null Seksuologie

Seksuologie

  • Psychologie
  • PB2602
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Seksuologie is de wetenschap van de lichamelijke, psychologische en sociale grondslagen van seksualiteit. Die diversiteit komt terug in het brede palet aan onderwerpen in deze cursus, waaronder intimiteit, seksueel functioneren, maatschappelijke invloeden op seksueel gedrag, seksuele voorkeuren, preventie van soa's en seksuele disfuncties. Je krijgt inzicht in theorievorming, onderzoek, hulpverlening, voorlichting en preventie met betrekking tot seksualiteit.

In aanvulling op de onderwerpen in het tekstboek, bevat de online leeromgeving twee uitgebreide virtuele praktijkcasussen over de 'seksuele hulpverlening' en 'de preventie van soa's', waarin je academische vaardigheden worden getraind. Tijdens de verplichte practicumbijeenkomst staat seksuele hulpverlening en communicatie over seksualiteit centraal.
Gedurende de hele cursus wordt uitgebreid aandacht besteed aan je eigen attitude ten aanzien van de verschillende aspecten van seksualiteit.

Practicumbijeenkomst
Bij deze cursus wordt een verplichte practicumbijeenkomst georganiseerd. Tijdens de practicumbijeenkomst moet je actief participeren in groepsactiviteiten en groepsdiscussies. Je zult je eigen normen, waarden en attitudes ten aanzien van seksualiteit verder bekijken. Door middel van rollenspelen maak je kennis met de werkzaamheden van de seksuoloog.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt bestudeerd:
- heb je kennis genomen van en inzicht in de huidige stand van zaken binnen het werkveld van de seksuologie
- kun je de belangrijkste theoretische kaders binnen het vakgebied omschrijven en toepassen op alledaagse werksituaties binnen het kader van preventie, hulpverlening en seksuele stoornissen
- heb je inzicht in de verschillende fasen van intervention mapping en weten ze hoe ze planmatig een soa-preventie-interventie kunnen ontwikkelen
- heb je inzicht in hun eigen waarden en normen tegenover diverse uitingen en aspecten van seksualiteit
- kun je respectvol omgaan met en communiceren over diversiteit in seksuologisch gedrag
- heb je kennisgemaakt met het afnemen van een seksuele anamnese
- heb je enige ervaring met het aangaan van een hulpverleningsrelatie met een cliënt met een seksueel probleem
- kun je een behandelplan opstellen voor een cliënt met een seksueel probleem
- kun je een behandelplan bespreken met een cliënt met een seksueel probleem.

Ingangseisen

Je hebt de cursus Psychologische gespreksvoering afgerond. Studenten met een schakelprogramma hebben ten minste 15 studiepunten afgerond waaronder de cursus Onderzoekspracticum Inleiding onderzoek én Psychologische gespreksvoering.

Toelichting aanmelden

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten, mits je voldoet aan de ingangseisen. Zo ja, meld je dan liefst minimaal drie maanden voor de start van de practicumbijeenkomsten aan. Dan ben je meestal verzekerd van een plaats in de practicumgroep in het studiecentrum van je voorkeur. Bij latere aanmelding kunnen we dit helaas niet garanderen.
Na aanmelding voor de cursus reserveert de studieadviseur een plek voor je in de practicumgroep in een voor jou nabijgelegen studiecentrum. Je krijgt hiervan automatisch bericht. Indien nodig neemt de studieadviseur contact met je op.

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.

Begeleidingsvorm

Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus wordt in een aantal studiecentra een practicum georganiseerd met een verplichte bijeenkomst.

Begeleidingsbijeenkomsten



Studiecentrum Antwerpen
Kwartiel 3 - begeleider: mw.drs. L. Brosens
- za 24-02-2024 / 10.00-16.00 uur

Studiecentrum Eindhoven
Kwartiel 1 - begeleider: mw.dr. A. Grauvogl
- za 21-10-2023 / 10.00-16.00 uur
Kwartiel 4 - begeleider: mw.dr. A. Grauvogl
- za 13-04-2024 / 10.00-16.00 uur

Studiecentrum Utrecht
Kwartiel 2 - begeleider: mw.dr. A. Lemmens
- za 16-12-2023 / 10.00-16.00 uur
Kwartiel 4 - begeleider: mw.dr. E. de Hullu
- do 30-05-2024 / 10.00-16.00 uur

Studiecentrum Zwolle
Kwartiel 1 - begeleider: mw.dr. E. de Hullu
- do 09-11-2023 / 15:00-21:00 uur
Kwartiel 3 -begeleider: mw.drs.mr. P. Vermij
- di 13-02-2024 / 10.00-16.00 uur / practicum


Aanmelden begeleiding

Na aanmelding voor de cursus reserveert de studieadviseur een plek voor je in de practicumgroep in een voor jou nabijgelegen studiecentrum. Je krijgt hiervan automatisch bericht. Indien nodig neemt de studieadviseur contact met je op.
LET OP: voordat je kunt deelnemen aan de practicumbijeenkomst, moet je een aantal voorbereidende opdrachten uitvoeren, waaronder het lezen van literatuur en het afronden de virtuele praktijkcasus ‘seksuele hulpverlening’. Houdt rekening met deze voorbereiding.

De faculteit behoudt zich het recht voor om groepen samen te voegen of te annuleren indien er te weinig deelnemers zijn. Je krijgt via de studieadviseur van de faculteit Psychologie bericht of een groep geannuleerd wordt. Je kunt vervolgens kiezen voor een ander studiecentrum waar nog plaats is. Als er geen plaats meer is, kun je toegevoegd worden aan een nieuwe groep in een ander kwartiel. De faculteit voert de praktische organisatie uit rond annuleren en verplaatsen van groepen.

Tentamenvorm

Mondeling tentamen en practicum.

Tentamentoelichting

Het succesvol doorlopen van twee virtuele praktijkcasussen (75 procent van elk) in de online leeromgeving is verplicht. Het bijwonen en actief participeren in de practicumbijeenkomst is ook verplicht.

Afmelden voor het verplichte practicum is niet vrijblijvend. Als je bent ingeschreven voor het practicum en je meldt je niet af uiterlijk vier weken voordat het practicum start of je verschijnt niet bij het practicum, dan wordt een tentamenkans in mindering gebracht. Afmelden kun je doen via psychologie@ou.nl of via een reply op je aanmeldbevestiging. Meld je je af bij de examinator, dan zal deze de afmelding doorgeven aan de studieadviseurs.

Tentamendata

Mondeling tentamen:.
Practicum: volgens afspraak.

Cursusmateriaal

˗ een tekstboek: Gijs, L., Aerts, L., Dewitte, M., Enzlin, P., Georgiadis, J., Kreukels, B., & Meuleman, E. (Red.)(2018). Leerboek Seksuologie (3e druk). Bohn Staflue van Loghum
˗ een online leeromgeving.

Digitale leeromgeving

Na het aanmelden voor deze cursus kun je gebruikmaken van de online leeromgeving. Hier kun je met medestudenten en de docent(en) informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.