null Wanneer is spannende seks te spannend?

PSY_JacquesVanLankfeld_SpannendeSeks_17365_head_large.jpg

Wanneer is spannende seks te spannend?

Goede seks, bijna iedereen wil het. Of denkt dat het zo hoort. Lichamelijke problemen kunnen je seksleven dwarsbomen. Maar ook je hoofd kan behoorlijk in de weg zitten. 'Plezier in de slaapkamer zit niet alleen tussen de benen, maar vooral tussen je oren. Voor fijne seks is een bepaald niveau van spanning nodig,' legt Jacques van Lankveld uit. 'Maar te veel angst of prestatiedrang werkt juist averechts', aldus de hoogleraar klinische psychologie aan de Open Universiteit. Gelukkig kun je zelf je seksleven verbeteren.

Vergeet de stereotypen

Maar liefst 1 op de 5 mensen heeft last van seksuele problemen. En dat beperkt zich echt niet tot een specifieke doelgroep. Het cliché dat het iedereen kan gebeuren is ook echt waar. Toch is het taboe zo groot dat mensen er lang over doen om naar de huisarts te stappen, wel 3 tot 4 jaar. Terwijl bekende voorbeelden als geen erectie, pijn tijdens het vrijen, niet klaarkomen of juist te snel vaak op te lossen zijn. Doe je niets en gaat het vaker mis? Dan kun je daar vaker aan gaan denken. Die gedachten maken de seks er niet beter op, voor jou of voor je partner. Dus moet je die gedachten weer bijstellen tot jij en je bedpartner weer de hoofdrol spelen.

Opwindende prikkels

Opwinding ontstaat door het ervaren van seksuele prikkels. Door knuffelen of een massage bijvoorbeeld, of door wat je ziet. Een bloot lijf, of een film. Heftig verliefde mensen ervaren zelden problemen. Maar in een druk leven vol andere bezigheden komt het vaak voor dat iemand niet meer opgewonden raakt. Er zijn allerlei tips en trucs om jezelf dit weer aan te leren. Met streeloefeningen bijvoorbeeld, waarbij je elkaar op een andere manier aanraakt. Als je bang bent dat je lichaam je in de steek laat, kunnen plaagoefeningen het antwoord zijn. Spanning opbouwen en weer weg laten zakken, geeft je meer controle en vertrouwen.

Is goed wel goed genoeg?

Als er een onderwerp is waar we onrealistische denkbeelden over hebben, is het wel seks. Iedereen heeft een beter seksleven dan jij. Wie dat denkt, kan juist last krijgen van prestatiedrang of teleurstelling. Praat er eens eerlijk over met een huisarts of een seksuoloog. Want hoe langer je wacht, hoe vaker verkeerde gewoonten ontstaan. Van Lankveld gelooft in therapie op afstand. In de jaren '80 en '90 waren daarvoor zelfhulpboeken ideaal. Inmiddels zijn daar dankzij het internet allerlei andere vormen bijgekomen. Zo kun je via beeldbellen tips krijgen van een sekstherapeut. Duidelijke instructies op de plek waar je aan de slag gaat: thuis.

Seks in het lab

Hoe weten we eigenlijk zoveel over seks? De wetenschappers Masters en Johnson lieten mensen in hun laboratorium vrijen. Daar lieten ze allerlei tests op los. Het meten van bloeddruk of hartslag bijvoorbeeld. Bij zo’n intiem onderwerp moet je als onderzoeker wel extra alert zijn. Zeggen de uitkomsten van zo'n onderzoek in een laboratorium genoeg over het echte leven? En als we ons zo kwetsbaar voelen bij en over seks, hoe betrouwbaar is dan wat we erover zeggen? Voor een klinisch psycholoog, en een seksuoloog in het bijzonder, blijft er altijd nog genoeg te raden over.

Portlets is tijdelijk niet beschikbaar.