null Studentendag Cultuurwetenschappen in Vlaanderen

STC_Leuven_16964_head_large.jpg
Samenleving
Studentendag Cultuurwetenschappen in Vlaanderen
Op zaterdag 12 september 2020 wordt de jaarlijkse studentendag Cultuur gehouden in Vlaanderen. Dit jaar is de locatie voor de bijeenkomst het Iers college aan de Janseniusstraat 1 in Leuven. We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan deze dag. Naast een tweetal inspirerende lezingen besteden we de middag aan een mooie rondleiding door de stad Leuven.

Programma 12 september 2020

Zie ook de flyer met de uitnodiging.

  • 10.00 uur - Ontvangst en welkomstwoord
  • 10.30 uur - Hoe hedendaagse kunst lezen? 12 iconen Lezing door Christiane Struyven

Locatie

Iers college aan de Janseniusstraat 1 in Leuven.

Aanmelden en kosten

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze dag.

De studentendag kan worden ingebracht voor de cursus CB2702-Het cultuurwetenschappelijk debat (8 uur).

In verband met COVID-19 nemen we de nodige maatregelen om het voor iedereen veilig te houden. Denkt u in ieder geval aub eraan om een mondmasker mee te nemen.

Hoe ziet de ideale stad eruit? Hoe kan je wonen, werken, handel, diensten, ontspanning en verkeer laten samengaan? En welk beeld wil je dat bezoekers van je stad meenemen? Dat zijn niet alleen vragen waar elk stadsbestuur vandaag mee wordt geconfronteerd maar het zijn vragen die steeds opnieuw gesteld worden en waar doorheen de eeuwen een antwoord op werd gegeven. Tijdens deze zeer interactieve wandeling laten we je zien hoe de Leuvense Grote Markt het resultaat is van middeleeuwse stadsplanning en hoe andere straten en pleinen in latere tijden vorm kregen vanuit een welbepaalde visie op de 'ideale' stad. Je leert er om met andere ogen naar je omgeving te kijken en je kan voor jezelf een antwoord zoeken op de vraag: Hoe zou jij het hebben aangepakt?.

15.30 uur - Einde rondleiding (aansluitend drankje zien we jammer genoeg genoodzaakt om te annuleren).

Hoe staat het met de hedendaagse literatuur? Als we sommige (cultuur)pessimisten mogen geloven, is er veel mis, eigenlijk al vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw. De commercie zou het langzamerhand van de échte literatuur gewonnen hebben. De beeldcultuur heeft bij jongeren de leeslust uitgedoofd, zo heet het. Serieuze literatuurkritiek zou er niet of nauwelijks meer zijn. Literatuur moet 'leuk' zijn, en geschreven door televisiepersoonlijkheden met tandpastaglimlach…
Dit alles is waar voor wie het geloven wil. Maar wie met nieuwsgierige blik de ontwikkelingen in en om de literatuur van de laatste decennia overziet, ziet weldegelijk veel vitaliteit en dynamiek. 'Ziet', inderdaad, want deze causerie wil vooral kijken naar literatuur. Hoe ziet de literatuur van na 1960 eruit? Welke beeldtaal wordt (door schrijvers, uitgevers, journalisten, programmamakers en lezers) rondom de literatuur ontwikkeld en wat zegt dat over wat literatuur is en betekent in de wereld van vandaag? We kijken natuurlijk naar teksten, maar óók naar covers, auteursfoto’s, televisiestudio’s, foto’s van literaire evenementen etcetera. 
Aan de hand van 12 iconische casussen maken we een rondgang door het literaire landschap van de afgelopen driekwart eeuw. Eens zien wat er allemaal is veranderd!

12.30 uur - Broodjeslunch en gelegenheid tot vragen stellen aan de aanwezige stafleden van cultuurwetenschappen 13.30 uur - Stadswandeling: Op zoek naar de ideale stad - stadsvernieuwing door de eeuwen heen (meerdere kleine groepen)

Hedendaagse kunst wordt vandaag zowel opgehemeld als verguisd. Ze laat zelden onverschillig. Vele mensen kennen deze kunst niet en zijn (te) snel om haar te veroordelen. Ze missen hierbij een kans om toch plezier of herkenning te vinden in deze kunst, die - zoals steeds - een getuigenis is van onze maatschappij. Sedert 1960 is onze wereld aan een razend snel tempo veranderd door overconsumptie, elektronica, massamedia, overweldigende beeldcultuur, feminisme, globalisering, toenemende digitalisering. Kunst heeft deze complexiteit gevolgd. Bovendien is kunst nooit evident en vergt ze altijd een inspanning om begrepen te worden. Deze causerie toont 12 iconen van hedendaagse kunst van 1960 tot 2000, die de grote stromingen illustreren: pop-art, minimalisme, conceptualisme, arte povera, de Düsseldorf Schule für Fotografie, performance-art, neo-expressionisme, the Young British Artists. Werken van gevestigde artiesten zoals Andy Warhol, Donald Judd, Bruce Nauman, Giuseppe Penone, Bernd en Hilla Becher, Marina Ambramovic, Cindy Sherman, Gerhard Richter, Jean-Michel Basquiat, Marlene Dumas, Louise Bourgeois, Damien Hirst,  Andreas Gursky  en Rinneke Dijkstra passeren de revue. Tevens volgt een korte analyse van economische tendensen in de kunstmarkt van 1960 tot 2000.

11.30 uur - Hoe hedendaagse literatuur kijken? 12 iconen
Lezing door prof. Dr. Thomas Vaessens (decaan faculteit Cultuurwetenschappen Open Universiteit)

Portlets is tijdelijk niet beschikbaar.