null Gezondheidspsychologie en Actief Plus aanwezig op Congres Volksgezondheid

PSY_Conferentie_12951_head_large.jpg
Gezondheid
Gezondheidspsychologie en Actief Plus aanwezig op Congres Volksgezondheid
Op 12 en 13 april vindt het jaarlijkse Nederlands Congres Volksgezondheid plaats. Het is een congres gericht op de volksgezondheid in Nederland dat mensen trekt uit de wetenschap, de praktijk, het beleid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Dit jaar is het thema ‘De professional maakt het verschil’. Tijdens het congres zullen docenten Denise Peels en Brenda Berendsen van de vakgroep Gezondheidspsychologie aanwezig zijn om de mastervariant Gezondheidspsychologie en de door de OU ontwikkelde bewezen effectieve Actief Plus beweeginterventie te presenteren.

Gezondheidspsychologie

De Open Universiteit biedt een mastervariant Gezondheidspsychologie aan. In deze variant staan psychologische aspecten van gezondheid en ziekte centraal, gelinkt aan actuele gezondheidsvraagstukken. In de opleiding komen onder andere psychodiagnostiek, positieve gezondheid en de wijkgerichte aanpak aan de orde. Ook leert men hoe gezondheidspsychologische interventies op een evidence-based manier ontwikkeld en geëvalueerd worden. Het is daarom een interessante opleidingsmogelijkheid voor het publiek van dit congres dat gezondheidsbevordering hoog in het vaandel heeft staan.

Actief Plus

Actief Plus is gezondheidspsychologische interventie waarbij ouderen geautomatiseerd een advies op maat krijgen met als doel hun beweeggedrag en de sociale contacten te bevorderen. Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek aan de OU (resulterend in landelijke erkenning van de effectiviteit van de interventie en vier promotietrajecten), wordt Actief Plus inmiddels landelijk geïmplementeerd. Deze interventie is een mooi voorbeeld van een gezondheidspsychologische interventie, ontwikkeld aan de OU, die in de dagelijkse praktijk toegepast wordt. Op het congres presenteren Denise Peels en Brenda Berendsen de positieve bevindingen van de implementatie van Actief Plus door middel van een netwerkbenadering waarbinnen diverse professionals samenwerken.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Denise Peels en Brenda Berendsen.