null Wils(on)bekwaamheid in de gezondheidszorg

Wils(on)bekwaamheid in de gezondheidszorg

  • Rechtswetenschappen
  • RM4703
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 528
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

Wils(on)bekwaamheid betekent dat een persoon op grond van een geestelijke of psychische stoornis niet in staat is zijn bij de handeling betrokken belangen naar behoren waar te nemen. Ingevolge de voortschrijdende vergrijzing, het toenemend aantal ouderen met dementie, de aandacht voor de wils(on)bekwame patiënt in de gezondheidszorg en de nadruk op informed consent en shared decision making staat het onderwerp wils(on)bekwaamheid volop in de belangstelling. Wils(on)bekwaamheid raakt belangrijke maatschappelijke en juridische thema's, zoals het euthanasievraagstuk, het maken van testamenten en levenstestamenten, de vertegenwoordiging van kwetsbare personen, de toestemming voor medisch handelen en de dwangzorg. Deze mastercursus biedt inzicht en geeft handvatten hoe om te gaan met wils(on)bekwaamheid in de gezondheidszorg en speelt in op de praktijkbehoefte naar goed geschoolde professionals. Een bijzondere dimensie van deze cursus is dat zij multidisciplinair is vormgegeven en het thema wilsonbekwaamheid in de gezondheidszorg zowel vanuit een juridische als een psychologische invalshoek belicht wordt.

Leerdoelen
Na afronding van deze cursus kun je:
- uitleggen wat verstaan wordt onder de begrippen geestelijke of psychische stoornis, wils(on)bekwaamheid versus handelings(on)bekwaamheid en goede zorg;
- aangeven wat wordt verstaan onder de autonomie/het zelfbeschikkingsrecht van de patiënt en het bieden van goede zorg;
- het toestemmingsvereiste van de patiënt, de informatieplicht van de zorgverlener (informed consent) en het samen beslissen (shared decision making) relateren aan het aspect van wils(on)bekwaamheid;
- de invloed van het VN-Gehandicaptenverdrag (art.12) en het EVRM (art. 6 en 8) schetsen ten aanzien van de autonomie en het zelfbeschikkingsrecht van de wils(on)bekwame persoon met name ten aanzien van zorgbeslissingen;
- het belang aangeven van wils(on)bekwaamheid en psychische stoornis binnen de gezondheidsrechtelijke wetten WGBO, Wvggz en WZD, en definiëren wat verstaan wordt onder vrijwillige en onvrijwillige zorg;
- inzichtelijk maken hoe wils(on)bekwaamheid en vertegenwoordiging van kwetsbare personen werkt in de (rechts)praktijk.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart en wordt pas in het volgend academisch jaar opnieuw aangeboden.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

De cursus is volledig online te volgen. Ter begeleiding worden powerpoint presentaties, kennisclips en een interview met een rechter aangeboden en virtuele klassen georganiseerd in kwartiel 2. Tevens wordt een reader ter beschikking gesteld. Het boek: Geestelijke stoornis en wilsonbekwaamheid in juridisch perspectief (2024) van Prof.Mr.M.M. van Rossum wordt als begeleidingsmateriaal verplicht voorgeschreven.
Per leereenheid zijn zelfstudievragen met automatische feedback opgenomen.
Standaard is het mogelijk om gebruik te maken van de discussiegroep en om indien nodig vragen te stellen via e-mail.

Docenten

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit het studieboek prof. mr. M.M. van Rossum, Geestelijke stoornis en wilsonbekwaamheid in juridisch perspectief, Den Haag: Boom Juridisch (2024) en een reader.

Mediagebruik

Kennisclips, powerpoint presentaties, interview met rechter en virtuele klassen.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.