Lees voor

Zoeken

Zoeken

Toolkit Netwerkleren onderwijs

De app Toolkit Netwerkleren onderwijs is speciaal voor leraren. Wilt u meer leren van uw collega's en uw sociale netwerk beter inzetten om problemen op te lossen en ideeën uit te wisselen? Zoekt u hiervoor naar een goede aanpak binnen uw school of team? Deze app helpt u stap voor stap door het proces. LOOK heeft de toolkit ontwikkeld samen met onderwijsprofessionals.  De app, geschikt voor Apple- en Android-telefoons, is gratis te downloaden.

Meerwaarde
De toolkit prikkelt om na te denken over hoe u uw netwerk inzet om beter te worden als leraar. U krijgt handvatten voor het opstarten van netwerkleren binnen uw school of tussen scholen. Passende werkvormen, handvatten en ervaringen van anderen helpen bij het versterken of uitbreiden van bestaande leernetwerken. De toolkit stimuleert om vanuit een oplossingsgerichte houding praktijkvraagstukken op te pakken in netwerkverband. Door de vele actieve werkvormen ontwikkelt u een netwerk met meerwaarde!

Hoe werkt de app?
De app bevat kaarten met informatie, werkvormen, reflectietools en verhalen van andere leraren over netwerkleren. U kunt de kaarten op drie manieren gebruiken. U start bijvoorbeeld vanuit een praktijkvraag. De app toont voor iedere praktijkvraag een aantal kaarten uit de toolkit die helpen bij de oplossing. U kunt ook zoeken op trefwoorden, het gehele overzicht bekijken en kaarten toevoegen aan uw favorieten.

Tools en inspiratie
De toolkit bevat diverse activiteiten die u kunt inzetten om een leernetwerk te starten of uit te breiden. De activiteit Wereldcafé laat bijvoorbeeld groepen leraren op een krachtige manier ervaren hoe je kennis en ervaringen deelt. Met de reflectietools kunt u voor uzelf of enkele collega's een klein onderzoek starten. Met de Quiz komt u erachter of netwerkleren past bij u en uw collega's. En lees ook eens de inspiratieverhalen: veel leraren gingen u voor met netwerkleren, en hun ervaringen delen zij via de app met u!

Deel kennis met collega's
Een interessante kaart gevonden? Dan deelt u via Facebook, LinkedIn of Twitter of per mail. De rating laat zien hoe nuttig andere leraren de betreffende kaart vinden. U kunt uw mening hieraan toevoegen. Onderaan de kaarten staan de reacties van leraren op de kaart. Zo worden ervaringen gedeeld en leert u van leraren die u voorgingen.

Download
Download de Toolkit Netwerkleren app voor Android of Apple

Wilt u meer weten?
Werkt u via een tablet of heeft u geen smartphone of een ander besturingssysteem? Ga dan naar de aangepaste site. Neem ook eens kijkje in ons dossier over netwerkleren of bij het onderzoeksprogramma Sociaal leren