Lees voor

Zoeken

Zoeken

Agenda

Lezingen Psychologie

Jaarlijks worden vier lezingen georganiseerd. Op 13 maart is er weer een lezing Psychologie in studiecentrum Utrecht. In deze interessante lezing laat organisatiedeskundige Leike van Oss ons zien wat er moeilijk is aan veranderen en waarom.

Lezing
Waarom veranderen moeilijk is
- donderdag 13 maart -

Inhoud lezing
Vanuit haar jarenlange ervaring als organisatieadviseur laat Leike de rol zien van:

 • De oppervlaktespanning tussen wat er is en wat je wilt realiseren.
  Welke mechanismen zorgen ervoor dat veranderen lastig is, of dat een verandering anders uitpakt dat je bedacht had?
 • Robuustheid van eigen handelen.
  Een belangrijk deel van ons (werk)leven bestaat uit zelf gebouwde routines. Routines die betekenis hebben en belangrijk voor ons zijn verander je niet zomaar.
 • Robuustheid in organisaties.
  Organisaties zijn robuust en daarmee in staat om in de kern hetzelfde te blijven. Robuustheid ontstaat in de loop van de tijd en laat zich niet zomaar veranderen. Wat is robuustheid, hoe ontstaat het en hoe komt het dat robuustheid steviger is dan de verandering die je wilt realiseren?
 • Veranderenvalkuilen.
  We denken dat een organisatieverandering eenduidig hetzelfde is voor iedereen. Maar duidelijkheid en draagvlak alleen zijn niet altijd voldoende om een verandering op gang te krijgen. Welke (individuele en collectieve) mechanismen spelen er die veranderen lastig maken? En wat kan een leidinggevende doen?

Opdracht
Om deze lezing voor te bereiden kun je de volgende opdracht uitvoeren. Verander een week lang een kleine routine uit je leven. Het gaat om iets dat een gewoonte van je is, wat je bijna automatisch doet, maar wat geen grote verandering vergt om anders te doen. Voorbeeld: als je je tanden poetst onder douche, scheidt die twee zaken dan eens van elkaar, poets je tanden aan de wasbak en sta onder de douche alleen om te douchen. Succes!

Over Leike van Oss
Leike van Oss (1964) studeerde natuurgeneeskunde en sociale psychologie. Zij voerde jaren een praktijk voor homeopathie en acupunctuur en werkte bij GITP als organisatieadviseur. Sinds 1998 vormt zij samen met Jaap van 't Hek Organisatievragen en werkt ze als organisatieadviseur, interim-manager en (team-)coach. Leike werkt vooral in kennisintensieve organisaties en bij rijks- en gemeentelijke overheid. Vraagstukken waar ze mee te maken heeft gaan over weerbarstige patronen en ontstroeving en hebben vaak te maken met besturing en staf-lijnrelaties in organisaties. Leike is gefascineerd door hoe het komt dat in organisaties en in veranderingen zaken gaan zoals ze gaan en niet zoals mensen willen dat ze gaan. Zij treedt op als (gast-)docent bij onder andere SIOO, Vrije Universiteit, Radboud Universiteit, RINO en Schouten & Nelissen University.

Programma en aanmelden
19.00 uur: ontvangst met koffie en thee19.30 uur: aanvang lezing (met tussendoor een korte pauze)21.00 uur: napraten met een drankje

Aanmelden bij studiecentrum Utrecht: tel: 030-2511827 of per e-mail utrecht@ou.nl. De kosten bedragen 3 euro, vergeet niet uw studentnummer te vermelden.

Workshops

Zie voor meer informatie en aanmelden Studieplaza.

Juridische Vereniging Ex Tunc

Zie de activiteiten op de website.

Suster Bertken

Studentenvereniging Cultuurwetenschappen
Zie de activiteiten op de website.