-
Your Academy
-
1 EC
-
Taal Nederlands
-
Certificaat
-
Starten op elk gewenst moment (in overleg)
-
€ 299,-
-
Volledig online
-
Inschrijfduur 3 maanden
Voor wie is de opleiding bedoeld?
De geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd lange tijd gekenmerkt door een sterk contrast tussen ‘goed en fout’. Het begrippenpaar wordt gebruikt om een duidelijk onderscheid te maken tussen mensen die zich in deze periode verzetten tegen de Duitse bezetter en diegenen die er juist mee collaboreerden. Hoewel de termen ook tijdens de Tweede Wereldoorlog al werden gebruikt, zorgde het standaardwerk van Loe de Jong ervoor dat ze in de naoorlogse historiografie over deze geschiedenis lang zouden domineren. In 1983 stelde de historicus Hans Blom in zijn oratie de vraag of er wellicht ook andere inzichten uit het onderzoek naar de Duitse bezetting naar voor zouden kunnen komen. Ruim twintig jaar later moest hij concluderen dat de thematiek van ‘goed en fout’ het wetenschappelijk onderzoek naar oorlog en bezetting nog steeds zou beheersen. Ook in recente publicaties staat deze thematiek vaak nog centraal. Zo beargumenteerde Chris van der Heijden dat er geen sprake is van een zwart-wit-beeld, maar van een grijs verleden en ontspon zich een felle discussie over een publicatie van Bart van der Boom uit 2012 waarin hij analyseerde wat ‘gewone Nederlanders’ zouden hebben geweten van de Holocaust.
Tijdens de studie traceert u de ontwikkeling van het historiografisch debat over ‘goed en fout’ in de Tweede Wereldoorlog. U verdiept zich in de oorspronkelijke teksten van de genoemde historici en in de reacties die op hun werk zijn gekomen. Op basis van deze literatuur en enkele recensies bepaalt u uw eigen positie in dit complexe debat. Tenslotte analyseert u hoe deze historiografische discussie vorm krijgt in uw eigen lesmaterialen.
Leerdoelen
Na afloop kunt U:
· in eigen woorden reproduceren en uitleggen welke verschillende fases de historiografie van de Tweede wereldoorlog in Nederland kende
· een gemotiveerd oordeel vormen over het debat over goed en fout in de Tweede Wereldoorlog
· met behulp van een set gegeven recensies het werk van Bart van der Boom positioneren in het debat over goed en fout in de Tweede Wereldoorlog
· analyseren hoe de historiografische discussie over goed en fout in de Tweede Wereldoorlog zich manifesteert in eigen lesmaterialen.