Onderzoeksplan

Onderzoeksplan

  • Cultuurwetenschappen
  • CM0202
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Het schrijven van een scriptie is voor de meeste studenten een lastige opgave. De ervaring leert dat veel problemen kunnen worden voorkomen als u werkt op basis van een goed doordacht en logisch samenhangend onderzoeksplan. En het is ook een goede zaak als u de theorie en historiografie met betrekking tot het onderwerp dat u gaat onderzoeken grondig beheerst. Door het bestuderen van een leeslijst en het schrijven van een onderzoeksplan legt u in de loop van deze cursus de basis voor uw masterscriptie. Vanzelfsprekend doet u dit onder begeleiding van uw beoogde scriptiebegeleider.
Allereerst moet u duidelijkheid krijgen over de vraag of het door u beoogde onderzoek aansluit bij onderzoek van de wetenschappelijke staf van de master Kunst- en cultuurwetenschappen (al zijn er onder strikte voorwaarden uitzonderingen mogelijk). Vervolgens moet soms van tevoren onderzocht worden of uw onderzoek haalbaar is: zijn er genoeg bronnen? Zijn die toegankelijk? Is er genoeg literatuur? Is het onderzoek haalbaar binnen het tijdsbestek dat voor een masterscriptie staat (560 studie-uren)?
Voor het stellen van de juiste onderzoeksvragen en het schrijven van een goed onderzoeksplan helpt het als u de belangrijkste theoretische en historiografische literatuur kent. U stelt samen met de begeleider een leeslijst samen, waarover u een mondeling tentamen aflegt. Vervolgens start u met het schrijven van uw onderzoeksplan. In een goed scriptieplan is de structuur van uw onderzoek al duidelijk zichtbaar. Het plan moet u houvast bieden bij het doen van uw onderzoek en het schrijven van de scriptie, doordat het duidelijk aangeeft op basis van welke onderzoeksvragen u uw onderzoek structureert en welke bronnen en literatuur u ter beschikking staan. Op basis van uw plan kiest u welk materiaal (bronnen, literatuur, voorwerpen) u wel en niet bij uw onderzoek betrekt en welke gegevens u opneemt in de uiteindelijke tekst van de scriptie.

Leerdoelen
In de twee afsluitende cursussen van de master (Onderzoeksplan en Masterscriptie) wordt u geacht volgens academische maatstaven zelfstandig een onderzoek in gang te zetten, uit te voeren en de resultaten daarvan schriftelijk te presenteren in de masterscriptie. In de cursus Onderzoeksplan bekijkt u het wetenschappelijke kader en de haalbaarheid van uw voorgenomen onderzoek. Vervolgens maakt u er - bij gebleken haalbaarheid - een ontwerp en een plan voor.

Cursusvarianten
Voor studenten die worden ingepast in de nieuwe master vanuit de master met uitlopende programmering, bestaan verschillende varianten van de cursus Leeslijst en onderzoeksplan. De varianten onderscheiden zich als volgt:
CM020V: omvang cursus 4,6 EC (128,8 studie-uren): alleen schrijven onderzoeksplan.
CM020W: omvang cursus 0,6 EC (16,8 studie-uren): alleen schrijven onderzoeksplan.
CM020X: omvang cursus 1,7 EC (47,6 studie-uren): alleen schrijven onderzoeksplan.
CM020Y: omvang cursus 2,8 EC (78,4 studie-uren): alleen schrijven onderzoeksplan.
CM020Z: omvang cursus 3,9 EC (109,2 studie-uren): alleen schrijven onderzoeksplan.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Kunst- en cultuurwetenschappen. Daarnaast heeft u 22,5 EC (3 mastercursussen à 7,5 EC) in de master succesvol afgerond.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Individueel.

Docenten

Examinator en begeleider: zie cursuswebsite van de masterscriptie. Het onderzoek dat u uitvoert bepaalt de naam van uw begeleider en examinator.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Het schrijven van een onderzoeksplan.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een handleiding voor het schrijven van een onderzoeksplan en een cursuswebsite.

Digitale leeromgeving

De meeste cursussen bieden op de cursussite in de digitale leeromgeving een studentenforum of discussiegroep. Hier kunt u met medestudenten en - in het geval van de discussiegroep ook de met begeleider - informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.