Lees voor

Zoeken

Zoeken

De studie

Bij de Open Universiteit studeert u in deeltijd aan de beste universiteit. Zo combineert u uw studie flexibel met uw werk en uw privéleven. U hoeft niet naar colleges te gaan, maar studeert thuis. Het studietempo bepaalt u grotendeels zelf.

Studeren
Het studieaanbod bestaat uit afzonderlijke cursussen, bachelor- en masteropleidingen en korte studieprogramma's op academisch niveau. Een opleiding is opgebouwd uit cursussen. Een bachelorcursus heeft een omvang van 4,3 studiepunten (EC) of een veelvoud hiervan. Een cursus van 4,3 EC bestudeert u in 100 tot 120 uur.
De studielast van een cursus van de master begeleid is altijd een veelvoud van 2,5 EC (meestal 7,5 EC). Volgt u een studiepad van 30 EC, dan kunt u in twee jaar uw master halen. U studeert dan 15 tot 20 uur per week. 
Na het afronden van een bachelor- of masterstudie mag u de internationaal erkende universitaire bachelor- of mastertitel voeren.

Start direct met onze bachelor
Een bacheloropleiding heeft een omvang van 42 modulen (180 EC). U schrijft in en studeert per cursus. Starten met de studie kan op elk gewenst moment. U heeft geen diploma nodig en hoeft geen toelatingsexamen te doen om te kunnen starten met een bachelorcursus of een bacheloropleiding. De enige voorwaarde is dat u 18 jaar of ouder bent. Binnen de inschrijfduur van 12 maanden zijn studiebegeleiding en drie tentamenkansen inbegrepen. Ook ontvangt u het bijbehorende studiemateriaal. De 12 maanden gaan in op het moment dat uw inschrijving is verwerkt.
Voor het plannen van uw studie vindt u de actuele informatie over begeleiding, de tentamenvorm en tentamendata in de uitgebreide cursusbeschrijving. Ook ziet u meteen of de cursus waarvoor u wilt inschrijven leverbaar is, er voorkennis geadviseerd wordt of dat er ingangseisen gelden.
Heeft u al een opleiding op hbo- of wo-niveau gevolgd, dan kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling.

Onze master begeleid
De masteropleiding begeleid heeft een omvang van 60 EC en is ontworpen als deeltijdopleiding. Een gestructureerd programma, persoonlijke begeleiding en cursussen waarbij studeerbaarheid voorop staat zorgen voor effectief en efficiënt studeren. Past het tweejarig standaardprogramma niet goed bij uw persoonlijke omstandigheden, dan wordt in overleg met u een persoonlijk studiepad opgesteld. Voor het volgen van een mastercursus of masteropleiding gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo is formele toelating vereist.
Lees meer over de toelating tot de masteropleidingen.