null Emile Kolthoff en Janine Janssen schrijven samen basisboek Criminologie

RW_BasisboekCriminologie_18781_head_large.jpg
Veiligheid
Emile Kolthoff en Janine Janssen schrijven samen basisboek Criminologie
De derde druk van het basisboek criminologie is verschenen. Naast Emile Kolthoff, hoogleraar criminologie, heeft dit keer ook Janine Janssen, bijzonder hoogleraar rechtsantropologie, meegeschreven aan het boek. Het handboek is verplichte kost voor studenten criminologie en de minor Veilige Stad bij de OU en op een aantal andere universiteiten.

Aandacht voor actuele vraagstukken

In deze derde editie is er meer aandacht voor ondermijning en kritische stromingen in de criminologie. Tevens worden actuele vraagstukken als gender en de verhouding tussen mensen, andere diersoorten en de natuur aangesneden. Naast deze actuele thema's biedt het boek een overzicht van de historische ontwikkeling van de criminologie en behandelt de belangrijkste klassieke en actuele stromingen. Er wordt ingegaan op cijfers over criminaliteit, oorzaken en aanpak van criminaliteit en de positie van dader, slachtoffer en betrokkenen in de handhavingsketen. Een apart hoofdstuk van het boek is gewijd aan onderzoeksmethoden in de criminologie.

Verplichte kost

Het basisboek criminologie is inmiddels op verschillende universiteiten en voor het bachelor onderwijs op hbo-niveau de standaard. Ook voor mensen die werkzaam zijn in de veiligheidszorg of geïnteresseerden biedt het boek een toegankelijk overzicht van de stand van zaken in de criminologie. 

Eerste editie 

In 2011 verscheen het eerste basisboek criminologie bij Boom Uitgevers, geschreven door Emile Kolthoff. Hij maakte een praktische inleiding, bedoeld voor studenten, professionals en geïnteresseerden. De tweede druk verscheen in 2016. Voor deze derde editie treedt Janine Janssen op als coauteur. Dat maakte het mogelijk om specifieke onderwerpen uit te diepen en het boek in de toekomst actueel te houden. Gebruikers van de eerste en tweede druk werd om feedback gevraagd, een oproep die leidde tot veel reacties. Commentaar en suggesties zijn meegenomen in deze derde uitgave. Het boek is onder andere online verkrijgbaar bij Boom Uitgevers.