null Didactische bouwstenen voor blended leren (individueel)

DDG_Didactiek_17571_head_large.jpg

Didactische bouwstenen voor blended leren (individueel)

 • Your Academy
 • 1 EC
 • Taal Nederlands
 • Certificaat
 • Volgend startmoment 1 november 2022
 • € 450,-
 • Volledig online
 • Inschrijfduur 3 maanden
 • Voor dit product gelden ingangseisen
De didactische bouwstenen van online en offline instructie zijn in de basis hetzelfde, maar online en offline instructie kan een andere invulling hebben in de praktijk vanwege de verschillende omstandigheden en leeromgevingen waarin lessen plaatsvinden. Doe in deze cursus kennis op over evidence-based didactiek die aansluit bij het leerproces en leer deze didactiek te vertalen naar offline, online en blended leeromgevingen.


Inhoud

De basis van didactiek is dat je als docent met je instructie en werkvormen goed aansluit bij hoe je leerlingen/studenten leren. Dit zorgt er namelijk voor dat je een zo groot mogelijk rendement haalt uit je leeractiviteiten en daarmee de doelen behaalt die je voor ogen hebt.
 
Online en offline instructie en werkvormen verschillen uiteraard van elkaar. De didactiek die je offline in een klas of college gebruikt kun je vaak niet één-op-één vertalen naar een online situatie. De basis is echter hetzelfde: de manier waarop wij leren, de werking van ons geheugen is niet plots anders als we online leren. Ook de doelen die we met ons onderwijs willen bereiken veranderen niet online. Wat wél verandert zijn de omstandigheden waarin er geleerd en gedoceerd wordt. Het doel van deze cursus is daarom om kennis op te doen over evidence-based didactiek die aansluit bij het leerproces van de leerling/student en deze didactiek te leren vertalen naar instructie en werkvormen in offline, online en blended leeromgevingen. Om dit te realiseren zijn de volgende subdoelen geformuleerd:
 
De cursist:
 • kent de wetenschappelijk basis van het leerproces en kan een aantal centrale theorieën benoemen en uitleggen;
 • kent een twaalftal evidence-based didactische bouwstenen en begrijpt hoe en waarom ze werken;
 • kan op basis van deze bouwstenen de kwaliteit van instructie en werkvormen in offline, online en blended leeromgevingen beoordelen;
 • begrijpt de noodzaak van verschillende verschijningsvormen van didactiek in online, offline en blended leeromgevingen;
 • kan deze bouwstenen vertalen naar effectieve instructie en werkvormen in specifieke offline, online en blended leeromgevingen.
Ga aan de slag met je eigen onderwijs en maak dit geschikt voor online onderwijs. De nieuwe inzichten die je krijgt helpen je goed online onderwijs te ontwerpen.
 
Er zijn geplande online bijeenkomsten. Daaromheen kan het programma zelfstandig in eigen tempo doorlopen worden aan de hand van een online leeromgeving. Je krijgt persoonlijke begeleiding door een inhoudsdeskundige docent. Je rondt de module af door het maken van een ontwerpopdracht die door de docent wordt nagekeken. Voertaal van deze module is Nederlands. Er kan wel gebruik gemaakt worden van Engelstalige literatuur.

Studieduur

Studieduur is 3 weken. Studiebelasting in totaal 28 uur.

Certificering

Bij voldoende uitvoering ontvang je een certificaat.
Prof. dr. Desirée Joosten-ten Brinke

Decaan faculteit Onderwijswetenschappen

“We zien dat docenten zich in deze tijd enorm inspannen voor online onderwijs, met onze modules wordt die inspanning ook effectief”

Ingangseisen

Hbo werk- of denkniveau. Enkele jaren relevante werkervaring.

Aanmelden

Voor elke registratie bij de Open Universiteit, dient een deelnemer een gebruikersnaam aan te maken. Zo ook voor deze cursus. Wij vragen geslacht, de geboortedatum en geboorteplaats bij deze registratie, omdat wij op deze manier de gebruikersnaam aan een uniek persoon kunnen koppelen. Wij hebben deze controle ingericht voor elke vorm van aanmelding/registratie/inschrijving bij de Open Universiteit. 
 
Aanmelden is mogelijk via de rode knop 'Aanmelden' op deze pagina. 
 
Heb je nog geen inloggegevens? Registreer je dan eerst via mijnOU (rechtsboven op deze pagina) met je emailadres als gebruikersnaam en log daarna in met je geregistreerde gebruikersnaam en wachtwoord, zodat je je kunt aanmelden. Als je al een OU studentnummer hebt, dan het verzoek om dit studentnummer bij de aanmelding te vermelden, aangezien dit de toegang tot de online leeromgeving zal versnellen.

Bedoeld voor

Deze cursus is bedoeld voor onderwijsprofessionals en geïnteresseerden in online onderwijs.
Het is van belang dat je werkzaam bent op het gebied van opleiden en onderwijs.

Startmoment

Het volgende startmoment is 1 november 2022.
De module wordt 2x per jaar aangeboden, maar gaat pas van start bij een minimum aantal van 8 deelnemers.
 

Inschrijfduur

 
De inschrijfduur van 3 maanden gaat in vanaf de startdatum.

Inschrijfvoorwaarden

Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

Prijsinformatie

Het totaalbedrag voor de persoonlijke variant van deze module is € 450,- middels online betaling.
Dit bedrag is all-in. Er zijn dus geen bijkomende kosten en de module is vrijgesteld van BTW. 
De digitale factuur is 1 dag na aanmelding zichtbaar in 'mijnOU'. Indien aanmelding vrijdag of in het weekend plaatsvindt, dan zal de factuur vanaf dinsdag zichtbaar zijn in 'mijnOU'.
 

Fiscale aftrekbaarheid

 
Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar. In plaats hiervan komt het STAP-budget.
 
Wat is het STAP-budget?
Het STAP-budget is een subsidie voor werkenden en werkzoekenden voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Nu de fiscale aftrek scholingskosten per 1 januari 2022 vervalt, vervangt het STAP-budget deze regeling. Meer informatie lees je op de website van rijksoverheid.nl.
 
Het Levenlanglerenkrediet (LLLK) is niet van toepassing op deze opleiding.
De kortingsregeling Cursusgeld Open Universiteit (KCOU) is niet van toepassing op deze opleiding.

Begeleidingsvorm

Virtuele klas 1: 3 november 2022 19:30 - 21:00uur
Virtuele klas 2: 10 november 2022 19:30 - 21:00uur
Uiterste inleverdatum eindopdracht: 2 december 2022

Cursusmateriaal

Deze cursus maakt gebruik van het boek Wijze lessen. Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek.
Dit boek wordt als pdf binnen de leeromgeving aangeboden en kan worden gedownload.
Indien een papieren versie gewenst is, dan zal deze zelf aangeschaft moeten worden.

Extra informatie

Wil je in contact komen met het Team Professional Programs via mail, telefonisch of WhatsApp voor meer informatie, dan is dit mogelijk via de rode knop 'Contact' op deze pagina. Ook voor een groepsinschrijving of een in-company traject kun je contact met ons opnemen.
 

Interesse?

 
Heb je interesse om deel te nemen aan één van de modules van Online en blended leren?
Vul dan het online formulier in, zodat we je op de hoogte kunnen houden van gerichte informatie.