null Tales from the Drug Closet: kom uit de kast met jouw drugservaring

CW_TalesfromtheCloset_19598_head_large.jpg
Samenleving
Tales from the Drug Closet: kom uit de kast met jouw drugservaring
Durf jij over jouw ervaringen met drugs te vertellen? Het project 'Tales from the Drug Closet' nodigt mensen uit om 'uit de kast' te komen over hun druggebruik. Anoniem, of met de billen bloot. Met een app, die voortkomt uit het project, is het binnenkort allemaal mogelijk.

Persoonlijke ervaringen met drugsgebruik

Dit jaar start het project 'Tales from the Drug Closet', met financiering vanuit HERA. Doel is om online verhalen te verzamelen over persoonlijke ervaringen met drugsgebruik. Het project is gelieerd aan het lopende Europese onderzoekproject 'Governing the Narcotic City', waarin Gemma Blok, hoogleraar Geschiedenis van Mentale Gezondheid en Cultuur aan de Open Universiteit, een van de hoofdonderzoekers is. In 'Tales from the Drug Closet' werkt Blok samen met twee partners: het Amsterdamse Poppi Drugs Museum en KNAW-DANS, het nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata. Samen laten zij een webapplicatie ontwikkelen voor digital storytelling.

Illegale markt

Ook in Nederland, ondanks de coffeeshopcultuur, is drugsgebruik omgeven door zwijgen. Veelgebruikte drugs als cocaïne en XTC zijn verboden en de morele afkeuring ervan is wijdverbreid. Gebruikers vrezen reputatieschade en zijn aangewezen op een illegale markt, via het 'dark web' of 'social media': drugsmenu’s worden rondgestuurd via WhatsApp. Welke ervaringen gaan schuil achter deze enorme illegale sector? We weten het maar ten dele. Bekende verhalen tonen de uitersten: verslavingen, of de positieve ervaringen van activistische gebruikers.

Puur voor de 'lol'

'Tales from the Drug Closet' hoopt meer mensen te verlokken hun verhalen te delen: 'gewone' Nederlanders die af en toe gebruiken, of misschien wel (periodiek) worstelen hun gebruik te begrenzen; net zoals veel mensen met alcohol. Gebruiken mensen drugs puur voor de 'lol', of hebben roesmiddelen ook een functie in hun zelfontplooiing, of in relatie tot werk en gezin? Welke grijstinten zijn er tussen positieve en negatieve ervaringen? Meer zicht hierop is nodig voor een beter begrip van drugsgebruik als sociaal en cultureel verschijnsel, maar ook voor het formuleren van een goed geïnformeerd drugsbeleid.

HERA

HERA, Humanities in the European Research Area, is een netwerk dat bestaat uit onderzoeksraden uit 24 landen in Europa. Samen zetten zij zich in voor de voortdurende groei en ontwikkeling van onderzoek in collaboratieve en transnationale geesteswetenschappen in heel Europa. Meer informatie over het HERA netwerk en programma’s is te vinden op de website van HERA.