Afstudeerproject

Afstudeerproject

  • Informatica
  • IB9906
  • 15 EC
  • Vanaf € 1056
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Binnen deze cursus voer je, individueel of in teamverband, een afsluitend informaticaproject voor de bacheloropleiding uit. Doordat je project een onderdeel is van een onderzoeksproject van een Informatica-onderzoeker, draag je (in)direct bij aan dit onderzoek. Je neemt kennis van de onderzoekcontext van het project en je resultaten dragen bij aan de resultaten van het onderzoek.

Onderzoekers verbonden aan de faculteit Bètawetenschappen dienen projectvoorstellen in. Als student kun je vooraf aan de kick-offbijeenkomst deze voorstellen bekijken. Tijdens de kick-offbijeenkomst vormen de studenten teams van 2 à 3 personen en kiezen als team een project uit.

In het project lever je, in teamverband maar ook persoonlijk, een integraal bewijs van vakmanschap dat beoordeelbaar is op kwaliteit. Voor een belangrijk deel is het project een integratie van eerder verworven (academische) kennis en vaardigheden, en pas je methoden en technieken toe. Het project is complex genoeg om het niveau van bachelor te toetsen. Het project is vakspecifiek en breed genoeg om de graad (bachelor informatica) te rechtvaardigen. De beoordeling is zodanig geïnstrumenteerd dat een acceptabel minimum academisch bachelorniveau bij slagen wordt gegarandeerd. Je doet verslag van je projectresultaat, van de plaats ervan in het onderzoek en van de bijdrage aan het onderzoek in een scriptie. In een persoonlijk hoofdstuk beschrijf je het resultaat van een verdiepende studie op academisch verantwoorde wijze naar een belangrijk aspect van het project.

Je stelt je bij zo'n project ten doel om je bachelorcurriculum succesvol af te ronden. Alle 'verplichte' vakinhoudelijke zaken zijn aan de orde geweest. Eventueel is ook op het gebied van keuzevakken de individuele profilering afgerond en zijn algemene academische en vakgebiedspecifieke competenties aan de orde geweest. In het Afstudeerproject bachelor informatica leer je de verschillende competenties (academische en vakinhoudelijke competenties) te integreren. Daartoe doorloop je een proces dat voldoende lijkt op wat de beroepspraktijk zal vragen. Dit speelt zich af binnen een beschermende leersituatie, waarbij je begeleid wordt door een docent/onderzoeker. In het project word je in staat gesteld je academisch werk- en denkniveau te tonen. Hoewel dit expliciet geen 'meesterstuk' kan zijn, heeft het wel de kenmerken daarvan; je kunt aan de 'wereld' laten zien dat je het niveau van bachelor Informatica hebt bereikt. Je hebt als student dus iets in handen, ofwel in portefeuille, waarmee een huidige en/of toekomstige werkgever, maar ook een docent bij een vervolgstudie de betekenis en kwaliteit van de graad kan beoordelen.

Ingangseisen

Aanmelden voor en deelnemen aan het Afstudeerproject (IB9906) kan pas nadat je alle overige cursussen van de bacheloropleiding Informatica, inclusief Voorbereiden afstuderen en de vrije ruimte, conform je online studiepad hebt afgerond dan wel vrijgesteld hebt gekregen dan wel als je daarvoor bent ingeschreven of na toestemming van de examinator.

Toelichting aanmelden

Na het aanmelden voor de cursus moet je je direct aanmelden bij de examinator van deze cursus.

Voorkennis

Je bouwt voor het succesvol afronden van deze cursus voort op de eerder in de bacheloropleiding verworven kennis en vaardigheden.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Je krijgt een docent/onderzoeker toegewezen die je projectteam ondersteunt bij de uitvoering van het project. Verder kun je gebruikmaken van consulenten op specifieke deelgebieden.

Begeleidingsbijeenkomsten


Studiedag Informatica en Informatiekunde, Utrecht, onder voorbehoud
Kwartiel 1 - begeleider: mw.prof.dr. T. Vos
vr 08-09-2023 / tijd ntb

Studiedag Informatica en Informatiekunde, Den Bosch, onder voorbehoud
Kwartiel 2 - begeleider: mw.prof.dr. T. Vos
za 25-11-2023 / tijd ntb

Studiedag Informatica en Informatiekunde, Den Bosch, onder voorbehoud
Kwartiel 4 - begeleider: mw.prof.dr. T. Vos
za 04-05-2024 / tjid ntb

Tentamenvorm

Scriptie.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een website in de online leeromgeving.
In de online leeromgeving moet je je voorstellen aan jouw medestudenten en de staf.

Digitale leeromgeving

Bij de cursus hoort een cursussite in de online leeromgeving. Je vindt daar actuele studie-informatie, aanvullend cursusmateriaal en voorzieningen voor communicatie en discussie met docent en medestudenten. Er wordt zo nodig een afzonderlijke werkruimte beschikbaar gesteld waarbinnen je documenten uit kunt wisselen en waarbinnen je prototypes kunt ontwikkelen en beschikbaar stellen.