null Senior Digi Vaardig: ouderen wegwijs maken in de digitale wereld

PSY_SeniorDigiVaardig_head_large.jpg
Samenleving
Senior Digi Vaardig: ouderen wegwijs maken in de digitale wereld
Facetimen met vrienden of kleinkinderen, online boodschappen bestellen, digitaal financiële zaken regelen… Het klinkt heel logisch, maar voor veel 65-plussers is het alles behalve gesneden koek. De Open Universiteit en de gemeente Heerlen hebben samen een buurtgericht programma ontwikkeld om 65-plussers wegwijs maken in de digitale wereld: Senior Digi Vaardig.

Senioren digitaal vaardig maken

De gemeente Heerlen en de Open Universiteit gaan aan de slag om 65-plussers met een combinatie van off- en online activiteiten bekend te maken met de digitale mogelijkheden. De deelnemers krijgen praktische informatie toegestuurd en kunnen deelnemen aan activiteiten in de eigen buurt. Daarbij sluiten ze aan bij al bestaande initiatieven. Denk aan een iPad-cursus in een bibliotheek of buurtcentrum, of een cursus digitaal bankieren.

Ook onderzoek naar eenzaamheid en gevoel van veiligheid

De Open Universiteit onderzoekt het effect van het programma met een voor- en napeiling. Daarbij wordt natuurlijk gekeken of de deelnemers aan het programma inderdaad digitaal vaardiger zijn geworden. Maar de onderzoekers kijken ook wat het effect is van grotere digitale vaardigheid op eenzaamheid en op het gevoel van veiligheid.

Praktisch en dichtbij

Het programma Senior Digi Vaardig is vooral praktisch van insteek, richt zich specifiek op 65-plussers en wordt aangeboden in de buurten zelf. In de loop van 2021 wordt het programma in drie verschillende Heerlense buurten aangeboden.

Meer weten?

Lees het persbericht dat de Gemeente Heerlen en de Open Universiteit verspreid hebben.

Bekijk onderstaande video over de aanpak van 'Senior Digi Vaardig', of bezoek de website.

Aftermovie informatiebijeenkomsten gemeente Heerlen

Het programma Senior Digi Vaardig maakt deel uit van het project Let’s get digital van de vakgroep Gezondheidspsychologie van de Open Universiteit. Dit project kadert in onderzoeksprogramma De veilige stad.