null Hoogleraar en ex-hacker duiken in de wereld van cybersecurity en cybercrime

INF_BoekCybercrime_11965_head_large.jpg
Veiligheid
Hoogleraar en ex-hacker duiken in de wereld van cybersecurity en cybercrime

NB Op 1 februari 2018 werd ontdekt dat in het boek ‘De wereld van cybersecurity en cybercrime’ passages staan zonder bronvermelding. Ook al is dit geen wetenschappelijke publicatie, citeren zonder bronvermelding kan niet. Daarom  hebben de auteurs en de uitgeverij dit boek onmiddellijk uit de handel genomen.

De Open Universiteit heeft er kennis van genomen dat prof. dr. Willem Vermeend, één van de auteurs van het boek en verbonden aan de Open Universiteit, heeft aangegeven hiervoor de volledige verantwoordelijkheid te dragen. Kort daarna heeft de rector magnificus met hem over deze kwestie gesproken.

Willem Vermeend geen plagiaat

Verder is bij de Open Universiteit een klacht ingediend waarbij de klager stelde dat Vermeend in het boek 'De wereld van cybersecurity en cybercrime' plagiaat heeft gepleegd. Deze klacht is behandeld door de Klachtencommissie wetenschappelijke integriteit van de Open Universiteit. Daarna heeft klager het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) om advies verzocht. Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft, conform het advies van deze instantie, eind oktober 2018 vastgesteld dat de klacht ongegrond is.

Hoogleraar en ex-hacker duiken in de wereld van cybersecurity en cybercrime

Prof. dr. Willem Vermeend, oud-staatssecretaris, oud-minister en nu onder meer verbonden als hoogleraar Economie 4.0 aan de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit, heeft zijn krachten gebundeld met Rian van Rijbroek, ervaren ex-hacker voor veiligheidsdiensten en bedrijven. Het resultaat van deze bijzondere samenwerking, ‘De wereld van cybersecurity en cybercrime’, is in ons land in boekvorm verschenen en krijgt deze maand ook een internationale release.

Het boek gaat onder meer in op voorbeelden van cybercrime, licht toe hoe hackers te werk gaan en behandelt de toename van geavanceerde cyberwapens. "Het is eigenlijk een basisboek met praktische voorbeelden van cybercrime-aanvallen die de samenleving en de economie bedreigen", aldus Vermeend. "We proberen in het boek een gedetailleerd beeld te schetsen van bijvoorbeeld de werking van virussen, aanvallen en op welke manier cybercriminelen te werk gaan."

Cybersupermachten en blockchain

In een extra hoofdstuk dat binnenkort wordt toegevoegd, onthullen de schrijvers de zeven grootste cyber-supermachten ter wereld. Vermeend: "We laten zien hoe ze elkaar aanvallen, infiltreren en wat hun werkwijze is. Daarbij onthullen we welke landen behoren tot de kopgroep van landen die in een stille oorlogsvoering met super-cyberwapens en internationale hackersgroepen verwikkeld zijn."
Ook besteden de auteurs in het boek ruim aandacht aan recente aanvallen op cryptomunten en een initiatief om cybercrime aan te pakken via blockchain. Daarbij lanceren Vermeend en Van Rijbroek een beveiligingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van blockchaintechnologie. "We menen dat met een blockchain-beveiligingswal, die we Smart Blockchain noemen, Nederland wereldwijd koploper kan worden op het terrein van digitale veiligheid."

Dreiging

De samenwerking tussen Vermeend en Van Rijbroek komt niet zomaar uit de lucht vallen. "We hebben elkaar leren kennen op de Brightlands Smart Services Campus in Limburg", zegt Vermeend. "Hier begeleiden we samen startups op het gebied van kunstmatige intelligentie, blockchain, robots en cybersecurity." Het kostte Vermeend wel wat moeite om Van Rijbroek over te halen met hem in zee te gaan, maar uiteindelijk stemde ze in. "Ik wil de wereld waarschuwen voor de reële dreiging die cybercrime is. Ik denk dat de politiek, het bedrijfsleven en het publiek onvoldoende beseffen wat het risico is van deze bedreiging", aldus Van Rijbroek.

Boek en smartbook

De Engelstalige versie van het boek verschijnt deze maand, met een lancering in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse versie is inmiddels al verkrijgbaar. Van beide uitgaven komt er ook een zogenoemd digitaal smartbook op de markt dat volgens de uitgever Einstein Books door een team van deskundigen up-to-date wordt gehouden met actuele ontwikkelingen op het vlak van cybersecurity en cybercrime.