null De rol van huisdieren in de langdurige thuiszorg

De rol van huisdieren in de langdurige thuiszorg

  • Psychologie
  • Contractonderwijs
  • Nederlands
  • Bewijs van deelname
  • Geplande start april 2024, daarna starten op elk gewenst moment
  • 28 studie uren
  • gratis
  • Volledig online
  • Dit product is tijdelijk niet leverbaar
Deze cursus creëert bewustwording over de betekenis van de mens-dierrelatie, de effecten daarvan en hoe deze relatie in te zetten bij het goedhouden en verbeteren van de relatie tussen de cliënt en diens zorgsysteem. Ook bewustwording van de verschillende perspectieven (client, mantelzorger en zorgverlener) is onderdeel van deze cursus.


Inhoud

Huisdieren zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishouden. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens hebben een huisdier. Voor veel mensen is dit huisdier erg belangrijk. Het heeft verschillende positieve effecten zoals een verminderd gevoel van eenzaamheid, angstgevoelens en somberheid. Kortom, de kwaliteit van leven van mensen met een huisdier is vaak hoger dan die van mensen zonder huisdier.
 
Ook oudere mensen met een chronische ziekte kunnen steun hebben aan hun huisdier. In deze situaties kan het hebben van een huisdier naast de vele positieve effecten echter ook voor problemen zorgen. Voor de zorgverleners en mantelzorgers kan het hebben van een huisdier belastend zijn. Zo kan de zorgverlener bang zijn voor het huisdier of moet de mantelzorger naast de zorg voor zijn naaste ook de zorg dragen voor het huisdier. Het gesprek over het huisdier en de zorg hiervoor kan een moeilijk onderwerp van gesprek zijn tussen cliënt en zorgverlener waardoor er op sommige momenten onverantwoorde situaties ontstaan. In de Wet langdurige zorg staat niets beschreven over huisdieren en hoe hier op een verantwoorde manier mee om te gaan.
 
Deze cursus creëert bewustwording over de betekenis van de mens-dierrelatie, de effecten daarvan en hoe deze relatie in te zetten bij het goedhouden en verbeteren van de relatie tussen de cliënt en diens zorgsysteem. Ook bewustwording van de verschillende perspectieven (client, mantelzorger en zorgverlener) is onderdeel van deze cursus.
 

Cursusmateriaal

 
Het cursusmateriaal bestaat uit artikelen en video’s. De artikelen worden binnen de leeromgeving als pdf aangeboden en kunnen worden gedownload. De video’s zullen online bekeken kunnen worden.

Studieduur

De studiebelasting is in totaal 28 uur.

Certificering

Na afronding ontvang je een bewijs van deelname.

Ingangseisen

Er zijn geen ingangseisen.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via de rode knop 'Aanmelden' op deze pagina. 
 
Meld je je voor de eerste keer aan voor een cursus bij de Open Universiteit, dan dien je je eerst te registreren en een studenten account aan te maken. Wij vragen geslacht, de geboortedatum en geboorteplaats bij deze registratie, omdat wij op deze manier de gebruikersnaam aan een uniek persoon kunnen koppelen. Wij hebben deze controle ingericht voor elke vorm van aanmelding/registratie/inschrijving bij de Open Universiteit. 
 
Heb je dus nog geen inloggegevens? Registreer je dan eerst via mijnOU (rechtsboven op deze pagina), zodat je je kunt aanmelden voor de cursus. 

Bedoeld voor

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. De cursus is mogelijk extra interessant voor thuiszorgmedewerkers die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met cliënten met een huisdier. 

Startmoment

De verwachting is dat de cursus in april 2024 gereed is. Vanaf dat moment is het dus pas mogelijk om je aan te melden. Starten kan dan op elk gewenst moment.
 

Inschrijfduur

 
De inschrijfduur gaat van start na inschrijving.
 

Inschrijfvoorwaarden

Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

Prijsinformatie

Deelnemen aan deze cursus is gratis!

Begeleidingsvorm

Er zal geen face-to-face studiebegeleiding plaatsvinden. De studenten kunnen elkaar consulteren en ondersteunen via het discussieforum.

Extra informatie

Bij inhoudelijke of procedurele vragen kun je je richten tot peter.reniers@ou.nl