Psychologie van arbeid en gezondheid

Psychologie van arbeid en gezondheid

  • Psychologie
  • PB0214
  • 10 EC
  • Vanaf € 704
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

De psychologie van arbeid en gezondheid houdt zich bezig met het bestuderen en bevorderen van welzijn en gezondheid op het werk. Wil je weten wat oorzaken van werkstress zijn en hoe werkstress kan worden voorkomen en aangepakt? Ben je benieuwd hoe gezondheidsproblemen van werknemers voorkomen kunnen worden, of hoe werknemers weer gezond aan de slag kunnen? Deze cursus behandelt zulke vragen vanuit psychologische theorieën en onderzoek. Hierbij is aandacht voor het toepassen van de theorie in de arbeidspraktijk. Onderwerpen die in deze cursus aan de orde komen, zijn onder meer werkstress, duurzame inzetbaarheid, burn-out, arbeidsre-integratie, diversiteit en positieve interventies om welbevinden op het werk te verhogen.

Waarom heeft de één meer last van werkstress dan de ander? Wanneer is er sprake van burn-out en wat zijn risicofactoren? Hoe kunnen we gezondheid en welbevinden van individuele werknemers meten? En wat kunnen we doen om gezondheidsproblemen van werknemers te voorkomen, ze vitaal en duurzaam inzetbaar te houden of om ze weer gezond aan het werk te krijgen? Op dit soort vragen wordt antwoord gezocht in deze cursus.

De cursus bestudeert het welzijn en de gezondheid op het werk, bestrijkt het hele veld van interventies en richt zich zowel op het individu als op de organisatie. Er is aandacht voor primaire en secundaire preventie, maar ook voor behandeling, re-integratie, duurzame inzetbaarheid en groei.

Na een algemene inleiding op het vakgebied wordt dieper ingegaan op gezondheidsindicatoren, (emotionele) arbeidsbelasting, stress en gezondheid op het werk. Vervolgens wordt aandacht besteed aan werkverslaving, burn-out, arbeidsre-integratie en interventies vanuit Positieve Gezondheid. Ook wordt ingegaan op de vraag hoe de gezondheid op de werkplek bevorderd kan worden. Ten slotte komen thema’s als diversiteit aan de orde, evenals technologie en baanonzekerheid. Je leert aan de hand van praktijkvoorbeelden de kennis toe te passen.

Het betreft een variabele cursus die je in eigen tempo kunt doorlopen. De cursus omvat twee digitale individuele tentamens die je zelf kunt inplannen (zie onderdeel ‘Tentamenvorm’).

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt doorlopen, kun je:
- benoemen en toelichten welke factoren van invloed zijn op het functioneren van werkenden en kun je de daarvoor belangrijkste theoretische kaders binnen het vakgebied omschrijven en toepassen op werksituaties
- actuele thema's binnen het werkveld van de psychologie van arbeid en gezondheid benoemen en toelichten
- belangrijke interventies op het gebied van arbeid en gezondheid benoemen, toelichten en beargumenteren in welke situaties welke interventie zinvol kan zijn
- de voor het vakgebied belangrijke onderzoeksmethoden en meetinstrumenten beschrijven en toelichten, en beargumenteren in welke situaties welke onderzoeksmethoden en meetinstrumenten zinvol kunnen zijn
- de fasen van de interventiecyclus toepassen op voor A&G-psychologen relevante terreinen, dat wil zeggen: een probleemsituatie systematisch analyseren, aanbevelingen voor interventies doen en daaraan gekoppeld suggesties voor onderzoek doen
- omschrijven wat gezondheidsbevordering op de werkplek (GBW) inhoudt en hoe je interventies op dit gebied planmatig ontwikkelt en inzet in de praktijk.

Noot: deze leerdoelen zijn in de online leeromgeving van de cursus nader uitgewerkt per studietaak, neem daar kennis van.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van uw aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat uw inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de eventuele tentamendata en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Voorkennis

Specifieke voorkennis is niet noodzakelijk. De cursus bevat enkele Engelstalige artikelen, daarom is passieve kennis van de Engelse taal gewenst.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Deze cursus heeft een variabel startmoment. Je kunt deze dus op een zelfgekozen moment starten en in je eigen tempo doorlopen. Er zijn daarom geen vaste begeleidingsbijeenkomsten bij deze cursus. We helpen je natuurlijk wel om de cursus in het aanbevolen tempo van 22 weken te doorlopen. Daarvoor bieden we je een weekplanning en een online leeromgeving die je leeractiviteiten aanstuurt. Vanuit deze leeromgeving wordt verwezen naar de tentamenstof. Als je de online leeromgeving helemaal hebt doorgenomen, is alle tentamenstof aan de orde geweest. Daarnaast kun je inhoudelijke vragen aan het cursusteam stellen via de leeromgeving.

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen.

Tentamentoelichting

Je kunt thuis of in een studiecentrum tentamen doen. Dat kan op elk gewenst moment. Echter, als je het tentamen in een studiecentrum wilt afleggen, moet je rekening houden met de tentamineringstijden aldaar en moet je vooraf een tentamendatum reserveren bij het studiecentrum.
Let op: er zijn twee deeltentamens.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:
˗ een Nederlandstalig tekstboek: Schaufeli, W., & Bakker, A. (2020). De psychologie van arbeid en gezondheid. (4e herziene druk). Bohn Stafleu van Loghum.
˗ enkele wetenschappelijke artikelen (Engelstalig en Nederlandstalig)
˗ de online leeromgeving (Brightspace) met opdrachten.

Mediagebruik

In de online leeromgeving van de cursus vind je enkele filmpjes die je moet bekijken bij het maken van bepaalde opdrachten. Sommige filmpjes maken deel uit van de tentamenstof.

Digitale leeromgeving

Online leeromgeving
Na inschrijven moet je gebruikmaken van de online leeromgeving (Brightspace). Zoals eerder aangegeven, is de cursus zo opgezet dat deze leeromgeving je leeractiviteiten aanstuurt. Ook kun je hier met medestudenten en de docent(en) informatie uitwisselen, vragen stellen en discussiëren over de leerstof.