(Gezondheids-)Zorg en recht

(Gezondheids-)Zorg en recht

  • Rechtswetenschappen
  • RM2403
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 528
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

In deze mastercursus maak je uitgebreid kennis met het gezondheidsrecht. Het gezondheidsrecht is als apart rechtsgebied relatief jong, dynamisch en zeer omvangrijk. Het omvat alle rechtsregels die specifiek betrekking hebben op de zorg voor de gezondheid, maar ook algemene regels, zoals de regels van het verbintenissenrecht (Boek 6 BW), zijn relevant. Het gezondheidsrecht wordt aangemerkt als een horizontaal specialisme, omdat het bestaat uit regels van internationaal verdragsrechtelijke, grondwettelijke, bestuursrechtelijke, strafrechtelijke en privaatrechtelijke aard.

In deze cursus worden tal van aspecten van het gezondheidsrecht behandeld. Zo komen de rechten en verplichtingen van patiënten en zorgverleners aan bod en leer je welke mogelijkheden patiënten hebben op het gebied van rechtshandhaving. Daarnaast leer je hoe het Nederlandse zorgstelsel juridisch geregeld is. In dit verband wordt ingegaan op de aard en de inhoud van de vier stelselwetten: de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet. Verder wordt onder meer aandacht besteed aan marktordening en de juridische aspecten van de kwaliteit van de zorg en doe je kennis op omtrent enkele juridisch-ethische thema’s, zoals de bescherming van het ongeboren leven, levenseinde en gedwongen zorg. Tot slot wordt in een capita selecta-leereenheid ingegaan op de juridische aspecten van enkele actuele thema’s, zoals preventieve gezondheidszorg, digitalisering en schaarste in de zorg.

Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus heb je een goede basiskennis van de juridische aspecten van de gezondheidszorg en ben je in staat de in deze cursus behandelde thema’s in gezondheidsrechtelijk perspectief te plaatsen, uit te diepen en te analyseren.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart en wordt pas in het volgend academisch jaar opnieuw aangeboden.

Deze cursus wordt eenmaal per academisch jaar aangeboden.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Enkele virtuele bijeenkomsten in kwartiel 3. Daarnaast kunt u inhoudelijke vragen aan de docenten stellen via de cursussite.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 3 - begeleiders: dhr. prof. mr. J.G.J. Rinkes, mevr. mr. E. Jacobs en mevr. mr. K. van Dijk-Vinckx
1. do 15-02-2024 / 20.00-21.30 uur
2. do 29-02-2024 / 20.00-21.30 uur
3. do 14-03-2024 / 20.00-21.30 uur
4. do 28-03-2024/ 20.00-21.30 uur
5. do 11-04-2024/ 20.00-21.30 uur

Docenten

Mw. mr. K. van Dijk-Vinckx (examinator) en dhr. prof. mr. J. Rinkes (plv examinator).

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Het tentamen bestaat uit het schrijven van een paper, waarin een probleemstelling die betrekking heeft op gezondheidsrechtelijke thema’s uit twee leereenheden naar keuze, tot een oplossing moet worden gebracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

In deze cursus wordt gebruikgemaakt van H.J.J. Leenen e.a., Handboek gezondheidsrecht, Den Haag: Boom Juridische Uitgevers 2020. Daarnaast wordt online cursusmateriaal aangeboden.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je (docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.