null Master Gegevensbescherming en Privacyrecht

Master Gegevensbescherming en Privacyrecht

  • Rechtswetenschappen
  • Deeltijd
  • 60 EC
  • Nederlands
  • Master of Laws (LLM)
  • September 2023
  • 28 uur per studiepunt
  • Bepaal zelf je studietempo
  • 67,14 per studiepunt (Zie tabblad Kosten)
  • Academisch jaar 2022-2023
Technologieën ontwikkelen zich razendsnel. Organisaties en bedrijven verzamelen en verwerken steeds meer persoonsgegevens. Regels die bijvoorbeeld volgen uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) vereisen dat dit rechtmatig, transparant en veilig gebeurt. Wat kan wel? Wat mag niet? Hoe kom je tot privacy-vriendelijke innovatie? Deze masteropleiding leert je alles over het gegevensbeschermings- en privacyrecht met een focus op de Nederlandse rechtspraktijk. Daarbij slaan we nadrukkelijk een brug tussen recht en technologie.


Wat leer je in deze opleiding?

Tijdens deze master ontwikkel je jezelf als deskundig jurist op het gebied van gegevensbescherming en privacyrecht. Je leert op academisch niveau denken over de bescherming van persoonsgegevens en verantwoord, privacy-vriendelijk beleid met betrekking tot het gebruik van persoonsgegevens. En om in een vroege ontwerpfase van technische innovaties oog te hebben voor privacy-vriendelijke oplossingen. Je doet onderzoek naar actuele, complexe vraagstukken binnen het gegevensbeschermings- en privacyrecht. Je kunt aan de slag in zowel de publieke als private sector, bijvoorbeeld als functionaris gegevensbescherming of privacy officer, maar ook als advocaat, jurist of adviseur op het gebied van gegevensbescherming en privacyrecht. Daarnaast kan het de opmaat zijn van een proefschrifttraject en een mooie start van een carrière in de wetenschap.  

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Deze masteropleiding is geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen in gegevensbescherming en privacyrecht. Wil je hierna in de praktijk aan de slag als privacy professional of verder gaan in een wetenschappelijke richting binnen dit vakgebied? Dan is deze master iets voor jou. Met een bachelor- of masteropleiding Rechtsgeleerdheid word je direct toegelaten tot de master Gegevensbescherming en Privacyrecht. Voor studenten met een hbo- of andere wo-opleiding zijn er schakelprogramma’s beschikbaar. 

Gegevensbescherming en privacyrecht studeren aan de Open Universiteit betekent …

 
  • structuur, maar tegelijk veel vrijheid
  • in je eigen tempo, academisch studeren
  • persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
  • studieadvies op maat
  • doorstromen van hbo naar wo met een schakelprogramma
  • internationaal erkende universitaire titel Master of Laws (LLM)
     
Dominique Booms

Student

“Wat ik heel fijn vind, is de minder schoolse manier van toetsen. Je krijgt niet zoveel tentamens, maar vooral veel praktijkgerichte opdrachten waarin je je competenties kan laten zien. Dat werkt voor mij goed. Als ik één dag blok en meteen de dag erna een paper schrijf, merk ik dat de stof goed beklijft.”

De master Gegevensbescherming en Privacyrecht sluit aan op een snel veranderende wereld die vraagt om een nieuw soort jurist. Technologische ontwikkelingen betekenen nieuwe juridische vragen. Deze opleiding biedt jou alle academische vaardigheden om deze vraagstukken te duiden. Je leert hoe het gegevensbeschermingsrecht zich verhoudt tot maatschappelijke en privacyrechtelijke vraagstukken en je verdiept je in de relevante vragen, problemen, antwoorden en oplossingen.
 

Opzet

Gegevensbescherming en privacyrecht is bij uitstek multidisciplinair: het is een combinatie van Europees recht, staatsrecht en internationaal recht (fundamentele rechten), en doorkruist daarnaast het privaat-, straf- en bestuursrecht. De masteropleiding biedt verdieping op deze rechtsgebieden en lokaliseert het gegevensbeschermings- en privacyrecht in al deze rechtsgebieden. Je ontwikkelt een grondige kennis van het gegevensbeschermingsrecht. Door bijvoorbeeld dieper in te gaan op de uitgangspunten en beginselen van het gegevensbeschermingsrecht, de rechten van degene wier persoonsgegevens worden verwerkt en de juridische eisen die het gegevensbeschermingsrecht stelt aan de verwerking van persoonsgegevens. Maar ook hoe je deze rechten en plichten kunt handhaven. Ook de verwerking van persoonsgegevens in elektronische communicatie (e-Privacy) komt aan bod, zoals de regels voor het plaatsen van cookies,  het ‘tracken’ van mensen via hun mobiele telefoon in de publieke ruimte en online direct marketing. Verder verwerf je elementaire kennis van bijvoorbeeld verschillende soorten algoritmen, artificiële intelligentie en blockchaintechnologie, zodat je vervolgens de privacyrechtelijke knelpunten en kansen van de inzet van deze nieuwe technologieën kunt herkennen. Daarnaast besteedt de master aandacht aan de theoretische grondslagen en de historische ontwikkeling van het gegevensbeschermings- en privacyrecht. De student leert zo te reflecteren op de aard en het belang van privacy en de functie daarvan te duiden in een democratische rechtsstaat.  

Opbouw

De opleiding (60 studiepunten) is opgebouwd uit cursussen, verdeeld over twee academische jaren. Ieder jaar is ingedeeld in vier kwartielen en een zomerstop. De cursussen hebben een vast of een variabel startmoment. Je bestudeert een cursus met een vast startmoment binnen een kwartiel van tien weken en rondt de cursus af met een tentamen in de tentamenweek. De opleiding start in september. In het jaarrooster staat wanneer een cursus is ingepland. Je kunt een accent leggen in de master door een keuze te maken tussen Bescherming van persoonsgegevens in een strafrechtelijke context en Bescherming van persoonsgegevens in een privaatrechtelijke context. De opleiding wordt afgesloten met een scriptie.

Jaarrooster 

Download hier

 

Studieduur

Hoe lang je over de opleiding doet is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. De opleiding bestaat uit 60 studiepunten. Eén studiepunt is gelijk aan 28 studie-uren. Als je kiest voor 30 studiepunten per jaar, dan kun je de opleiding in twee jaar afronden, conform het standaard studieplan. Je studeert dan gemiddeld 20 uur per week. Vertragen en versnellen is in overleg met je studieadviseur mogelijk, bijvoorbeeld door tijdens de zomerstop alvast vooruit te werken aan een cursus. Een studie van 60 studiepunten (EC) is gelijk aan een éénjarige voltijdopleiding. Jouw studieadviseur kan een planning op maat voor je maken. Samen bekijk je je meest ideale studietraject, rekening houdend met je persoonlijke situatie.

Academisch studeren op jouw manier

De master Gegevensbescherming en Privacyrecht is een opleiding die je optimaal kunt combineren met je baan en sociale activiteiten. Je studeert vooral thuis en je kunt deelnemen aan(virtuele) colleges. Je maakt online opdrachten, volgt virtuele en soms fysieke bijeenkomsten en bent online in contact met je medestudenten en docenten. Je kunt zelf kiezen hoeveel cursussen je per jaar volgt. Om je te helpen met je planning kun je met je studieadviseur een studieplan maken. Flexibel en op maat studeren dus!

Begeleiding

Je krijgt persoonlijke studiebegeleiding, voornamelijk via de online leeromgeving. Daar neem je deel aan online bijeenkomsten (virtuele klassen). In vrijwel alle vakken van de master zijn wordt er ook gewerkt met hybride groepsbijeenkomsten in de regionale studiecentra en landelijke studiedagen, om zo aan community vorming te werken binnen de master. Met vragen over de studie-aanpak of studieplanning kun je terecht bij je studieadviseur. 
Hoewel de studie zich grotendeels online afspeelt, zijn er dus gelegenheden waarbij je medestudenten en docenten (al dan niet fysiek) kunt ontmoeten. Er wordt jaarlijks een studentendag Rechtswetenschappen georganiseerd voor alle studenten en alumni met lezingen en activiteiten rondom een bepaald thema. Daarnaast heeft iedere cursus een discussieforum waar je vragen kunt stellen aan medestudenten en de docenten. De docenten zijn ook per e-mail bereikbaar. 

Tentaminering

De meeste cursussen in de master Gegevensbescherming en Privacyrecht sluit je af met een tentamen of een opdracht. Binnen elke cursus heb je twaalf maanden inschrijftermijn en drie tentamenkansen. Je kunt ervoor kiezen het tentamen op een computer in het studiecentrum of thuis via je eigen computer te maken. 
Wil je meer weten over de verschillende tentamenvormen, of bijvoorbeeld het aanmelden voor tentamens? Kijk dan op de algemene informatiepagina over tentamineren

Digitale omgeving

Als student heb je via mijnOU toegang tot een aantal online diensten. Zo kun je je digitaal aanmelden voor cursussen en tentamens en je studiepad bekijken. Via de online leeromgeving vind je het studiemateriaal, heb je contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges. Ook heb je toegang tot de uitgebreide digitale bibliotheek.

Studiecentra

De Open Universiteit heeft verschillende studiecentra in Nederland en Vlaanderen. Hier ontmoet je medestudenten en docenten en kun je tentamens afleggen en (verplichte) begeleidingsbijeenkomsten bijwonen. Je kunt er ook het studiemateriaal inzien of lezingen bezoeken. Fysieke begeleidingsbijeenkomsten vinden in beginsel plaats in één studiecentrum, namelijk het studiecentrum Amsterdam.

Starten

Deze master start jaarlijks in september. 

Toelating

Voordat je aan de masteropleiding kunt beginnen, moet je worden toegelaten. Je kunt een adviesgesprek aanvragen bij je studieadviseur en de mogelijkheden van toelating bespreken. 
Je wordt rechtstreeks toegelaten tot de masteropleiding met een afgeronde wo-bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. 
 
Toelating via een schakelprogramma 
Heb je niet de juiste vooropleiding om rechtstreeks te kunnen starten met de masteropleiding, maar heb je wel een hbo- of andere wo- opleiding afgerond? Dan kun je worden toegelaten tot de opleiding na het volgen van een schakelprogramma.
Heb je een HBO-Rechten vooropleiding en wens je geen civiel effect te behalen? Dan kun je een schakelprogramma van 30 EC doen. 
 
Als je met je mastertitel een togaberoep wilt gaan uitoefenen, zoals rechter of advocaat, heb je een masteropleiding nodig met civiel effect. Of je de masteropleiding met civiel effect kan volgen hangt af van je vooropleiding. De wo-bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid geeft toegang tot deze master alsook de geaccrediteerde HBO-Rechten opleiding in combinatie met een afgerond schakelprogramma van 60 EC van Schakelzone recht. Zie hiervoor de toelatingsvoorwaarden.

Vrijstelling

Je krijgt alleen een vrijstelling voor een mastercursus als je kunt aantonen dat je de betreffende cursus op wo-masterniveau elders hebt gevolgd en succesvol afgesloten. Daarbij moet de inhoud en de omvang van de elders gevolgde mastercursus overeenkomen met de mastercursus waar je vrijstelling voor aanvraagt. Je kunt contact opnemen met je studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken. 

Collegegeld

Het collegegeld dat je betaalt bij de Open Universiteit wordt berekend per studiepunt en niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit.  
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs. 

Levenlanglerenkrediet

Het levenlanglerenkrediet (LLLK) is een vorm van studiefinanciering waarvan je tot je 56ste levensjaar gebruik kunt maken. Je vraagt dit krediet aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Kom je niet in aanmerking voor het LLLK, kijk dan of de Kortingsregeling Collegegeld Open Universiteit (KCOU) voor jou van toepassing is. 

Wat kun je met jouw diploma?

Met de master Gegevensbescherming en Privacyrecht op zak mag je jezelf officieel meester in de rechten, oftewel Master of Laws (LLM) noemen, een internationaal erkende academische titel. Gegevensbescherming en privacyrecht is niet alleen een zeer boeiend en afwisselend vakgebied, het biedt ook nog eens uitstekende carrièreperspectieven. Je kunt als meester in de rechten bijvoorbeeld aan de slag als privacy officer of functionaris gegevensbescherming. Maar je kunt ook denken aan functies als consultant of adviseur in het bedrijfsleven of bij de overheid. Daarnaast is een functie bij de Autoriteit Persoonsgegevens als adviseur of inspecteur ook een mogelijkheid. Wanneer je civiel effect hebt behaald met deze of een andere master kun je ook aan de slag in een van de togaberoepen, zoals gespecialiseerd advocaat of rechter. De master is tevens een uitstekend begin van een wetenschappelijke of onderwijscarrière op het gebied van het gegevensbeschermingsrecht. Je kunt bijvoorbeeld daarna kiezen voor een promotietraject. Tot slot is een functie als manager, beleidsmedewerker, ambtenaar of directiesecretaris ook mogelijk.

Waardering

In de Keuzegids Universiteiten 2021 scoorde de OU overall tweede van de veertien universiteiten.