null Klimaatadaptatieonderzoek op grootste aardwetenschappelijke conferentie in Europa

Home_BeschermingNatuur_RaoulBeunen_15055_head_large.jpg
Klimaatadaptatieonderzoek op grootste aardwetenschappelijke conferentie in Europa
Ook dit jaar is de Open Universiteit vertegenwoordigd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Geosciences Union (EGU). Masterstudent Ermy Brok en PhD-onderzoeker Borjana Bogatinoska, allebei verbonden aan de vakgroep Milieuwetenschappen van de faculteit Bètawetenschappen, zijn geselecteerd om hun onderzoeksprojecten op 26 en 27 april 2021 te presenteren tijdens de grootste aardwetenschappelijke conferentie in Europa. Het event vindt, net als vorig jaar, vanwege de COVID-19 pandemie volledig online plaats, van 15 tot 30 april.

Bijeenkomst met 16.000 onderzoekers

Er komen jaarlijks meer dan 16.000 onderzoekers van over de hele wereld af op de conferentie, waarvan meer dan de helft jonge wetenschappers zijn. De EGU wil op deze manier een forum bieden waar wetenschappers hun werk kunnen presenteren en hun ideeën kunnen bespreken met deskundigen op het gebied van de aardwetenschappen. Normaal gesproken vindt het event in Wenen plaats, maar voor het tweede jaar hebben de aardwetenschappers het voortouw genomen in een groots opgezet virtueel congres.

Presentaties klimaatadaptatie

In twee wetenschappelijke sessies presenteren Bogatinoska en Brok hun onderzoekswerk. Masterstudente Ermy Brok nam de vraag 'hoe belangrijk is schaal' bij de zoektocht naar natuurlijke klimaatoplossingen voor ervaren beleidsmakers als vertrekpunt voor haar onderzoeksproject. Samenwerkende organisaties in adaptief waterbeheer, opereren in hun zoektocht naar klimaatbestendigheid in beekstroomgebieden veelal op regionale en lokale schaal. De kennis over de effecten van klimaatverandering waarop zij zich baseren, gaat uit van een mondiale schaal. Brok heeft dit spanningsveld onderzocht uitgaande van het concept 'dynamic proximity' afkomstig uit hi-tech innovatie.

In haar promotieonderzoek brengt Borjana Bogatinoska de uitdagingen en kansen in kaart waarmee waterprofessionals worden geconfronteerd in de zoektocht naar natuurlijke oplossingen. Ze richt zich daarbij op het gebruik van nieuw ontwikkelde instrumenten die de waterprofessionals en de stakeholders kunnen ondersteunen in het gezamenlijk ontwerpen van oplossingen ('co-creatie'). Bogatinoska onderzoekt in de acht beekstroomgebieden binnen het Co-Adapt project in hoeverre deze nieuwe instrumenten dit proces van co-creatie ondersteunen, en onder welke voorwaarden.

Co-Adapt

Beide presentaties komen voort uit het meerjarige project Co-Adapt: Climate Adaption through Co-Creation (2019-2022; 7,3 miljoen euro waarvan 60% gefinancierd door het EU Interreg-programma 2Seas). Co-Adapt wordt samen met de OU uitgevoerd door een consortium van waterbeheerders uit Nederland, Engeland, Frankrijk en België. De Open Universiteit is verantwoordelijk voor het onderzoek binnen dit project, met universitair docent dr. ir. Angelique Lansu als projectleider en dr. Jikke van Wijnen, dr. Judith Floor en Borjana Bogatinoska als onderzoekers. Dit onderzoek (492k) valt binnen het onderzoeksprogramma LIRS van de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit.

Onderzoek naar plasticvervuiling in Indonesië

Dr. Ansje Löhr, vakgroep voorzitter Milieuwetenschappen, neemt ook deel aan de EGU21. Zij is samen met collega’s van Wageningen University co-auteur van onderzoek naar plastic verontreiniging en waste management in Indonesië, een van de meest vervuilde landen ter wereld. Ook dit onderzoek valt binnen het onderzoeksprogramma LIRS.

Bijwonen EGU21

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om de EGU General Assembly bij te wonen. Masterstudenten kunnen gratis deelnemen. Meer informatie over registratie voor het evenement is terug te vinden op de website van EGU21. Tijdens de aardwetenschappelijke conferentie wordt met PICO (Problem, Intervention, Comparison, Outcome)-sessies gewerkt, waarbij sprekers in 2 minuten hun onderzoek pitchen. Daarna kunnen de deelnemers naar keuze bij enkele sprekers langs gaan, die op schermen als interactieve poster meer details over hun onderzoek vertellen.

Sessies Open Universiteit

Europese Geosciences Union