null Boekpresentatie Janine Janssen: Observaties van de korpsantropoloog

RW_JanineJanssen_Korpsantropoloog_head_large.jpg
Samenleving
Boekpresentatie Janine Janssen: Observaties van de korpsantropoloog
Op 29 oktober 2020 verscheen het boek 'Observaties van de korpsantropoloog: Een antropologisch perspectief op wetenschapsbeoefening voor, met en bij de politie', geschreven door Janine Janssen, bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit. In dit boek geeft Janssen een inkijkje in haar werk als korpsantropoloog bij de politie. Een boek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de praktijk van politieonderzoek.

Antropologie was een schot in de roos

Janine droomde er als klein meisje in Limburg al van om antropoloog te worden. 'Ik had daar een heel romantisch beeld bij. Toen ik aan die studie begon, bleek het toch allemaal heel anders te liggen. Toch was het een schot in de roos.' Ze kwam erachter dat het leven van een antropoloog niet alleen bestaat uit mooie en avontuurlijke reizen, sterker nog, je hoeft er zelfs niet altijd het land voor uit. En reizen bleek niet eens het meest bijzondere aspect. 'Wat ik tijdens mijn studie vooral leerde en wat ik in mijn hele loopbaan als onderzoeker ongelooflijk belangrijk ben blijven vinden is dat je niet onderzoek doet naar mensen, maar met mensen. Je praat niet over mensen, je praat met ze.'

Lid van het korps

Inmiddels is Janine al meer dan twintig jaar actief in de wereld van de politie. Als antropoloog en criminoloog houdt zij zich onder meer bezig met onderzoek naar geweld uit naam van de familie-eer en methoden voor de politie om met dat soort geweld om te gaan. 'Als wetenschapper kan ik dit werk niet doen zonder actieve samenwerking met politiemensen, ik ben zelf bovendien ook lid van het korps. Ik schrijf niet zo zeer over mijn collega’s bij de politie, ik schrijf met ze.' Ze onderstreept in dit boek dan ook het belang van een goede samenwerking met professionals uit de beroepspraktijk. Als die samenwerking goed gaat, vergroot je de kans dat je je in problemen verdiept die de praktijk daadwerkelijk raken èn dat er ook iets gedaan wordt met de resultaten van je onderzoek.

Tatoeages en onderlinge (seksuele) relaties

'In het boek geef ik aan de hand van persoonlijke voorbeelden en beschrijvingen aan wat ik zelf lastig vind - je bent en blijft als wetenschapper natuurlijk wel een vreemde eend in de bijt en hoe hou je gepaste afstand en bewaar je je onafhankelijkheid?' Naast verhalen en observaties van Janine als korpsantropoloog, staan in het boek ook korte columns, waarin zij aan de hand van klassiekers uit de antropologie facetten van het politiewerk - en leven beschrijft. Zoals tatoeages, onderlinge (seksuele) relaties, waarom zoveel politiemensen zo groot zijn en de rol van dieren bij de politie.

Boekpresentatie 29 oktober

'Observaties van de korpsantropoloog: Een antropologisch perspectief op wetenschapsbeoefening voor, met en bij de politie' werd online gepresenteerd op 29 oktober 2020. De sprekers waren dr. Janine Ubink (Universiteit Leiden), prof. dr. Dina Siegel (Universiteit Utrecht), dr. Marc Simon Thomas (Universiteit Utrecht) en prof. dr. Edwin Bakker (Universiteit Leiden).

Boekpresentatie 12 november

Op 12 november presenteerde Janine Janssen haar boek voor de achterban van Valente, branchevereniging voor opvangorganisaties. Esmee Wiegman (Directeur Valente), Max Huber (senior onderzoeker HVO Querido) en Lian Smits (bestuurder Sterk Huis) waren de sprekers.

Het boek, dat uitgegeven wordt door Boom Criminologie, is online te koop.

Boekomslag Observaties van de korpsantropoloog

Over Janine Janssen

Janine Janssen is bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit. Als cultureel antropoloog is zij actief in het veiligheidsdomein. Ze is hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EG) van de nationale politie en lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool. Janine’s werk draait rondom twee thema’s: de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties en de relatie tussen wetenschap en de beroepspraktijk.