null OU neemt deel aan Kenniswerkplaats Jeugd Zuid-Limburg

OW_BroodjeAapverhalen_13415_head_large.jpg
Gezondheid
OU neemt deel aan Kenniswerkplaats Jeugd Zuid-Limburg
De Open Universiteit neemt samen met een groot aantal andere organisaties deel aan het project Kenniswerkplaats Jeugd Zuid-Limburg. Het doel van dit project is om alle aanwezige kennis over jeugd in Zuid-Limburg te bundelen zodat die concreet kan worden gebruikt om de jeugd een betere uitgangspositie te geven. Die uitgangspositie is nu dramatisch slecht, met name op het gebied van gezondheid en onderwijs.

Alarmerend

De achterstand op veel gebieden in Zuid-Limburg is alarmerend. Verhoudingsgewijs zijn er in deze regio veel (ongeplande) zwangerschappen onder tieners en vrouwen tot 25 jaar, meer kinderen groeien op in een uitkeringsgezin en armoede, hebben gezondheidsklachten en overgewicht, en lopen al vroeg een onderwijsachterstand op met een zwakke positie op de arbeidsmarkt als gevolg. De vooruitzichten op het gebied van gezondheid en levensverwachting blijven ver achter bij het landelijk beeld.

Trendbreuk nodig

Voor een goede aanpak van deze problemen die van generatie op generatie worden overgedragen, is volgens de Provincie Limburg, gemeenten en andere partners een trendbreuk hard nodig, te beginnen bij de jeugd. Het is wel noodzakelijk dat zo veel mogelijk kennis wordt verzameld, gebundeld en uitgewisseld. Daarvoor dient de Kenniswerkplaats Jeugd Zuid-Limburg, die niet alleen 'experts' betrekt bij het project, maar vooral ook veel jongeren en hun ouders en opvoeders raadpleegt. Dat is een belangrijk kenmerk van de Kenniswerkplaats.

Eerste en tweede fase

In oktober 2019 bevindt het project zich in de (korte) eerste fase van enkele maanden. In die tijd wordt met alle partijen snel geïnventariseerd wat er waarom en hoe moet gebeuren. Daarna begint fase 2 die vier jaar duurt en waarin alle kennis concreet wordt ingezet, én nieuwe kennis wordt verzameld. Het is de bedoeling dat de Kenniswerkplaats na die tweede fase uitgroeit tot een structurele voorziening die is ingebed in de regio.

Renate de Groot

Namens de Open Universiteit is prof. dr. Renate de Groot van de faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen bij het project betrokken. Zij heeft een grote expertise op de gebieden gezondheid en onderwijs in relatie tot jeugd.