Over Frits van Oostrom

Frits van OostromFrits Pieter van Oostrom (Utrecht, 15 mei 1953) is een Nederlands historisch letterkundige. Hij promoveerde in 1981 bij prof.dr. W.P. Gerritsen. Van 1982 tot 2002 was hij hoogleraar Nederlandse letterkunde tot de Romantiek aan de Universiteit Leiden en in 1999 gasthoogleraar te Harvard. Sinds 2002 is hij als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Van 2005 tot 2008 was hij president van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Van Oostrom won diverse prijzen, waaronder de Dr. Wijnaendts Francken-prijs voor Het woord van eer. Literatuur aan het Hollandse hof omstreeks 1400 (1987), de AKO Literatuurprijs voor zijn boek Maerlants wereld (1996) over Jacob van Maerlant en de eerste Spinozapremie van NWO (1995). In 2006 publiceerde hij het eerste deel van een nieuwe geschiedenis van de Nederlandse literatuur, Stemmen op schrift, waarin hij de Oudnederlandse en Middelnederlandse literatuur tot 1300 bespreekt. Momenteel werkt hij aan het vervolg, dat de periode 1300-1400 zal behandelen.

Als voorzitter van de Commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon presenteerde Van Oostrom in oktober 2006 de Canon van Nederland, een reeks in het onderwijs verplicht te leren feiten, figuren en data uit de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Hij ontving eredoctoraten van de Katholieke Universiteit Brussel (1995) en Universiteit Antwerpen (2008).

Lees meer informatie over leven en werk van Frits van Oostrom op zijn eigen website

Juryrapport

Enkele citaten uit het juryrapport bij de toekenning van de Spinozapremie:

"Hij heeft zich gespecialiseerd in de Middelnederlandse letterkunde en is zonder enige twijfel van internationaal erkende topkwaliteit."

"Prof. van Oostrom is een uitstekend en inspirerend onderzoekleider."

Lees het volledige juryrapport

Verwijzingen

Klik op de afbeelding om naar de site te gaan. Alle verwijzingen openen in een nieuw venster

Frits van Oostrom Eigen website van Frits van Oostrom. Bevat onder meer een uitgebreide bibliografie.
Universiteit Utrecht Universiteit Utrecht. Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar bij deze universiteit.
www.literatuurgeschiedenis.nl. Literatuurgeschiedenis.nl is ontwikkeld voor leerlingen in de Tweede Fase van het Nederlandse voortgezet onderwijs en voor de bovenbouw van het Vlaamse secundair onderwijs. Frits van Oostrom was initiatiefnemer van deze site en maakt deel uit van de redactie van deze website.
Website met informatie over de canon van Nederland, bedoeld voor alle Nederlanders en in het bijzonder voor leerlingen en docenten in bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs. Frits van Oostrom was voorzitter van de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon.

Media

Hieronder verwijzingen naar een tweetal filmpjes met beelden van Frits van Oostrom, te vinden op Youtube.

In Who's Next leest Babs Assink NRC.Next met Frits van Oostrom

Frits van Oostrom bij Pauw en Witteman op 12 mei 2008 t.g.v. zijn afscheid als president van de KNAW

© 2017 Open Universiteit | Disclaimer | Contact
Cultuurwetenschappen
Informatica
Natuurwetenschappen
www.ou.nl

 

Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.