www.ou.nl

Proef eens van...
..............Psychologie

Opdrachten Visuele illusies

Deze opdracht bestaat uit twee delen. In de eerste opdracht gaat u zelf op internet op zoek naar visuele illusies. Vervolgens kunt u in de tweede opdracht nadenken over enkele algemene vragen aangaande het onderwerp.
Visuele illusie

Opdracht 1

U gaat nu zelf naar visuele illusies zoeken op internet. U hoeft over die illusies zelf geen vragen te beantwoorden, wel is er aan het eind van deze opdracht een algemene vraag over visuele illusies. Nu gaat het er echter om dat u diverse illusies gaat ervaren.

Waarschuwing: visuele illusies kunnen duizeligheid en hoofdpijn opwekken als u er lang naar kijkt. Mocht dit gebeuren dan raden we u aan een tijdje wat anders te gaan doen. Bij mensen die daar gevoelig voor zijn zou zelfs een epileptische aanval kunnen optreden. Dek in dat geval onmiddelijk een van uw ogen af met uw hand en verlaat de computer; sluit niet uw ogen, dit kan de aanval juist versterken.

  • Ga naar de zoekmachine www.google.com en vul een of meer van de volgende zoektermen in: "optische illusies", "visuele illusies", "optical illusions", "visual illusions".
  • Google zal u vele links bieden. Doorzoek die tot u enkele pagina's heeft gevonden met meerdere illusies. Er zijn pagina's met tientallen, zo niet honderden illusies; probeer die te vinden.
  • Probeer van de illusies die u tegenkomt te bedenken hoe ze werken. Zijn er bijvoorbeeld principes uit deze leereenheid die u herkent? Veel webpagina's bieden zelf ook informatie. Lees die eventueel door om de illusies te begrijpen.
  • Tot slot raden we u aan om specifiek te zoeken naar "Akiyoshi Kitaoka illusions page". Akiyoshi Kitaoka is professor in de psychologie aan de Ritsumeikan Universiteit van Kyoto en heeft zeer fascinerende illusies ontworpen waarvan de werking nog nauwelijks begrepen wordt.

Opdracht 2

  • Vraag: Wat is het verschil tussen gewaarwording en waarneming?
  • Voor ons begrip van welk van deze twee processen is het onderzoek naar visuele illusies met name van belang? Licht uw keuze toe en leg daarbij uit wat in dat onderzoek in algemene zin geleerd kan worden van die visuele illusies (u hoeft dus niet in te gaan op details van specifieke illusies).
Vergelijk na beantwoording van de vraag uw antwoord met het voorbeeldantwoord.

Opdracht Waarnemingsprocessen »