null Gratis deelnemen aan 'Leer te Durven!' kan nog tot 1 september

PSY_TrainingDurven_12493_head_large.jpg
Gratis deelnemen aan 'Leer te Durven!' kan nog tot 1 september
Voor sommige kinderen brengt deze coronatijd angst met zich mee. Andere kinderen zijn bang voor bijen. Weer anderen maken zich zorgen over de overgang naar de middelbare school of durven geen praatje te maken met andere kinderen op de camping. Voor al deze kinderen heeft de Open Universiteit de gratis online training 'Leer te Durven!' ontwikkeld. Aanmelden kan nog tot 1 september 2021.

Tijdig en laagdrempelig helpen

Het is belangrijk dat kinderen leren met hun angsten om te gaan. Zeker als het angsten zijn die niet bij de leeftijd passen en niet vanzelf overgaan. Als er niets gebeurt, kunnen de klachten verergeren en uitmonden in angststoornissen, depressies of andere problemen. De meeste volwassenen met een angststoornis geven aan dat de angst in hun kindertijd is begonnen. Vroeg en laagdrempelig ingrijpen is dus erg belangrijk.

Leer nu online te durven

Ontwikkelingspsychologe dr. Ellin Simon van de Open Universiteit ontwikkelde samen met hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie prof. dr. Susan Bögels de onlinetraining 'Leer te Durven!'. Deze is gebaseerd op een bewezen werkzame groepstraining met dezelfde naam, maar de onlineversie kunnen kinderen gewoon thuis doen, achter de computer. Een verwijzing is niet nodig en begeleiding gebeurt via de mail. Kinderen (8 tot en met 13 jaar) met milde tot matige angstklachten en fobieën kunnen gratis aan de training deelnemen. 

Onderzoek om de training te optimaliseren

Op de achtergrond wordt de onderzocht om te ontdekken welke elementen het beste werken bij de bestrijding van angstklachten op jonge leeftijd. De eerste bevindingen zijn veelbelovend. Omdat het een wetenschappelijk onderzoek betreft, komen sommige kinderen tijdelijk in een controlegroep terecht. Natuurlijk kunnen ze de training dan op een later tijdstip alsnog volgen. De kinderen die meedoen begrijpen na uitleg ook prima waarom zo’n controlegroep nodig is: hoe meer kennis er is over de bestrijding van angstklachten bij kinderen, hoe beter escalatie van angstklachten kan worden voorkomen.

Deelname gratis tot 1 september

Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van MIND. De Open Universiteit werkt voor dit project samen met de Universiteit van Amsterdam en de Angst-, Dwang- en Fobiestichting (patiëntenorganisatie voor volwassenen en kinderen met angstklachten). Tot 1 september is het nog mogelijk om gratis deel te nemen aan 'Leer te Durven!'. 

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie de website, volg ons op Facebook of neem contact op.