Lees voor

Zoeken

Zoeken

De studie

De Open Universiteit biedt afstandsonderwijs aan. Dit betekent dat u niet naar colleges hoeft te gaan, maar thuis studeert. Het studietempo bepaalt u zelf. U kunt uw studie daarom goed combineren met uw werk, gezin en hobby's.

Studeren
Het studieaanbod bestaat uit afzonderlijke cursussen, bachelor- en masteropleidingen en korte studieprogramma's. Een opleiding is opgebouwd uit cursussen. De cursussen hebben een omvang van 2,5 of 4,3 studiepunten (EC) of een veelvoud hiervan. Een bachelorcursus van 4,3 EC komt overeen met een studieduur van 100 tot 120 uren. De studielast van een cursus master begeleid is altijd een veelvoud van 2,5 EC (meestal 7,5 EC). Volgt u een studiepad van 30 EC, dan kunt u in twee jaar uw master halen. U studeert dan 15 tot 20 uur per week. 
Na het afronden van een bachelor- of masterstudie mag u de internationaal erkende universitaire bachelor- of mastertitel voeren.

Start direct met onze bachelor
U schrijft in en studeert per cursus. Starten met de studie kan op elk gewenst moment. U heeft geen diploma nodig en hoeft geen toelatingsexamen te doen om te kunnen starten met een bachelorcursus of een bacheloropleiding. De enige voorwaarde is dat u 18 jaar of ouder bent. Binnen de inschrijfduur van 12 maanden zijn studiebegeleiding en drie tentamenkansen inbegrepen. Ook ontvangt u het bijbehorende studiemateriaal. De 12 maanden gaan in op het moment dat uw inschrijving is verwerkt.
Voor het plannen van uw studie vindt u de actuele informatie over begeleiding, de tentamenvorm en tentamendata in de uitgebreide cursusbeschrijving. Ook ziet u meteen of de cursus waarvoor u wilt inschrijven leverbaar is en of er voorkennis geadviseerd wordt of vereist is.
Heeft u al een opleiding op hbo- of wo-niveau gevolgd, dan kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling.

Onze master begeleid
De masteropleiding begeleid is ontworpen als deeltijdopleiding. Een gestructureerd programma, persoonlijke begeleiding en cursussen waarbij studeerbaarheid voorop staat zorgen voor effectief en efficiĆ«nt studeren. Voor het volgen van een mastercursus of masteropleiding gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo is formele toelating vereist.
Lees meer over de toelating tot de masteropleidingen.