Podcast_MartijnvanOtterlo_head_large.jpg

AI met common sense

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Van sociale zorgrobots die met eenzame ouderen praten tot de spellingcheck op je smartphone: artificial intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie is overal om ons heen. Wat AI precies is, verandert met de tijd, zegt Martijn van Otterlo, universitair docent Informatica en AI aan de Open Universiteit. Twintig jaar geleden vonden we de schaakcomputer nog heel erg slim, nu is een zelfrijdende auto het toppunt van AI. Voor autorijden is een flinke dosis menselijke common sense nodig. Maar hoe stop je boerenverstand in een robot? Dat is nog niet zo eenvoudig. Want welke emotionele en sociale wijsheden kun je een computer aanleren? Hoe doe je dat? Welke normen en waarden geef je hem mee? En wie bepaalt dat eigenlijk? Voor Van Otterlo - die als jongen werd gegrepen door de Commodore 64 van zijn vader - genoeg stof om zich de komende jaren het hoofd over te breken.

Martijn in gesprek met Nynke: 'Hoe stop je alle common sense knowledge van de hele wereld in een computer?'

Foto van Nynke en Martijn

Martijn van Otterlo is sinds 2019 universitair docent Informatica en Artificial intelligence aan de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit. Hij houdt zich bezig met de technische kanten van machinaal leren, en met de maatschappelijke consequenties van het gebruik van intelligente systemen. Van Otterlo was kartrekker van de ontwikkeling van de master Artificial Intelligence. Als docent en onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligente systemen was hij eerder werkzaam aan de Universiteit Tilburg, de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven en Universiteit Freiburg in Duitsland. Martijn promoveerde aan de Universiteit van Twente in de Technische Informatica, op een proefschrift over computers die leren van beloningen en straffen.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.