null Schakelprogramma Artificial Intelligence

Schakelprogramma Artificial Intelligence

 • Informatica
 • Deeltijd
 • 5 EC - 30 EC
 • Nederlands
 • Academisch jaar 2021-2022
 • 28 uur per studiepunt
 • Bepaal zelf je studietempo
 • 65,89 per studiepunt (na korting € 32,95, zie tabblad Kosten)
Met een hbo- of wo-achtergrond doorstromen naar de masteropleiding Artificial Intelligence? Met het afgeronde schakelprogramma Artificial Intelligence word je rechtstreeks toelaten tot deze master. Je hebt dan voldoende kennis opgedaan om de masteropleiding Artificial Intelligence te kunnen volgen.


Voor wie is de opleiding bedoeld?

Het schakelprogramma is uitsluitend bedoeld voor studenten waarvan de kennis over de in het schakelprogramma opgenomen cursussen op voldoende niveau moet worden gebracht voordat toelating tot de beoogde masteropleiding mogelijk is.

Artificial Intelligence studeren aan de Open Universiteit betekent …

 
 • structuur, maar tegelijk veel vrijheid
 • in je eigen tempo, academisch studeren
 • persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
 • studieadvies op maat
 • doorstromen van hbo naar wo met een schakelprogramma
 • internationaal erkende universitaire titel Master of Science (MSc)
Lucas Vos

Student master Computer Science

“Als je studeren leuk vindt, is de Open Universiteit de meest perfecte unie. Je kunt zelf je tempo bepalen, dus lekker hard gaan. Dat is fijn voor computernerds zoals ik, die vaak makkelijk leren.”

Het schakelprogramma wordt aangeboden in de vorm van een combinatie van maximaal zes van onderstaande cursussen:
IB3602 - Premaster AI: logica (5 EC)
− IB3702 - Premaster AI: wiskunde voor Machine learning (5 EC)  
 
De omvang van het schakelprogramma is daardoor maximaal 30 studiepunten.

Opbouw

Het schakelprogramma bestaat uit cursussen met een vast of variabel startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer een cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd. 

Jaarrooster 

Download hier

Studieduur

De studieduur van het schakelprogramma is geheel afhankelijk van het aantal cursussen dat is opgenomen in jouw individuele studiepad. Daarbij moet je rekening houden met wanneer welke cursussen aangeboden worden. Op basis van de hoeveelheid tijd die je kunt studeren en de samenstelling van jouw schakelprogramma kun je samen met een studieadviseur een studieplan maken. Hiermee krijg je een duidelijk overzicht wanneer je met welke cursus van het schakelprogramma moet/kunt beginnen. Een adviesgesprek met de studieadviseur over het schakelprogramma kun je het gehele jaar aanvragen.

Begeleiding

Alle cursussen uit het schakelprogramma  worden (online) begeleid. De online bijeenkomsten worden opgenomen en kunnen worden teruggekeken. Meer informatie over de data en tijden vind je op de betreffende curusssite op Studieaanbod.

Tentaminering

Je sluit elke cursus af met een tentamen. Dit kan een individueel tentamen zijn, een groepstentamen, een (tussentijdse) opdracht of een combinatie van deze tentamenvormen. Kijk voor meer informatie per cursus op Studieaanbod. 

Aanmelden

Wil je starten met het schakelprogramma Artificial Intelligence? Meld je dan tijdig aan voor een adviesgesprek met onze studieadviseur via dit formulier. Het advies kun je gebruiken om een afweging te maken om formeel toelating tot het schakelprogramma aan te vragen. Formeel toelating aanvragen doe je door je aan te melden voor dit schakelprogramma via de rode knop ‘Aanmelden’.
 
Nadat je bent toegelaten en de toelatingsbeschikking hiervoor hebt ontvangen kun je je aanmelden voor de cursussen. Voor het schakelprogramma meld je je per cursus aan via jouw persoonlijke Studiepad in mijnOU.
 
Lees meer over aanmelden.

Starten

Vanaf februari 2022 kun je starten met het schakelprogramma. Alle schakelcursussen met een vast startmoment worden vanaf 1 september 2022 tweemaal per jaar aangeboden. Cursussen met een variabel startmoment kun je op elk gewenst moment starten.

Toelating

Voor toegang tot het schakelprogramma Artificial Intelligence heb je een diploma nodig van een technische wo-bachelor, ongedeelde wo-opleiding of een hbo-bachelor die verwant is aan informatica. Bijvoorbeeld HBO-ICT opleidingen in Nederland en bacheloropleidingen in de toegepaste informatica in Vlaanderen (180 EC).

Vrijstelling

De omvang van je schakelprogramma wordt vastgesteld aan de hand van je vooropleiding, zoals hierboven vermeld. Verkorting van het schakelprogramma met één of meer cursussen is soms mogelijk op basis van relevante praktijkervaring. Dit kun je bespreken in het vrijblijvende adviesgesprek.

Collegegeld

Toelating aanvragen tot het schakelprogramma is kosteloos. 
Nadat je officieel bent toegelaten tot het schakelprogramma betaal je voor de cursussen uit het schakelprogramma een vergoeding ter hoogte van het wettelijke collegegeld OU op basis van het aantal afgenomen studiepunten (EC). Dit bedrag is inclusief 12 maanden inschrijfduur per cursus, studiemateriaal, toegang tot de digitale leeromgeving, een tentamen en twee herkansingen en bij de cursus behorende begeleiding.  
Lees meer informatie over kosten en het Levenlanglerenkrediet.

Wat kun je met jouw diploma?

Met uiteindelijk de Master Artificial Intelligence op zak mag je jezelf officieel een Master of Science (MSc) noemen, een internationaal erkende academische titel. Je kunt doorgroeien naar een bredere en meer verantwoordelijke functie op wo-niveau. Denk onder meer aan banen als: AI engineer, machine learning engineer, AI consultant, data analist, software engineer of onderzoeker. 

Diploma

Voor elke afgeronde cursus van het schakelprogramma ontvang je een cursuscertificaat. Voor het afronden van het schakelprogramma krijg je geen diploma maar je kunt wel een dossierverklaring aanvragen.

Titel

Het schakelprogramma zelf levert geen titel op. Na afronding van de masteropleiding krijg je de titel MSc.

Contact

Wil je meer informatie of eerst een persoonlijk studieadvies voordat je met het schakelprogramma Artificial Intelligence start? Neem dan contact op met de studieadviseur Janine Voncken.