null Loopbaanmanagement Loopbaantheorie van de toekomst

Loopbaanmanagement_head_large.jpg

Loopbaanmanagement Loopbaantheorie van de toekomst

 • Your Academy
 • 3 EC
 • Taal Nederlands
 • Certificaat
 • Starten op elk gewenst moment (in overleg)
 • € 895,- (Noloc lid € 795,-)
 • Volledig online
 • Inschrijfduur 6 maanden
 • Stapelbaar en bouwblok Master in Loopbaanmanagement
 • Voor dit product gelden ingangseisen
Ten aanzien van loopbanen is in de afgelopen decennia sprake van steeds meer invalshoeken die de toegenomen beweeglijkheid van zowel de persoon (‘het zelf’)  als de (arbeids-)omgeving in concepten en theorieën proberen onder te brengen.


Voor wie is de opleiding bedoeld?

Dit blok is onderdeel van de Master Loopbaanmanagement. Een leergang op academisch masterniveau voor mensen die werkzaam zijn in het brede gebied van loopbaanmanagement, loopbaanadvisering en loopbaancoaching. De studie is primair gericht op mensen die al een hbo- of universitaire titel of graad behaald hebben of kunnen aantonen dat ze dit niveau in hun beroepspraktijk verworven hebben middels een zogenaamde “EVC”.

Ten aanzien van loopbanen is in de afgelopen decennia sprake van steeds meer invalshoeken die de toegenomen beweeglijkheid van zowel de persoon (‘het zelf’) als de (arbeids-)omgeving in concepten en theorieën proberen onder te brengen. Deze theorieën willen ruimte maken voor elementen die onlosmakelijk met de moderne loopbaan verbonden zijn: de onvoorspelbaarheid en openheid van de context, de richtinggevende waarde van intuïtie en ‘loslaten’, bij zelfsturing, de (positieve) rol van onzekerheid en het leren benutten van het toevallige en onverwachte in de loopbaan.

Een duidelijk voorbeeld van een concept dat openheid en de waarde van onzekerheid accentueert is ‘planned happenstance’ van John Krumboltz. Met dit begrip duidt Krumboltz zowel het geplande als het onverwacht een toevallige aspect van de loopbaan aan. Begeleiders worden uitgedaagd om aandacht te hebben voor deze ongeplande gebeurtenissen in de loopbaan. Het gaat erom mensen te leren open te staan voor dat wat op hun pad komt. Serendipiteit, het vermogen om door toevalligheden en intelligentie iets te ontdekken waar je niet naar op zoek bent, speelt hierin een belangrijke rol. Ook de chaostheorie, toegepast op loopbanen, probeert de complexiteiten veelzijdigheid van moderne loopbanen niet te reduceren maar juist in beeld te brengen

Deze aandacht voor de meer open, complexe en spirituele dimensie van loopbanen sluit aan bij een bredere ontwikkeling waarin zingeving en de zoektocht naar een (duurzame) innerlijke kern in de persoonlijkheid aan belang en populariteit lijken te winnen. Interessant is dat begrippen als ‘roeping’ en ‘bestemming’ - tot nu toe vooral gebruikt in spiritueel getinte werkboeken over loopbanen - inmiddels ook in wetenschappelijke zin volop aandacht krijgen.

Opbouw

In dit blok wordt op hoofdlijnen gewerkt aan twee thema’s. Ten eerste zullen we aan de hand van de bestudering van wetenschappelijke publicaties een aantal voorbeelden van dit type theorievorming onderzoeken. Aan bod komen in ieder geval:

 • de chaostheorie over loopbanen van Prior and Bright
 • de theorie van planned happenstance van John Krumboltz
 • de opkomst van spirituele noties als ‘bestemming’ en ‘roeping’ in de wetenschappelijke literatuur over loopbanen

Een tweede component van dit blok bestaat uit een kritische reflectie op een tweetal vragen. Wanneer loopbanen minder planbaar en contextgebonden zijn, zoals de claim vande behandelde theorieën is, wat betekent dit voor:

 • de mogelijkheden voor organisaties om loopbanen van werknemers te kunnen en willen sturen? Wat betekent dit voor (de planbaarheid van) loopbaanbeleid en loopbaanmanagement in organisaties?
 • de professionaliteit van de loopbaanadviseur? Wanneer meer spirituele noties als ‘bestemming’, serendipiteit en aanverwante thema’s een grotere rol gaan spelen in het vakgebied, wat zijn dan mogelijke spanningsvelden en dilemma’s van het vak?

  Leerdoelen

  Na afloop van dit blok heeft u kennis van en inzicht in:

  • verschillende typen theorievorming over loopbanen zoals hierboven genoemd
  Daarnaast bent u in staat om:
  • een visie te ontwikkelen aangaande het belang en de betekenis van de behandelde theorie voor individuen en organisaties
  • uw rol als loopbaanprofessional en adviseur ten aanzien van hoe deze theorie en betekenis in te vullen en af te bakenen.

  Studieduur

  Wij adviseren een studietempo van 8 tot 12 uur per week, waarmee u dit blok in 7 tot 10 weken kunt afronden.
  U heeft 6 maanden inschrijfrechten

  Begeleiding

  U doorloopt dit digitale yOUlearn blok zelfstandig via zogenaamde studietaken. Bij de studietaken komt u verschillende opdrachten tegen, variërend van lezen/leren tot het uitschrijven van de antwoorden op verschillende (samenhangende) vragen. Tijdens de studie van dit blok kunt u bij de begeleidende docent terecht voor vragen.

  Toelating

  HBO werk- en denkniveau en relevante werkervaring.

  Inschrijfvoorwaarden

  Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

  Starten

  U kunt per direct starten op elk gewenst moment.

  Aanmelden

  Aanmelden is mogelijk via de rode knop 'Aanmelden' op deze pagina. 
   
  Heb je nog geen inloggegevens? Registreer je dan eerst via mijnOU (rechtsboven op deze pagina) met je emailadres als gebruikersnaam en log daarna in met je geregistreerde gebruikersnaam en wachtwoord, zodat je je kunt aanmelden.

  Prijsinformatie

  Totaalbedrag bij eenmalige betaling € 895,-. Dit bedrag is all-in. Er is geen btw verschuldigd.
  Prijs is inclusief elektronische leeromgeving, begeleiding en tentamen.
   
  Indien u Noloc lid bent, kunt u gebruik maken van € 100,- korting voor de losse onderdelen van de Master Loopbaanmanagement (excl. Thesis). Voor meer informatie zie website Noloc.

  Diploma

  Tijdens de studie van dit blok kunt u bij de begeleidende docent terecht voor vragen. De docent kijkt ook de door u uitgewerkte opdrachten na en stelt het eindcijfer vast. U hoeft dus niet apart op tentamen te komen, dit blok wijst de weg en de opdrachten zijn geïntegreerd. Na succesvolle afronding van dit blok ontvangt u een certificaat van de OU. Dit doorlopen blok kan ingebracht worden in / maakt onderdeel uit van de opleiding Master in Loopbaanmanagement. 

  Contact

  Wil je in contact komen met het Team Your Academy via mail, telefonisch of WhatsApp voor meer informatie, dan is dit mogelijk via de rode knop 'Contact' op deze pagina. Ook voor een groepsinschrijving of een in-company traject kun je contact met ons opnemen.