null Thema van de landelijke dag cultuurwetenschappen: Brandende kwesties

CW_Landelijke_CW_dag_head_large.jpg
Thema van de landelijke dag cultuurwetenschappen: Brandende kwesties
Brandende kwesties: de journaals zijn ermee gevuld, de kranten staan er vol van. Maar wat hebben cultuurwetenschappers over deze vragen te zeggen? De faculteit Cultuurwetenschappen nodigt je van harte uit om op zaterdag 8 oktober 2022 de landelijke dag Cultuurwetenschappen bij te wonen en je verder te verdiepen in wereldomvattende kwesties.

Ontmoetingsdag

Traditiegetrouw organiseert de faculteit Cultuurwetenschappen aan het begin van het academisch jaar een landelijke studiedag - tevens bedoeld als ontmoetingsdag - voor al zijn studenten en medewerkers. De afgelopen jaren kon deze dag vanwege corona niet doorgaan, nu pakken we de traditie weer op.

Thema: Brandende kwesties

Wereldomvattende kwesties zoals het klimaatprobleem, de opwarming van de aarde, de hoogstnoodzakelijke energietransitie, het teruglopen van de biodiversiteit, de kranten staan er vol van. Maar ook de oorlog in Oekraïne, de spanningen tussen China en Taiwan, de coronapandemie en de opkomst van de apenpokken. Nationale kwesties, zoals de toeslagenaffaire, de gevolgen van de gaswinning in Groningen en van de overstromingen in Limburg. Maar ook de opvang van vluchtelingen, het debat over de omgang met het koloniale verleden, en de vraag om inclusiviteit. Over al deze kwesties komt de ene na de andere deskundige aan het woord, maar wat hebben cultuurwetenschappers over deze vragen te zeggen?

Tijdens de Landelijke Dag Cultuurwetenschappen staat de vraag centraal wat cultuurwetenschappers kunnen bijdragen aan het debat over deze actuele en brandende kwesties. Voorbeelden van onderwerpen die op deze dag aan de orde kunnen komen zijn: de klimaatcrisis verbeeld in romans; de Oekraïne als grensland tussen West en Oost; de films An Inconvenient Truth (2006) en Beasts of the southern wild (2012); de klimaatdichters; muzikaal protest tegen de oorlog in Oekraïne in Ieper; de historiografie van de dekolonisatie; geschiedschrijving tussen activisme en historisme; migratie in de kunst; de roep om een meer neurodiverse samenleving; enzovoort.

Programma 8 oktober 2022

  • 10.15 - 11.00 uur - Aankomst
  • 11.00 - 11.15 uur - Opening door decaan prof. dr. Jan Don
  • 11.20 - 12.10 uur - Eerste ronde lezingen / workshops
  • 12.20 - 13.15 uur - Lunch
  • 13.20 - 14.10 uur - Tweede ronde lezingen / workshops
  • 14.10 - 14.30 uur - Koffie/theepauze, transfer naar collegezaal
  • 14.45 - 15.45 uur - Lezing dr. Lizet Duyvendak
  • 15.45 - Borrel

Inhoud van de lezingen en workshops

Locatie

De dag vindt plaats in het Grotiusgebouw van de Juridische Faculteit van de Radboud Universiteit, Montessorilaan 10, 6525 HR Nijmegen, campusplattegrond (gebouw 4 op het kaartje). Onder dit gebouw is een parkeergarage, waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Deelname en inschrijving

Je kunt je aanmelden tot en met 6 oktober 12.00 uur. Mocht je na aanmelding alsnog verhinderd zijn, geef dit dan door via 045-5762332.