PSY_Symposium_LeefstijlalsMedicijn_head_large.jpg

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:
13.30 uur Ontvangst
Registratie en welkom met koffie en thee.
14.00 uur Opening
Door dagvoorzitter Marjan Nijkamp (universitair docent Gezondheidspsychologie Open Universiteit) en co-presentator Hanneke Molema (seniorconsultant bij TNO en gezondheidswetenschapper).
14.15 uur

Blok 1. Gezonde leefstijl; het nieuwe normaal
Het belang van een gezonde leefstijl bij de preventie van ziekte is pijnlijk de afgelopen jaren duidelijk geworden. Gezonder gaan leven is echter niet een kwestie van één keer een instructie geven. Mensen hebben daar een intensieve ondersteuning bij nodig; om gemotiveerd te raken, ander gedrag te initiëren, dit gedrag vol te houden en te verankeren in dagelijks routines. 

Kennissessie: Prof. dr. Erik Scherder
Begeerte voor ongezonde snacks is diep verankerd in ons brein. Gelukkig kunnen we onze hersenen wel trainen om blijer te worden van de gezondere keuzes. Professor Scherder legt uit hoe dit precies kan.

Aansluitend: tafelgesprek en publieksdiscussie
Marjan Nijkamp praat hier met Erik Scherder en genodigden in het publiek over door.

15.05 uur

Intermezzo met drs. Saïda Assagraui
Aansluitend pauzedrankje

15.20 uur

Blok 2. Van weten naar doen. Een kwestie van gedrag!
Een van de belangrijkste pijlers binnen iedere diabetesbehandeling is streven naar een gezonde leefstijl. Vanuit gedragswetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar weinig mensen leefstijlaanpassingen langdurig volhouden. Hier ligt een uitdaging voor professionals. Welke kennis en kunde heb jij nodig om mensen beter en concreter te helpen om deze gedragsverandering te maken én vol te houden?

Kennissessie: Prof. dr. Ingrid Steenhuis
Je ontdekt de valkuilen en tips bij gedragsverandering. Waarom is het nou zo moeilijk om wel/niet gezond te leven, terwijl we wel weten dat een gezonde leefstijl enorm veel voordelen heeft? En wat is de rol van (prikkels uit) onze omgeving?

Aansluitend: tafelgesprek en publieksdiscussie
Hanneke Molema gaat hierover verder in gesprek met onder andere Ingrid Steenhuis en Erik Scherder. Ook de aanwezigen in de zaal worden uitgenodigd om hun ideeën en meningen te delen.

16.00 uur Pauzedrankje en healthy bite
16.15 uur

Blok 3. Motiveren, niet instrueren
Welkom in de spreekkamer van dr. Trijntje Völlink en praktijkondersteuner Manja Schroen. Bewegen als medicijn? Het klinkt zo simpel maar dat is het niet. Niet voor de zorgprofessional en niet voor de patiënt. Het gesprek in de spreekkamer; verspilde tijd of toch blijven proberen?

16.50 uur Afsluiting
Wat zijn de belangrijkste nieuwe inzichten van vandaag? Waar moeten we vooral mee aan de slag, in de praktijk en in kennisontwikkeling?
17.00 uur Borrel
Aansluitend is er gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten en ervaringen te delen.