Als deze cursus me bevalt, hoe kan ik dan verder gaan?

U kunt besluiten zich in te schrijven bij de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit Nederland (verwijzing opent in een nieuw venster). Er zijn diverse cursussen die als vervolg op deze cursus gevolgd kunnen worden. Naast letterkundige bevat dit programma bijvoorbeeld ook cursussen over beeldende kunst, geschiedenis en filosofie.

Inleiding letterkunde

De cursus Literair lezen is een selectie uit de cursus Inleiding letterkunde. In die cursus maakt u ook kennis met poëzieanalyse en literatuurgeschiedenis. De cursus geeft naast een uitvoeriger inleiding in literatuuranalyse een breed overzicht van de Nederlandse literatuurgeschiedenis van het middeleeuwse ‘Hebban olla vogala’ tot heden. Een nadere beschrijving van de cursus vindt u door hier te klikken (opent in een nieuw venster).

Culturele dialoog

In 2001 was het thema van de Nederlandse boekenweek 'Schrijven tussen twee culturen'. Belangrijke Nederlandse literatuurprijzen worden de laatste jaren in de wacht gesleept door zogenaamde `nieuwe Nederlanders'. Een vergelijkbare doorbraak van niet-autochtone schrijvers zagen we in Groot-Brittannië bij de Bookerprijs al eerder. Zijn deze prijzen bedoeld als aanmoedigingsprijs? Wat voor soort literatuur schrijven de 'schrijvers tussen twee culturen'? Ziet de Nederlandse literatuur er dankzij hen anders uit dan voorheen? De cursus Culturele dialoog besteedt hier aandacht aan. Een nadere beschrijving van de cursus vindt u door hier te klikken (opent in een nieuw venster).

De negentiende-eeuwse roman

De –deels Engelstalige– cursus De negentiende-eeuwse roman is een bewerking van de in 2001 uitgekomen cursus The nineteenth-century novel van de Britse Open Universiteit. De cursus is ontworpen om uw plezier in en begrip van de negentiende-eeuwse roman te vergroten, door bestudering van een zorgvuldige selectie romans uit Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten. De nadruk ligt op de tekst in zijn context, niet alleen omdat iedere tekst natuurlijk door zijn omgeving is beïnvloed, maar ook omdat de roman in de negentiende eeuw zich nadrukkelijk bezighield met de gebeurtenissen, omstandigheden en opvattingen van zijn tijd. U ontwikkelt inzicht in de flexibiliteit van het genre gedurende de (lange) negentiende eeuw, in de interactie met de grote maatschappelijke veranderingen.
U krijgt ook informatie over de boekhistorische achtergronden van de roman: de hoofdstukken Books and their readers verschaffen een beeld van de context van productie (uitgeven, drukken, verspreiden) en consumptie (wie las wat in de negentiende eeuw?) van literatuur.

Aan de orde komen (in vertaling) Jane Eyre van Charlotte Brontë, Dombey en Zoon van Charles Dickens en De mijn van Emile Zola, Madame Bovary van Gustave Flaubert, Portret van een dame van Henry James en De ontnuchtering van Kate Chopin. Een nadere beschrijving van de cursus vindt u door hier te klikken (opent in een nieuw venster).

© 2017 Open Universiteit | Disclaimer | Contact
» Cultuurwetenschappen
» Informatica
» Natuurwetenschappen
» www.ou.nl

 

Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.