null Vermijden criminelen het begaan van misdrijven dicht bij huis?

RTLZ_Burgeropsporing_15674_head_large.jpg
Samenleving
Vermijden criminelen het begaan van misdrijven dicht bij huis?
Veel mensen denken dat criminelen geen misdrijven begaan in de buurt van hun woning. Maar klopt deze aanname wel? In samenwerking met Wim Bernasco (NSCR) verrichtte Remco van Dijke, junior onderzoeker aan de faculteit Psychologie, een systematische literatuurstudie. De bevindingen waren verrassend.

Meer bewijs tegen 

De onderzoekers vonden meer bewijs tegen, dan voor de hypothese. De gedachte dat criminelen doorgaans niet aan de slag gaan waar zij zelf wonen, is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend.  
Remco van Dijke en Wim Bernasco onderzochten of er een zogenaamde bufferzone bestaat: een gebied met minder criminele activiteiten rond het huis van de overtreder.

Angst om herkend te worden

Mogelijke redenen voor een bufferzone zijn de angst van de dader om herkend te worden door buurtbewoners of dat er eenvoudigweg geen mogelijkheden zijn tot het plegen van misdaden in de directe omgeving. Het grootste deel van de publicaties toonde een afwijzing van de bufferzone aan. Daarnaast werden artikelen waarin de hypothese wel werd bevestigd over het algemeen beoordeeld als publicaties met minder betrouwbare analysetechnieken of datamethoden. 

Gevolgen voor geografische profielen 

De onderzoekers adviseren dan ook om voorzichtig te zijn bij het toepassen van de bufferzonehypothese tijdens politiewerk. Met name als het gaat om het opstellen van geografische profielen van delinquenten. Als de directe leefomgeving van de dader hierbij niet wordt meegenomen, kunnen delinquenten mogelijk de dans ontspringen. Er is volgens Bernasco en van Dijke op dit moment te weinig empirische ondersteuning voor de bufferzonehypothese. Bovendien is de werkelijke afstand van de bufferzone niet vastgelegd.

Publicatie

Bernasco, W., van Dijke, R. Do offenders avoid offending near home? A systematic review of the buffer zone hypothesis. Crime Sci 9, 8 (2020). https://doi.org/10.1186/s40163-020-00118-5