null Projectmanagement: inrichten van projecten

Projectmanagement: inrichten van projecten

  • Informatiekunde
  • IB3802
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Verandering door projecten kan iedereen in het dagelijks leven waarnemen, zowel in ons werk als in onze vrijetijdsbezigheden. We kunnen in verschillende hoedanigheden in aanraking komen met projecten, bijvoorbeeld als er op ons werk een reorganisatie plaatsvindt, een nieuw informatiesysteem wordt 'uitgerold' of een verhuizing plaatsvindt. In ons sociale leven kunnen we projecten tegenkomen zoals de invoering van het elektronisch patiëntendossier, de realisatie van buitenschoolse opvang op de basisschool of het organiseren van een groot evenement voor de (sport-)vereniging.

De cursus maakt deel uit van een reeks van twee cursussen. In deze eerste cursus Projectmanagement: inrichten van projecten verplaats je je in de rol van projectmanager die aan het begin staat van een project. Je leert al doende projectmanagementonderwerpen herkennen en toepassen in een relatief eenvoudige context. In de tweede cursus Projectmanagement: beheersen van projecten staat het beheersen van projecten centraal tegen de achtergrond van een meer complexe en dynamische situatie.

Het doel van deze cursus Projectmanagement: inrichten van projecten is dat je na afloop in staat bent om zelfstandig een projectplan op relevante onderdelen in te vullen. Op die manier laat je in de rol van projectmanager zien dat je de inrichting van een (zelfgekozen) project in een relatief eenvoudige, niet-veranderlijke situatie kunt realiseren. Dit vermogen toon je aan in de afsluitende tentamenopdracht die je uitvoert voor een project uit je eigen omgeving.
De kennis en inzichten die je daarbij laat zien op het gebied van projectmanagement gaan over de volgende hoofdonderwerpen:
- algemene projectmanagement thema's: definities, projectdoel en projectscope,
- projectorganisatie en mensen: organisatiestructuur, omgaan met stakeholders, de projectmanager en zijn team
- projectplanning en control: planningsaspecten, mijlpalen, Gantt chart, capaciteitsplanning/resourceplanning, projectbudget, kwaliteitsmanagement, kritieke succesfactoren, risicomanagement en projectdocumentatie.

De cursus bestudeer je door het uitvoeren van twee studietaken met een vergelijkbaar stramien. Daarna start je met de afsluitende tentamenopdracht.

1. In de eerste studietaak zet je als het ware de 'bril' van projectmanager op bij het lezen van de casustekst en vraag je je steeds af: 'wat heeft de projectmanager in deze situatie gedaan en waarom precies?'. Vervolgens ga je de in het werkboek aangeboden opdrachten over de casus uitwerken, waarmee je laat zien dat je de feiten en concepten van projectmanagement herkent in de praktijkcasus.

2. Ook nu verplaats je je in de rol van projectmanager en vraag je jezelf steeds af: 'wat zou ik in deze situatie doen en waarom precies?'. Je sluit de tweede studietaak af door het uitwerken van de in het werkboek opgenomen opdrachten. Door het afsluitend invullen van een projectplan rond je de tweede studietaak af en heb je laten zien dat je de bestudeerde hoofdonderwerpen en topics over projectmanagement daadwerkelijk kunt toepassen.

Als je beide studietaken hebt afgerond, ben je in principe voldoende voorbereid om de afsluitende tentamenopdracht te gaan uitwerken.
In beide studietaken en de afsluitende tentamenopdracht maak je gebruik van projectmanagementsoftware voor de planning van het project.

Leerdoelen
Na bestudering van deze cursus kun je:
- feitelijke, conceptuele en procedurele kennis toepassen ten behoeve van de juiste selectie en toepassing van projectmanagement methoden, technieken en tools,
- feitelijke en conceptuele projectmanagementkennis classificeren en ermee (in gedachten) experimenteren,
- procedurele projectmanagementkennis verwerken, de werking ervan voorspellen en waar relevant (effecten, uitkomsten) elementen berekenen,
- aantonen dat je competent bent in het opstellen, bewaken en evalueren van een projectplan (waarvan je de relevante onderdelen opneemt in een projecthandboek en beargumenteert).

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten.
Deze cursus is wederzijds uitsluitend met de gelijknamige cursus met cursuscode MB0502. Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlap niet samen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

Voorkennis

Indien je vertrouwd bent met de fundamentele principes van bedrijfskunde, maakt deze kennis het bestuderen van deze cursus gemakkelijker.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus loopt de begeleiding het hele jaar door en wordt per kwartiel één virtuele bijeenkomst georganiseerd. Opdrachten lever je in via de cursussite, waarna je toegang krijgt tot de feedback. Inhoudelijke vragen kun je via de cursussite of e-mail stellen aan de docenten.

Begeleidingsbijeenkomsten



Online-bijeenkomst
Kwartiel 1 - begeleider: dhr.dr. B. Roelens
- wo 06-09-2023 / 20.00-21.30 uur

Online-bijeenkomst
Kwartiel 2 - begeleider: dhr.dr. B. Roelens
- wo 17-01-2024 / 20.00-21.30 uur

Online-bijeenkomst
Kwartiel 3 - begeleider: dhr.dr. B. Roelens
- do 14-02-2024 / 20.00-21.30 uur

Online-bijeenkomst
Kwartiel 4 - begeleider: dhr.dr. B. Roelens
- wo 19-06-2024 / 20.00-21.30 uur

Docenten

Dhr. dr. B. Roelens (examinator) en dhr. dr. P. Kamminga (plv examinator).

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

In de afsluitende tentamenopdracht selecteer je (op basis van gegeven criteria) een eigen project, waarvoor je zelfstandig en professioneel een projectplan invult.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit de volgende onderdelen: “Introductie tot de cursus” (file in de digitale leeromgeving), het “Werkboek” (file in de online leeromgeving), een tekstboek (“Project-management op basis van ICB versie 4” van Bert Hedeman en Roel Riepma) en projectplanningssoftware.

Mediagebruik

Voor de uitwerking van studietaken in deze cursus dien je te beschikken over de MS Office Project Professional (MS Project) software, bij voorkeur een recente versie. Dit type software is noodzakelijk om de cases en de tentamenopdracht te maken. Indien je tijdens de cursus merkt dat je hierin nog onvoldoende vaardig bent, wordt verwacht dat je je dit eigen maakt met behulp van de verwijzingen in de cursus naar internetbronnen over het gebruik van MS Project en de helpfunctie van MS Project.
Indien je de beschikking hebt over andere software, die de voorbeelduitwerkingen in het MS Project-formaat kan lezen en interpreteren en de gevraagde uitwerkingen in MS Project-formaat kan vastleggen, dan mag je die software ook gebruiken. Echter, dit is op eigen risico. Het wordt dus sterk aangeraden om een recente versie van MS Project te gebruiken, aangezien alle aanwijzingen en uitwerkingen gebaseerd zijn op deze software.
Bij een lopende inschrijving voor deze cursus, krijg je automatisch een MS Project licentie toegekend, zodat je de software kan downloaden via office.com. Let er bij het gebruik van MS Project op dat je de Desktop versie gebruikt die moet worden gedownload en geïnstalleerd, enkel zo beschik je over alle functionaliteit die binnen de cursus vereist is.
Meer informatie hierover vind je via Microsoft Project via Microsoft 365.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving terecht in de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.
Op de cursussite vind je studeeraanwijzingen, ondersteunende multimediabestanden, MS Project-uitwerkingen, MS Project-tips, een vraagbaak, mededelingen en informatie over begeleiding en tentaminering.