De kunst van het kijken. Inleiding beeldanalyse

De kunst van het kijken. Inleiding beeldanalyse

  • Cultuurwetenschappen
  • CB5502
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’, is een bekend spreekwoord. In toenemende mate leven we in een beeldcultuur: we ervaren en begrijpen de wereld om ons heen steeds meer aan de hand van visuele objecten. Van foto’s in de krant, advertenties en films, tot monumenten, games en computerkunst – beelden zijn overal, zowel in de fysieke ruimte als online. Beelden zijn kortom een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. In deze cursus leer je verschillende soorten visuele objecten uit de hedendaagse en historische beeldcultuur te onderscheiden en analyseren. Van middeleeuwse altaarstukken tot ‘born-digital’ media, van barokke beeldhouwwerken tot film en reclamefotografie. Je leert deze objecten systematisch te ‘ontleden’ en hun beeldtaal te begrijpen. Ook leer je om je waarnemingen en beeldanalyses adequaat te communiceren.

In de cursus maak je kennis met een aantal centrale methodes en theorieën uit de kunstgeschiedenis en mediawetenschappen die bijdragen aan een beter begrip van de ons omringende beeldcultuur. Vanuit verschillende op elkaar aansluitende thema’s, zoals materialiteit, narrativiteit of representatie, worden beelden geanalyseerd. Je leert basale analytische begrippen, waaronder compositie, perspectief, ruimtelijkheid, kleur, contrast, beweging en interactiviteit, en aan de hand van dit begrippenapparaat visuele strategieën te herkennen en benoemen. Ook wordt er ingegaan op de rol van de beschouwer en de ervaring van beelden, alsmede de rol van digitale cultuur en sociale media, die vragen oproepen over echt of fake, of over kunstmatige intelligentie.

De inleiding beeldanalyse vormt een van de vier methodecursussen van de propedeuse van de nieuwe opleiding Cultuurwetenschappen. Deze cursus is niet alleen bedoeld voor studenten die de complete bachelorstudie willen afronden, maar biedt ook geïnteresseerden die hun vaardigheden in de omgang met de ons omgevende visuele wereld willen ontwikkelen handvatten om ‘beeldtaal’ te kunnen begrijpen. De focus ligt daarbij op concrete beelden en niet op de metaforische betekenis daarvan.

Leerdoelen
Na afronding van deze cursus kan je:
- systematisch en kritisch kijken naar visuele objecten uit zowel de hedendaagse als historische beeldcultuur,
- verschillende visuele bronnen van elkaar onderscheiden,
- visuele objecten systematisch beschrijven en analyseren aan de hand van analysestrategieën die in de
kunstgeschiedenis en mediawetenschappen zijn ontwikkeld,
- de belangrijkste theoretische en methodologische benaderingen van de hedendaagse en historische beeldcultuur
benoemen en toepassen in de interpretatie en analyse van visuele objecten,
- een aantal belangrijke methodes van beeldanalyse, zoals iconografie, iconologie, semiotiek en
waarnemingspsychologie, herkennen en op hun merites beoordelen,
- de materialiteit van historische visuele objecten beschrijven en kenmerken van veroudering en beschadiging
herkennen,
- visuele bronnen op een correcte wetenschappelijke manier verantwoorden,
- wetenschappelijke teksten kritisch lezen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 29 april 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 14 april 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 14 april 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 28 april 2024.

Heb je in het verleden een certificaat behaald voor Inleiding kunstgeschiedenis 1 (CB0702), dan is het NIET mogelijk om je in te schrijven voor De kunst van het kijken (CB5502). Beide cursussen zijn wederzijds uitsluitend.

Voorkennis

- Lees- en schrijfvaardigheid Nederlands.
- Leesvaardigheid Engels op ten minste havo-niveau.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Regulier. Drie bijeenkomsten in de virtuele klas, waaronder één startbijeenkomst, één feedbacksessie en één vragenuur ter voorbereiding op het tentamen.

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met meerkeuzevragen en open vragen.

Tentamendata

09-07-2024 14:00.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een digitale leeromgeving en een (digitale) reader.

Digitale leeromgeving

Als student kan je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen gaan. Hier kan je met je medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.