, virtual reality en onderzoeksinstrumenten voor afstandsonderwijs. Daarnaast werkt hij binnen verschillende internationale projecten aan het stimuleren van samenwerking, kennisdeling en innovatie tussen Europese onderwijspartners.

Dr. Ellen Rusman is universitair hoofddocent bij de faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit. Zij is expert in het didactisch ontwerp van en onderzoek aan door technologie ondersteunde leerscenario’s. Een rode draad in haar werk is het verbinden van mensen en hun ervaringen in verschillende (leer)contexten middels (mobiele) technologie, zodat het aanleren van kennis en vaardigheden daardoor betekenisvoller, passender, leuker, effectiever en efficiënter wordt. Ellen werkt in projecten nauw samen met docenten, lerenden (studenten, leerlingen) en mensen uit het bedrijfsleven. Zij hecht veel belang aan de door de doelgroep ervaren praktische en conceptuele bijdrage van een project in de praktijk. Ellen doceert en begeleidt daarnaast met veel plezier binnen de Master Onderwijswetenschappen, o.a. een model (4C-ID) voor het aanleren van complexe cognitieve vaardigheden. Zie ook: https://www.ou.nl/welten-seamless-learning-design

Dr. Stefaan Ternier is computerwetenschapper en is werkzaam als onderzoeker/docent bij de faculteit onderwijskunde van de Open Universiteit. Stefaan doet onderzoek naar het toepassen van technologie op leren. Deze innovaties gebeuren vaak binnen Europese projecten waar prototypes gemaakt, getest en bijgesteld worden. Tools, zoals yOUplay, die nuttig blijken worden beschikbaar gemaakt voor iedereen.