MW_AccountingFinance_head_large.jpg
Valorisatie
De vakgroep Accounting en financiering draagt bij aan de kennisontwikkeling binnen haar deelvakgebieden op een manier die waarde heeft voor de maatschappij.

Academisch onderwijs en professionalisering professionals

De vakgroep draagt natuurlijk bij aan de samenleving door het onderwijs: de studenten krijgen een academische bedrijfskundige en managementvorming. Doordat onze studenten meestal deeltijdstudenten zijn en al werken in het vakgebied, kunnen zij het geleerde direct toepassen in de praktijk. Ook zijn de leden van onze vakgroep zeer actief op het terrein van training en ontwikkeling in beroepen als accountant, controller, CFO, financieel analyst, risicomanager of beleggingsprofessional.

Samenwerking: Coalitie Circulaire Accounting

Een andere manier om bij te dragen aan de maatschappij is door samenwerkingen. De Open Universiteit, en de vakgroep Accounting en financiering in het bijzonder, neemt bijvoorbeeld deel aan de Coalitie Circulaire Accounting. Deze coalitie brengt kennispartners samen die zich bezighouden met vraagstukken rondom de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Zie ook het eerdere nieuwsbericht over deze samenwerking.

Samenwerking: ELSA-Lab Armoede en schulden

Het ELSA Lab Armoede en schulden richt zich op het terugdringen en voorkomen van armoede en problematische schulden in Nederland door het inzetten van data science en Artificiële intelligentie (AI). ELSA staat voor Ethical, Legal and Societal Aspects. Bij het ontwikkelen van oplossing worden vanaf het eerste begin de ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van de inzet van digitale technologie worden meegenomen. Binnen dit ELSA lab werken overheidsorganisaties, kennisinstellingen en andere partners samen met Heerlen als proeftuin. De faculteit Managementwetenschappen is een van de betrokken kennispartners. 
Lees meer over deze samenwerking

Kennis delen en bijdragen aan maatschappelijke discussie

Ons onderzoek wordt gefinancierd uit publieke middelen. Het is niet meer dan logisch dat we onze kennis dan ook proberen te delen met een zo ruim mogelijk publiek. Bijvoorbeeld door videocolleges van Universiteit van Nederland, meewerken aan podcasts of uitleg te geven bij ontwikkelingen in algemene publieksmedia. Tot slot dragen leden van de vakgroep actief bij aan maatschappelijk debat over met name duurzaamheid, bijvoorbeeld door het geven van interviews, het toelichten van onderzoeksresultaten bij beleidsmakers of het schrijven van opinieartikelen.

Een aantal recente voorbeelden:

  • Karen Maas was te gast in de BNR podcast the Big Five
    De accountant moet een handtekening zetten onder de duurzaamheidsrapportages van bedrijven, maar is die daar wel de aangewezen persoon voor? En: gaat de Europese regelgeving over controle en transparantie ver genoeg? Presentatoren Diana Matroos en Art Rooijakkers bespreken in de podcastserie ‘BNR’s Big Five’ het met Karen Maas, bijzonder hoogleraar Accounting en Duurzaamheid en wetenschappelijk directeur van het Impact Centre Erasmus (ICE).
  • Voor een online cursus van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest nam Bart Frijns samen met Christine van Vliet (faculteit Psychologie) een video op over sparen: Sparen, hoe doe je dat? De video is voor iedereen toegankelijk.
  • Kenneth de Beccker reageerde in het Belgische blad De Tijd een opiniestuk op de Belgische overheid die door het uitgeven van een staatsbon de banken probeerde te verleiden om hogere rentes te geven.
  • Frank Hubers was te gast in de radio-Podcast ‘BNR De Nieuwe Wereld’. Onderwerp was de dienstplicht. (4 Okt 2022)
  • Hubers schreef ook een column getiteld “Doneren met Impact” in christelijk magazine ‘Het vergezicht’ () - (12 Dec 2022)
  • Thomas Post is een van de auteurs van de publicatie Financiële veerkracht op de oude dag: Hoe zetten we mensen aan tot actie? Daarin vatten de auteurs vijf ingewikkelde wetenschappelijke artikelen samen zodat die begrijpelijk en toepasbaar worden voor de Nederlandse pensioenwereld.
  • Kenneth de Beccker nam deel aan de discussies in Vlaanderen over de FIRE-beweging. (FIRE = Financial Independence Retire Early). Hij deed dat onder andere bij de Vlaamse zender Radio 1.
  • In een opiniestuk in het Financieel Dagblad pleit De Beccker voor financiële educatie als vast onderdeel in het onderwijscurriculum.
  • In een VRT podcast legde hij uit wat een financieel piramidespel is.
  • En bij Universiteit van Vlaanderen vertelt hij in een minicollege waarom je aan aan je kind moet vertellen hoeveel je verdient.
  • Kristof Struyfs schreef een opiniestuk in het Vlaamse dagblad De tijd over emissierechten: Emissierechten toekennen lijkt een goed idee, maar houdt risico's in.
  • Interview met Karen Maas over impact-denken in het bedrijfsleven
  • In een videocollege van Universiteit van Nederland geeft Karen Maas antwoord op de vraag: Waarom willen bedrijven ineens de wereld redden.
  • En Karen Maas hield een TED-talk getiteld: Too important to greenwash
  • Willem Buijnk schreef een reeks opiniebijdragen voor het door accountants veel gelezen NBA platform.

Meer valorisatiebijdragen?

In de research database van de Open Universiteit worden ook de valorisatieactiviteiten van de onderzoekers opgenomen.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van nieuws, ontwikkelingen, activiteiten en publicaties van onze vakgroep? Volg ons op LinkedIn.
Logo LinkedIn

Finance & accounting in coronatijd

Tijdens de eerste coronagolf hebben de medewerkers van de vakgroep Accounting & Financing een aantal video's opgenomen. Daarin gaan ze - ieder vanuit de eigen expertise - in op de gevolgen van de coronacrisis en de lockdown op de economie en de financiële wereld.