null Studentendag Cultuurwetenschappen in Vlaanderen 2023

Vlaanderendag_CW_head_large.jpg

Studentendag Cultuurwetenschappen in Vlaanderen 2023

Op zaterdag 28 oktober 2023 vindt de Vlaanderendag voor studenten Cultuurwetenschappen en geïnteresseerden plaats in het studiecentrum Brussel. We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan deze dag. Naast een diverse inspirerende lezingen besteden we de middag aan een mooie rondleiding door het (tijdelijke) humanistische sculpturenpark van de Vrije Universiteit Brussel.

Ontmoetingsdag

Traditiegetrouw organiseert de faculteit Cultuurwetenschappen samen met de Vlaamse studiecentra aan het begin van het academisch jaar in Vlaanderen een studiedag - tevens bedoeld als ontmoetingsdag - voor al zijn studenten en medewerkers. In samenwerking met studiecentrum Brussel en de Vrije Universiteit Brussel nodigen we jullie graag uit om deze dag met ons te beleven.

We starten de dag met interessante lezingen en met de introductie van onze nieuwe cursussen.
Na de lunch gaan we gaan we samen met een gids het (tijdelijke) humanistische sculpturenpark van de Vrije Universiteit Brussel verkennen. Ook zullen onze studieadviseurs aanwezig zijn voor adviesgesprekken. We sluiten af met een gezellige borrel.

Programma

09.30 uur Ontvangst - Studiecentrum Brussel
10.00 uur Welkomstwoord
10.10 uur 1e lezing: Techniek, Media en Cultuur - Prof. Eddo Evink (Open Universiteit)
11.00 uur Pauze
 
11.10 uur 2e lezing: Jongeren: tussen uniformiteit en diversiteit – Prof. Geert Vandermeesche (Vrij Universiteit Brussel)
12.00 uur Introductie nieuwe bachelor themacursussen (diversiteit & inclusie, digitale transities in cultureel erfgoed, techniek, media & cultuur en stigma, gezondheid & cultuur)
12.20 uur Lunch
13.00 uur

Groep 1
Gegidste wandeling

Groep 2
3e lezing: Artificiële intelligentie en cultuur - Dr. Tom Giesbers

14.00 uur Wissel
14.10 uur

Groep 1
3e lezing: Artificiële intelligentie en cultuur - Dr. Tom Giesbers

Groep 2
Gegidste wandeling

15.10 uur Verplaatsen naar Pilar
15.20 uur Afsluitende borrel
16.00 uur Einde

Lezing 1: Techniek, Media en Cultuur - Prof. Eddo Evink (OU)

Of we het nu hebben over ChatGPT, rijdende auto's of de internetbubbels waar we allemaal in zitten. Het is razend interessant dat nieuwe techniek eeuwenoude filosofische vragen opnieuw relevant maakt. Wie zijn wij? Wat maakt ons mens? Daar hebben filosofen al jaren over nagedacht. Tot nu toe moest de mens zich enkel verhouden tot dieren. Wij praten. Wij denken. Dat maakt ons anders. Maar nu hebben we te maken met AI die ook lijkt te praten en denken, en in sommige opzichten veel slimmer is dan wij. Betekent dat dat computers de mens van de troon gaan stoten? Machtiger worden dan wij? Dat soort vragen maakt AI een hot issue in de cultuurwetenschap. Het blijkt lastig te voorspellen hoe we techniek en media gebruiken. En wat de sociaal-maatschappelijke consequenties zijn. Tot voor kort nam men meestal een afwachtende houding aan. Als een nieuwe technologie was ontwikkeld ging men zich pas daarna afvragen wat je er allemaal wel of niet mee mag doen. Filosofen pleiten ervoor om sociaal-maatschappelijke en ethische afwegingen rond nieuwe techniek al in de allereerste ontwerpfase mee te nemen. En daar horen verschillende disciplines zich mee te bemoeien, ook de cultuurwetenschappen.

Lezing 2: Jongeren: tussen uniformiteit en diversiteit - Prof Geert Vandermeesche (VUB)

Millenials, Zoomers, generatie Alfa, … In discussies online of in traditionele media barsten jaar na jaar heftige debatten los over wat ze allemaal fout doen, of hoe ze net de toekomst zijn. Maar wat betekent het eigenlijk om zulke eenvormige etiketten te kleven op hoe jongeren denken, handelen en groeien? In deze lezing bekijken we enkele theorieën over de identiteitsvorming en cultuurparticipatie van jongeren en welke impact ze hebben in onze cultuur en instituties.

Lezing 3: Artificiële intelligentie en cultuur - Dr. Tom Giesbers (OU)

Er zijn eindeloos veel films over AI gemaakt waarin robots op ons lijken. Maar dat beeld is totaal anders dan de verborgen wijze waarop AI in de echte wereld functioneert. Denk aan al die duizenden ouders die door de Nederlandse belastingdienst ten onrechte zijn beschuldigd van fraude door discriminerende algoritmes. Of aan complotdenkers die op social media in een fabeltjesfuik belanden, omdat een algoritme hen alleen de informatie voorschotelt die hun mening bevestigt. Dat is enger en gevaarlijker dan die robot uit de film. Iedereen die met algoritmes werkt, zou zich dat moeten realiseren. Hoe kunnen we meer bewustzijn te creëren rond nieuwe technologie? Welke denkkaders helpen je systematisch onderzoeken wat de impact is van nieuwe technieken? Hoe kan je deze kritisch beoordelen?

Locatie

De Vlaanderendag vindt plaats in het studiecentrum van de Open Universiteit in Brussel die gevestigd is bij de Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2, gebouw B, lokaal 3B206
1050 Brussel

Aanmelden en kosten

De dag is bedoeld voor studenten Cultuurwetenschappen en geïnteresseerden. De kosten voor deelname aan de hele dag bedragen €15,- per persoon. Meld je aan vóór 22 oktober 2023. Je aanmelding voor de hele dag is pas definitief nadat het verschuldigde bedrag is ontvangen door de Open Universiteit.

Wil je alleen de twee ochtend lezingen bijwonen? Dan is deelname gratis. Mail hiervoor naar nicole.gruisen@ou.nl