RW_AJV_14525_head_large.jpg

Master Rechtsgeleerdheid

In de master Rechtsgeleerdheid leer je over de grenzen van de rechtsgebieden en het nationale recht heen te denken. Daarbij krijg je een goed inzicht in de inrichting, opbouw en kenmerken van het Nederlandse recht en de invloed daarop van Europese- en andere rechtsculturen. Binnen de master kun je je specialiseren door een van de afstudeerrichtingen te kiezen: Privaatrecht, Staatsrecht en Encyclopedie, Bestuursrecht, Strafrecht of Internationaal en Europees recht. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een generieke master.

In de master leer je maatschappelijke vraagstukken te vertalen, te reflecteren op het recht en te zoeken naar antwoorden en oplossingen en deze te beargumenteren. Ook leer je juridische kennis te verzamelen en te ordenen, vakliteratuur te analyseren en te interpreteren, zelfstandig verbanden te leggen tussen de verschillende deelgebieden en zelfstandig wetenschappelijk onderzoek op te zetten. Bovendien werk je aan je vermogen om kritisch te denken, schrijven en presenteren. Na de opleiding ben je in staat om permanent je juridische kennis te actualiseren en eventueel op nieuwe terreinen te specialiseren.

Met de master Rechtsgeleerdheid op zak mag je jezelf officieel een Master of Laws (LLM) noemen, een internationaal erkende academische titel. Recht is niet alleen een zeer boeiend en afwisselend vakgebied, het biedt ook nog eens uitstekende carrièreperspectieven. Je kunt als meester in de rechten aan de slag als advocaat of rechter, maar ook in een ander juridisch beroep, onder andere als bestuursrechtelijk jurist bij de overheid, of als bedrijfsjurist of juridisch adviseur in het bedrijfsleven.

In zowel 2021 als 2022 werd de masteropleiding Rechtsgeleerdheid beloond met een 1e plek in de Nationale Studenten Enquête (NSE) en de Keuzegids.

Leer meer over de master Rechtsgeleerdheid.

Toelating

Heb je een bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid afgerond aan de Open Universiteit? Dan geeft dit rechtstreeks toelating tot een volgende master. Ook als je een gelijkwaardig getuigschrift hebt, bijvoorbeeld van een andere universiteit, kun je worden toegelaten.

Als je met je mastertitel een togaberoep wilt gaan uitoefenen, zoals rechter of advocaat, heb je een master nodig met civiel effect. Of je een master met civiel effect kunt volgen, hangt af van je vooropleiding. De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid geeft toegang maar ook de geaccrediteerde HBO-Rechten- opleiding in combinatie met een afgerond schakelprogramma Schakelzone Recht. Lees daarvoor de toelatingsvoorwaarden. Wil je geen togaberoep uitoefenen, dan kun je met een andere juridische hbo-vooropleiding en een schakelprogramma een juridische mastertitel behalen, zonder civiel effect.

In een adviesgesprek met een studieadviseur bespreek je jouw mogelijkheden.

Master of Laws (LLM)

Na afronding van de master Rechtsgeleerdheid mag je jezelf Master of Laws (LLM) noemen, een internationaal erkende academische titel.