null Onderzoek naar kosten en effecten van epilepsiehonden

PSY_Epilepsiehond_13679_head_large.jpg
Gezondheid
Onderzoek naar kosten en effecten van epilepsiehonden
Epilepsiehonden worden getraind om te helpen als hun baas een epileptische aanval krijgt. Ze kunnen bijvoorbeeld een alarmknop indrukken, hulp of medicijnen halen of de baas in stabiele zijligging leggen om zo verstikking te voorkomen. Sommige honden merken het zelfs als er een aanval aankomt en kunnen hun baasje waarschuwen. Het trainen van deze honden kost veel tijd en dus veel geld. Zorgverzekeraars vergoeden die kosten niet, omdat er te weinig bekend is over de kosten en effecten van epilepsiehonden. Om daar verandering in te brengen is het EPISODE onderzoek gestart. De Open Universiteit is een van de partners.

Aanvalsdagboek

EPISODE is een vierjarig onderzoeksproject. De onderzoekers bestuderen de gezondheid en het welzijn van de deelnemers, zowel voor als na het krijgen van een epilepsie-hulphond. In de loop van het onderzoek krijgen de deelnemers kosteloos een hulphond in huis. Ze kunnen kiezen voor een getrainde hond óf zelf een pup van jongs af aan helpen opleiden. De deelnemers houden drie jaar lang een aanvalsdagboek bij en om de drie maanden vullen ze een vragenlijst in met vragen in over gezondheid, welzijn, zorggebruik en participatie in de maatschappij. Daarnaast worden ze geïnterviewd over wat de hond voor hen betekent. Indien een deelnemer een mantelzorger heeft, wordt ook die bij het onderzoek betrokken. Vanzelfsprekend wordt ook het welzijn van de hond continu in de gaten gehouden. Tynke de Winkel, onderzoeker bij de Open Universiteit, zal het onderzoek naar het welzijn van de honden en de betekenis van de honden voor de participanten voor haar rekening nemen.

Informatieavond op 11 september

Het onderzoek is al gestart, maar het is nog mogelijk om in te stappen. Interesse om deel te nemen? Meer informatie over het onderzoek en de voorwaarden van deelname vindt u op de onderzoekssite.
Het EPISODE onderzoek wordt geleid door de Erasmus Universiteit. Prof. dr. Marie-José Enders van de Open Universiteit is een van de onderzoekers. Opdrachtgever is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Meer over het effect van een huisdier...