null Studenten en medewerkers Milieuwetenschappen dragen bij aan succesvol online Aardwetenschappelijk evenement

Home_Natuurbescherming_14742_head_large.jpg
Studenten en medewerkers Milieuwetenschappen dragen bij aan succesvol online Aardwetenschappelijk evenement
De jaarlijkse vergadering van de Europese GeoSciences Union (EGU) in Wenen is de grootste en meest prominente aardwetenschappelijke conferentie van Europa. Het evenement trekt meer dan 16.000 wetenschappers uit de hele wereld aan, waarvan meer dan de helft aan het begin van hun carrière staat. In de eerste week van mei 2020 gaven studenten en medewerkers van de vakgroep Milieuwetenschappen hun presentaties online.

Over de online bijeenkomsten

Het formaat Sharing Geosciences Online - een spannend experiment als reactie op de COVID-19 pandemie - werd een groot succes. Ongeveer 18.000 abstracts vormden het online programma met 701 wetenschappelijke sessies. Meer dan 26.000 individuele gebruikers namen real time deel aan de sms chats en berichten. Duidelijk is geworden dat toekomstige online conferenties kansen bieden om bij te dragen aan groenere gebeurtenissen.

Over de bijdragen van studenten en medewerkers

In drie wetenschappelijke sessies presenteerden Masterstudenten en wetenschappelijk personeel van de vakgroep Milieuwetenschappen hun onderzoekswerk over Geïntegreerde Milieumodellering. De auteurs presenteerden hun bevindingen in beeldvorm; wetenschappelijke discussies werden - nogal hectisch - gevoerd door middel van tekst chatten en het delen van ideeën met de deelnemers. Hun presentaties zijn online beschikbaar:

Uiteraard blijft kennisoverdracht niet beperkt tot presentaties. Het EGUsphere platform geeft een overzicht van alle EGU2020 abstracts, het presentatiemateriaal en de bijbehorende commentaren die beschikbaar zijn voor een breder publiek.

Over de presentatoren

Drie nieuwelingen in wetenschappelijke conferenties kregen de kans om hun onderzoek te presenteren in drie wetenschappelijke sessies met een publiek van meer dan 100 collega's elk.

Borjana Bogatinoska, beginnend onderzoeker bij Milieuwetenschappen, vond de online EGU erg inspirerend: 'De wetenschappelijke sessies waren zo effectief georganiseerd dat ik uiteindelijk zeer goede vragen en feedback kreeg, ook al kon ik alleen via een scherm presenteren en vragen beantwoorden via chat'. 

Erik Roest, MSc Student Milieukunde, maakte van de online mogelijkheid gebruik om ondersteunende masterstudenten en zelfs de boomgaardeigenaar van zijn experimenten en de financier van zijn onderzoeksproject uit te nodigen om zo een participatieve omgeving te creëren.

In de goed bezochte Nexus-sessie presenteerden prof. Stefan C. Dekker (UU, gastdocent Integrated Environmental Modelling) en Jaap Bos (MSc Student Environmental Sciences) beiden hun werk.

Voor- en nadelen van een online wetenschappelijke conferentie

Veel collega's en medestudenten van de Open Universiteit (OU) maakten van de gelegenheid gebruik om de online sessies, webinars en cursussen bij te wonen. Bij een offline conferentie is dit uiteraard niet mogelijk. Op een gegeven moment had ongeveer 10% van de deelnemers aan de sessie van de Water-Energy-Food Nexus een relatie met onze instelling. Het viel op hoe leden van de OU-community gewend zijn aan online sessies.

Borjana: 'Al met al een geweldige ervaring voor mij in deze digitale tijd! Volgend jaar kijk ik uit naar een ontmoeting met de organisatie, keynote speakers, inspirerende auteurs en andere wetenschappers in Wenen. Met de trein'. 

Angelique Lansu: 'Het vergroten van het bereik van online conferenties in de geowetenschappen, naar een breder publiek inclusief stakeholders als wetenschappers, is een groot voordeel. De inspirerende Displays, Webinars en Chat-sessies waren erg leuk en pasten echt in onze online omgeving als Open Universiteit'.