Master Artificial Intelligence
-
Informatica
-
Deeltijd
-
60 EC
-
Nederlands
-
Masters of Science (MSc)
-
september/februari
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Academisch jaar 2024-2025
Wat leer je in deze opleiding?
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Artificial Intelligence studeren aan de Open Universiteit betekent …
- structuur, maar tegelijk veel vrijheid
- in je eigen tempo, academisch studeren
- persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
- studieadvies op maat
- doorstromen van hbo naar wo met een premaster
- internationaal erkende universitaire titel Master of Science (MSc)
De master is opgedeeld in vier thema’s: het vakgebied AI, data-georiënteerde technieken, model-georiënteerde technieken en nieuwe AI-ontwikkelingen.
Het eerste deel van de opleiding behandelt het vakgebied AI in de breedste zin van het woord en vormt de basis van deze master. Je leert hoe AI-systemen systematisch en wetenschappelijk worden ontworpen en bestudeerd. Ook verdiep je je in de ethische consequenties van algoritmen, en hoe je bepaalde vraagstukken rond privacy, vrijheid en veiligheid technisch kunt oplossen.
Aan de hand van datageoriënteerde technieken zoals machine learning en deep learning leer je onder meer systemen te ontwerpen die voorspellingen kunnen doen op basis van data. Er is ruim aandacht voor technische vaardigheden om machine-learning modellen toe te passen en zelf te creëren. Ook doe je kennis en praktische vaardigheden op om met diepe neurale netwerken complexe data-analyse taken op te lossen.
Met modelgebaseerde technieken leer je op kennis gebaseerde AI systemen te ontwikkelen. Dat doe je door het vastleggen van kennis in logica, regels, kansverdelingen, en andere soorten modellen. Je leert daarbij de rol van modelgebaseerde technieken in AI te herkennen en te vergelijken met data-georiënteerde aanpakken. De achterliggende theoretische concepten komen aan de orde, en je doet vaardigheden op voor het modelleren van kennis en praktisch gebruik van deze modellen.
In de cursus Capita Selecta ga je een nieuw actueel deelgebied bestuderen binnen het snel veranderende AI-landschap. Begeleid door een AI-onderzoeker rond je de master AI af met een scriptie en eindpresentatie.
Opbouw
Jaarrooster
Studieduur
Academisch studeren op jouw manier
Begeleiding
Studiedagen
Tentaminering
De tentamens maak je op een computer in het studiecentrum of thuis met online proctoring (een monitoringssyteem). Aanmelden kan tot de uiterste aanmeldtermijn. Het eerste tentamen van cursussen met een vast startmoment staat gepland aan het einde van het kwartiel. Je kunt twee keer herkansen: in de tentamenweek van twee volgende kwartielen en in elk geval binnen de inschrijfduur van twaalf maanden.
Digitale omgeving
Studiecentra
Starten
De master Artificial Intelligence start in februari en september. Een adviesgesprek aanvragen kan het hele jaar.
Toelating
1. Rechtstreekse toelating tot de masteropleiding is mogelijk met een afgeronde wo-bachelor opleiding AI of informatica in Nederland of Vlaanderen.
2. Toelating via een premaster. Dat is mogelijk wanneer je niet de juiste vooropleiding hebt om rechtstreeks te kunnen starten met de masteropleiding. Voor toegang tot de premaster heb je wel een andere technische hbo- of wo- opleiding, ongedeelde wo-opleiding of een hbo-bachelor afgerond die verwant is aan informatica. Voorbeelden zijn hbo-ICT opleidingen in Nederland en bacheloropleidingen in de toegepaste informatica in Vlaanderen (180 EC).
Bij minder sterk verwante vooropleidingen kijken we per individueel verzoek of toelating tot de masteropleiding AI toch mogelijk is via een premaster. De omvang van een premaster is maximaal 25 studiepunten.
Vrijstelling
Collegegeld
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.
Levenlanglerenkrediet
Wat kun je met jouw diploma?
Diploma
Titel
Waardering
Meer informatie
Elk studiejaar organiseren we steeds aan het eind van de eerste week van het begeleidingskwartiel studiedagen voor onze bachelorstudenten Informatica en Informatiekunde en masterstudenten Artificial Intelligence, Computer Science en Software Engineering. Op deze studiedagen gaan verschillende sprekers in op interessante en recente onderwerpen, gerelateerd aan de informatica en informatiekunde. Ook zijn er begeleidingsbijeenkomsten van cursussen, afstudeersessies en presentaties. Uiteraard krijg je daarbij meer informatie over je opleiding en heb je de kans om je medestudenten te ontmoeten en met ze te sparren en misschien af te spreken. Ook leer je zo jouw docenten, studieadviseur en/of programmaleider kennen. Deelname is kosteloos en aanmelden is verplicht. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.
Contact
Wil je meer informatie of eerst een persoonlijk studieadvies voordat je met de Master Artificial Intelligence start, neem dan contact op met onze studieadviseurs Janine Bulten-Voncken en Caroline Benjamins.