Methoden en technieken van onderzoek 2

Methoden en technieken van onderzoek 2

  • Managementwetenschappen
  • MB2202
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Hoe vaak hoor je niet ‘Uit onderzoek is gebleken dat…’? En dan volgen er enkele cijfers. Op zo’n moment is een kritische houding gepast. Is er een bron en is die wel goed aangehaald? Maar ook: is het onderzoek correct uitgevoerd? Daarover gaat deze cursus, over het uitvoeren van een statistisch onderzoek en over het interpreteren van de resultaten, zodat je met recht kunt beweren: ‘Uit onderzoek is gebleken dat…’.

Tijdens de cursus Methoden en technieken van onderzoek (deel 1) heb je kennisgemaakt met wetenschappelijk onderzoek. Aan bod kwamen: literatuuronderzoek, kwalitatief onderzoek, kwantitatief onderzoek, reflectie en rapportage. Bij het onderdeel over kwantitatief onderzoek zijn met SPSS een aantal analyses uitgevoerd: betrouwbaarheidsanalyse, factoranalyse, correlatieanalyse en regressieanalyse. Deze cursus gaat verder met regressieanalyse door interactietermen in de regressie op te nemen. Daarna komen variantieanalyse en kwalitatieve keuzemodellen aan bod. Je sluit de cursus af met een eindopdracht: een onderzoek met een van deze drie analysetechnieken waarover je een wetenschappelijk artikel schrijft. Hiermee komen de verschillende onderzoeksfasen van de cursus Methoden en technieken van onderzoek weer aan bod: Je formuleert een probleemstelling, zoekt hierbij enkele relevante referenties in de literatuur en plaatst daarmee je onderzoek in een wetenschappelijke context. Je gebruikt een passende kwantitatieve methode en voert met SPSS de berekeningen uit. Je interpreteert de resultaten en geeft de conclusies. Je volgt hiermee precies de indeling van een bachelorscriptie:
1. Introductie
2. Literatuuronderzoek
3. Methodologie
4. Resultaten
5. Conclusies, discussie en aanbevelingen.

Behalve dat de cursus je voorbereidt op de bachelorscriptie, biedt deze ook een training in het interpreteren van statistische resultaten. Deze vaardigheid is van belang bij het bestuderen van vakliteratuur en adviesrapporten maar ook bij het duiden van de dagelijkse statistische informatie in de media.

Ingangseisen

Deze cursus is een vervolg van de cursus Methoden en technieken van onderzoek (MB0116/MB0216), daarom is de formele ingangseis dat je deze cursus hebt afgerond.

Toelichting aanmelden

Na aanmelding geef je je per e-mail op voor de bijeenkomsten bij Peter ten Hacken (peter.tenhacken@ou.nl). Het rooster voor de bijeenkomsten vind je op deze webpagina onder het tabblad Begeleiding.

De cursus wordt tweemaal per academisch jaar aangeboden.

Voorkennis

Als ingangseis geldt dat je de cursus Methoden en technieken van onderzoek (MB0116/MB0216) hebt afgerond. Daarmee heb je voldoende voorkennis voor deze cursus. Je hebt bij die cursus ook gezien dat beheersing van de Engelse taal en vaardigheid met de pc het studiesucces bevorderen.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij de cursus zijn drie verplichte bijeenkomsten gepland in het eerste kwartiel of in het derde kwartiel. Je moet je bij Peter ten Hacken (peter.tenhacken@ou.nl) aanmelden voor deze bijeenkomsten.

Begeleidingsbijeenkomsten



Utrecht of online-bijeenkomst
Kwartiel 1 - begeleider: dhr.drs. P. ten Hacken
1. di 12-09-2023 / 18.00-21.00 uur
2. di 03-10-2023 / 18.00-21.00 uur
3. di 31-10-2023 / 18.00-21.00 uur

Utrecht of online-bijeenkomst
Kwartiel 3 - begeleider: dhr.drs. P. ten Hacken
1. di 27-02-2024 / 18.00-21.00 uur
2. di 12-03-2024 / 18.00-21.00 uur
3. di 26-03-2024 / 18.00-21.00 uur

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Het tentamen bestaat uit een aantal bijzondere verplichtingen: het uitvoeren van alle studietaken, het bijwonen van de bijeenkomsten en het inleveren van de uitwerking van een aantal studietaken. Het tentamencijfer wordt vastgesteld aan de hand van het wetenschappelijk artikel dat je inlevert bij de eindopdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Bij de cursus ontvang je het tekstboek van G. Koop (2013), Analysis of economic data, 4nd ed. Chichester: John Wiley & Sons.

Mediagebruik

Het statistisch pakket SPSS.

Digitale leeromgeving

Als student kun je (na inschrijving) via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de studietaken van deze cursus. Je bestudeert de cursus door deze studietaken achtereenvolgens af te werken en wordt daarbij regelmatig verwezen naar het tekstboek. Je vindt onder de tab Cursusbronnen een handleiding voor SPSS, de benodigde databestanden en de uitwerkingen van voorbeelden.