null Certified Professional Course Ethics and regulation of digital innovation

IC3512_head_large.jpg

Certified Professional Course Ethics and regulation of digital innovation

 • Your Academy
 • 5 EC
 • Engels
 • Certificaat
 • Start januari 2023
 • € 1.750,- (eenmalig) / € 1.850,- (5 termijnen)
 • Volledig online
 • Eigen casus
 • Studieduur circa 7 weken
 • Stapelbaar en bouwblok MBA
 • Voor dit product gelden ingangseisen

English version

 
De ontwikkeling van disruptieve technologie heeft veel gezichten. Deze module richt zich op de vele thema's die nauw verband houden met nieuwe technologieën: ethiek, privacy en hun impact op de moderne samenleving en democratie. Hoe gaan we om met transparantie, verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid bij het ontwikkelen van big data en AI-tools? Hoe kunnen innovators ervoor zorgen dat ontwrichtende producten en diensten de ethische normen en waarden niet schenden? Hoe helpen regelgeving, zoals de AVG, bij het beschermen van deze normen en wat zijn de implicaties daarvan voor privacybescherming binnen uw organisatie?


Wat leer je in deze opleiding?

Deze cursus is bedoeld om studenten een grondig, maar praktisch inzicht te geven in de ethische en regelgevende uitdagingen met betrekking tot digitale innovatie. Je krijgt kennis van de theoretische grondslag van de vakgebieden ethiek en regulering. U leert verder waarom privacy in het tijdperk van digitalisering steeds belangrijker wordt en u krijgt een idee hoe de AVG de privacygerelateerde belangen beoogt te beschermen. Andere ethische risico's met betrekking tot big data, AI en IoT worden ook onderzocht, samen met de uitdagingen die zij voor regelgevers opleveren. Maar wat heb je aan kennis van ethische risico's als deze niet in de praktijk kan worden vertaald? Door de lens van Value Sensitive Design leert deze cursus u hoe u rekening kunt houden met de bescherming van ethische normen en waarden bij het ontwerpen van innovatieve technologieën, producten en diensten.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Deze course behandelt veel theoretisch terrein, terwijl het toch praktijkgericht blijft. Studenten hoeven niet eerder een bachelordiploma te hebben behaald op het gebied van ethiek of recht. Diepgaande kennis van datawetenschappen, big data, kunstmatige intelligentie en het internet der dingen wordt niet verondersteld of vereist, maar kan nuttig zijn. Het praktische karakter van deze cursus maakt het ideaal voor professionals die verantwoord willen innoveren.
 
 • Personen die binnen hun eigen organisatie oog hebben voor verbeteringen en hier meer kennis over willen vergaren
 • Personen die hun eigen ontwikkeling een boost willen geven en naar een hoger niveau willen tillen
Thijs Maas

Docent/ontwikkelaar CPP The Politics and ethics and artificial Intelligence (AI)

“Het potentieel van Big Data, AI en het IoT kan nauwelijks worden onderschat. Om verantwoord te innoveren, moet rekening worden gehouden met de impact die deze technologieën hebben op onze normen en waarden - een uitdaging voor zowel vernieuwers als toezichthouders.”

Met de opkomst van digitale netwerktechnologie is onze maatschappij radicaal aan het veranderen. Informatie is direct, vierentwintig uur per dag en tegen minimale kosten overal ter wereld beschikbaar. Hoewel het internet en cyberspace enorm veel voordelen en kansen met zich brengt, zijn er ook risico’s verbonden aan deze nieuwe technologieën. De laatste jaren is er sprake van een sterke toename van cybercrime waardoor veel organisaties inmiddels slachtoffer zijn geworden. Deze module geeft een introductie tot organisatorische aspecten rondom cybersecurity en cybercrime.

Studieduur

Deze Certified Professional Course, die tevens onderdeel is van het CPP Smart Services, heeft een omvang van 5 ec en een studiebelasting van circa 140 uur. Je doorloopt deze course in circa 7 weken. De studiebelasting bedraagt daarbij 16-20 uur per week.

Begeleiding

Het programma wordt volledig online gegeven en wordt doorlopen volgens een rooster. Je krijgt toegang tot de digitale leeromgeving van de Open Universiteit en krijgt daarbij persoonlijke begeleiding door inhoudsdeskundig universitair docenten. Het cursusmateriaal en de leeromgeving zijn in het Engels. In overleg met de docent is het inleveren van een opdracht in het Nederlands mogelijk.

Toelating

 • Een afgeronde hbo of universitaire opleiding (bachelor of master diploma)
 • Enkele jaren relevante werkervaring

Inschrijfvoorwaarden

Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

Starten

Het eerstvolgende startmoment van deze course staat gepland in januari 2023.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via de 'aanmeldknop' op deze pagina. Indien u een afspraak wilt maken voor een vrijblijvend adviesgesprek, dan kunt u een email sturen naar you@ou.nl of dit telefonisch aangeven via 045 - 576 2777.

Prijsinformatie

De opleidingskosten bedragen bij eenmalige betaling € 1.750,-. Het is tevens mogelijk om te betalen in 5 maandelijkse termijnen van € 370,-. Dit bedrag is all-in. Er is geen btw verschuldigd.

Let op: De kortingsregeling Cursusgeld Open Universiteit (KCOU) en Levenlanglerenkrediet (LLLK) zijn niet van toepassing op deze opleiding.

Fiscale aftrekbaarheid

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar. In plaats hiervan komt het STAP-budget.
 
Wat is het STAP-budget?
Het STAP-budget is een subsidie voor werkenden en werkzoekenden voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Nu de fiscale aftrek scholingskosten per 1 januari 2022 vervalt, vervangt het STAP-budget deze regeling. Meer informatie lees je op de website van rijksoverheid.nl.

Levenlanglerenkrediet

Het Levenlanglerenkrediet (LLLK) is niet van toepassing op deze opleiding.

Kortingsregeling

De kortingsregeling Cursusgeld Open Universiteit (KCOU) is niet van toepassing op deze opleiding.

Diploma

Na succesvolle afronding van de cursus ontvangt u een certificaat van de Open Universiteit. De doorlopen cursus kan ingebracht worden in/maakt onderdeel uit van het CPP Smartsevices en yOUrMBA.

Contact

Wilt u graag meer informatie over een specifiek Professional Program, een brochure of een vrijblijvend adviesgesprek (met een docent) of onze studieadviseur Loes Moritz, neem dan contact op met ons Team Professional Programs via you@ou.nl of 045-5762777.