null RookVrijHart-methode effectief bij lager opgeleide en twijfelende rokers

PSY_SchoneLucht_11687_head_large.jpg
Gezondheid
RookVrijHart-methode effectief bij lager opgeleide en twijfelende rokers
De methode RookVrijHart, die hartpatiënten helpt bij het stoppen met roken, is effectief bij lager opgeleide patiënten en patiënten die twijfelen over stoppen. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die in oktober 2016 zijn gepubliceerd in het gerenommeerde Netherlands Heart Journal. De methode is ontwikkeld door de Open Universiteit en de Universiteit Maastricht.

Veelbelovende resultaten

De onderzoeksresultaten zijn veelbelovend omdat roken een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan en de genezing van coronaire hartziekten. Juist lager opgeleide en twijfelende rokers zijn normaliter moeilijk te bereiken en te veranderen. Met de nieuwe methode bereikten deze patiënten twaalf maanden na de opname een verdubbeling van stoppercentages (gemiddeld 34% tegenover 17%) tegenover patiënten die gebruikelijke zorg om te stoppen met roken kregen. Aan het onderzoek bij acht verpleegafdelingen cardiologie van Nederlandse ziekenhuizen deden 625 patiënten mee.

RookVrijHart-methode

Bij de RookVrijHart-methode krijgen alle patiënten die vóór opname rookten (ook patiënten die twijfelen over stoppen) tijdens de ziekenhuisopname een stopadvies en een doorverwijzing naar individuele begeleiding door een professionele stoppen-met-roken-coach (telefonisch of face-to-face). De coaching start binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis. Patiënten krijgen nicotinepleisters om de stoppoging te ondersteunen omdat de combinatie van gedragsmatige en farmacologische ondersteuning het meest effectief is gebleken. Het traject duurt drie maanden en omvat zeven gesprekken.

Een eerdere publicatie van de onderzoeksgroep (in het European Journal of Health Economics) liet al zien dat de RookVrijHart-methode kosteneffectief is. De telefonische methode is het meest kosteneffectief voor patiënten met een lager opleidingsniveau en patiënten met een sterk voornemen om te stoppen met roken, terwijl de face-to-facemethode het meest kosteneffectief is voor patiënten met een hoger opleidingsniveau en patiënten die niet van plan waren om te stoppen met roken.

Het onderzoek was een samenwerkingsverband tussen de Open Universiteit (vakgroep Gezondheidspsychologie) en Universiteit Maastricht (afdeling Gezondheidsbevordering) en is gefinancierd door ZonMw. Tijdens het onderzoek werd de coaching uitgevoerd door Stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO). Telefonische coaching wordt nu gegeven door Luchtsignaal.