© 2017 Open Universiteit | Disclaimer | Contact
 
Open Universiteit
   

Voortentamens

Studenten die willen starten met een studie aan een hogeschool of universiteit, maar daarvoor niet het juiste profiel op de middelbare school of andere vereiste vooropleiding hebben gedaan, kunnen soms alsnog worden toegelaten als ze slagen voor voortentamens in de ontbrekende vakken. Dergelijke voortentamens zijn er voor de vwo-vakken Biologie, Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde A en Wiskunde B. Voor de toelating tot schakelprogramma’s naar masteropleidingen van de TUDelft is er het voortentamen Wiskunde T.

Voorbeelden

Het komt nogal eens voor dat een student Geneeskunde wil gaan studeren, maar geen VWO eindexamen Natuurkunde heeft gedaan. Om toch toegelaten te kunnen worden, kan dan worden deelgenomen aan het desbetreffende voortentamen. De student bereidt zich zelfstandig voor op het voortentamen of volgt een cursus, waarna het voortentamen wordt gedaan. Als de student slaagt, kan hij of zij vervolgens worden toegelaten tot de opleiding.
Een ander voorbeeld is een afgestudeerde hbo-student, die door wil studeren in een masteropleiding aan een universiteit. Om aan te tonen dat de wiskundevoorkennis op voldoende niveau is kan worden deelgenomen aan een Voortentamen wiskunde. De TUDelft vereist bijvoorbeeld deelname aan het voortentamen wiskunde T.

Eindverantwoordelijkheid

De inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de voortentamens Wiskunde T ligt bij een commissie van de TUDelft.
De Open Universiteit organiseert de afname van de voortentamens.

Situatie per 1 september 2014

Per 1 september 2014 verzorgt de Open Universiteit niet meer de voortentamens voor de vakken Biologie, Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde A en Wiskunde B, wel verzorgen we de voortentamens voor Wiskunde T. Informatie over de vakken Biologie, Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde A en Wiskunde B vindt u op de site van de CCVX.