NW_Themadag_Milieu_head_large.jpg

Themadagen Duurzaamheid en Milieu

Vier keer per jaar organiseert de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen en de masteropleiding Environmental Sciences een themadag in het studiecentrum Utrecht. Deze dagen zijn speciaal bedoeld voor studenten om elkaar te ontmoeten en te discussiëren over diverse onderwerpen die binnen het vakgebied belangrijk zijn. Ben je geïnteresseerd in het bestuderen van een bachelor of een master? Hieronder lees je wat je op een themadag kunt verwachten.

Programmering

In het ochtendprogramma kun je luisteren naar een gastspreker, altijd een milieuwetenschapper van een universiteit of kennisinstelling, die actueel onderzoek presenteert. Via deze lezingen krijg je niet alleen zicht op actuele ontwikkelingen, maar ook meer inzicht in de organisatie van onderzoek en de maatschappelijke betekenis van de bevindingen. Vaak volgt er na de lezing nog een workshop, waarbij je met medestudenten en docenten het thema verder uitdiept en bediscussieert. Het thema heeft altijd raakvlakken met meerdere cursussen uit de opleidingen, zodat de milieuwetenschappen als interdisciplinair vakgebied nog duidelijker in kaart worden gebracht.

Tijdens de lunchpauze heb je volop de gelegenheid om met andere studenten, maar ook met docenten te spreken. Studenten kunnen de themadagen ook gebruiken om een colloquium te houden of een poster te presenteren, vaak over actuele onderwerpen.

’s Middags worden parallel aan elkaar groepsbijeenkomsten gehouden voor de cursussen die in dat kwartiel geroosterd zijn. Als er een groepsbijeenkomst is gepland op een themadag voor een cursus waarvoor je ingeschreven staat, dan ontvang je een maand vooraf via de cursussite een oproep tot aanmelding. Op de cursussite geeft jouw docent aan of deelname aan de groepsbijeenkomst verplicht is, en welke voorbereiding daartoe vereist is.

Themadag Milieu - 25 mei 2024

Op zaterdag 25 mei 2024 vindt de themadag Milieu plaats van 10.00 - 16.00/16.30 uur in studiecentrum Utrecht. Je bent van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen! Aanmelden voor deze themadag is mogelijk tot woensdag 15 mei. Deelname is gratis, vooraf aanmelden is verplicht.

9.45 - 10.00 uur Inloop met koffie
10.00 - 11.55 uur

Werkcolleges bij de volgende cursussen:

  • NB0212 Aarde, mens en milieu 2
  • NB2402 Environmentally Improved Production
  • NB0612 Geologie rondom plaattektoniek
  • NB2702 Environmental Economics
  • NM0403 Environmental Health Sciences
12.00 - 13.00 uur

Lezing door dr. Aniek Ivens (Milieu Centraal): 'Milieu Centraal: praktische gids voor iedere duurzame stap'

Stichting Milieu Centraal geeft onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde duurzaamheidsadviezen aan consumenten over meer dan 400 verschillende onderwerpen. Van het verduurzamen van de woning tot aan een eigen beker voor je koffie-to-go, van keurmerken in de supermarkt tot aan het kiezen van een vervoersmiddel. In de totstandkoming van de adviezen en het uitdragen ervan werken milieukundig onderzoekers, gedragsonderzoekers en communicatiedeskundigen nauw samen. In deze lezing maak je kennis met de werkwijze van Milieu Centraal en zie je hoe milieukundige kennis uiteindelijk kan worden vertaald naar praktische adviezen voor het dagelijks leven. Diverse voorbeelden uit de praktijk zullen de revue passeren. Hierdoor kom je niet alleen meer te weten over deze voorlichtingsorganisatie maar ga je waarschijnlijk ook naar huis met een paar nieuwe bruikbare tips om duurzaam te leven.

13.00 - 14.00 uur Lunch met broodjes
14.00 - 16.00/16.30 uur

Werkcolleges bij de volgende cursussen (duur afhankelijk van het aantal deelnemers):

  • NB2502 Corporate Responsibility for Sustainable Development
  • NB0502 Scheikunde voor milieuwetenschappen 1
  • NB1712 Environmental Toxicology
  • NB1212 Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling
  • NB1912 Bodem en water: een stroomgebiedbenadering
  • NB2212 Omgevingsbeleid: analyse, evaluatie en ontwerp

Aanmeldinformatie

Aanmelden is mogelijk tot woensdag 15 mei 2024 via het aanmeldformulier.

Deelname is gratis, aanmelden is verplicht. Mocht na aanmelding blijken dat je toch niet kunt deelnemen, dan graag afmelden via: natuur.studiedagen@ou.nl.

Organisatie: dr. ir. Raoul Beunen en dr. Wilfried lvens
Locatie: Vondellaan 202 (1e verdieping), 3521 GZ Utrecht

Locatie en bereikbaarheid

Studiecentrum Utrecht
Vondellaan 202 (1e verdieping)
3521 GZ Utrecht
tel. +31 30 2511827

Kijk op de pagina van studiecentrum Utrecht voor de bereikbaarheid (600m lopen vanaf station Vaartsche Rijn).
Kom je niet met openbaar vervoer, dan kun je proberen om mee te rijden met medestudenten
via www.blablacar.nl.

Volgende themadagen

  • Themadag Milieu: 25 mei 2024

Eerdere themadagen